Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Jud. Ivan Mishchenko, Curtea Supremă a Ucrainei: Roba de judecător este mai mult decât suficientă
18.04.2022 | Petru HOBINCU

Secţiuni: Interviuri, Război Ucraina, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Petru Hobincu

Petru Hobincu

Ivan Mishchenko

Ivan Mishchenko

Romanian translation.

Vă mulțumesc pentru ocazia de a vă cunoaște și pentru acest interviu, în ciuda acestor vremuri de război datorate invaziei ruse. Vom încerca să identificăm în acest interviu un echilibru între profesia dvs., activismul dvs. și actualitate.

Dacă este să călătorim înapoi în timp, putem vedea că în 2002 ați absolvit Relații Internaționale și Afaceri în cadrul Universității Naționale Taras Shevchenko din Kiev, urmat de un an ca specialist în cadrul Ministerului Justiției. Din 2004 până în 2014, punctele de reper ale cariere au fost: Senior Partner pentru Vasili Kisil & Partners, apoi Head Litigation pentru EnGarde Law Office și Managing Partner în cadrul Trusted Advisors of Ukraine. Din 2017 ați părăsit sectorul privat pentru funcția de judecător la Curtea Supremă a Ucrainei, Curtea Comercială de Casație.

Pe data de 8 februarie 2022, oricine a citit Pravo.ua poate constata că Hon. Ivan Mishchenko împreună cu un grup de distinși colegi a fost implicat în selecția de juriști profesioniști de rang înalt pentru funcția de judecător specializat. Se mai menționează că a fost pentru prima dată în Ucraina când se face o astfel de selecție, probabil după lupte și eforturi pentru a face loc judecătorilor specializați în sistemul de justiție.

Acum suntem în martie 2022 și nu numai teritoriul și cetățenii ucraineni suferă efectele invaziei dar și Europa și lumea sunt în stare de șoc. Iar aici, în România, suntem profund îngrijorați pentru noi și pentru țară-soră, Republica Moldova.

Lumea și viața în sine au fost complet schimbate după 24 februarie. Și apoi ați decis să patrulați pe străzile din Kiev ca soldat, un judecător cu arma și cu camarazii săi.

Notă: acest interviu a început la finalul lunii Martie și a fost finalizat pe 13 aprilie 2022 și discuțiile s-au derulat la orele și momentele potrivite pentru programul dl-lui Ivan Mishchenko, în limba engleză prin mesagerul Linkedin și mai ales prin Whatsapp.


Petru Hobincu: În anii de formare, știați că veți avea o carieră juridică? Când acest lucru a fost clar pentru dumneavoastră?

Ivan Mishchenko: Bunicul meu a fost judecător și mi-a influențat alegerea în carieră ca avocat. A murit la începutul anilor ’60, așa că nu am avut prea mult timp să comunicăm, dar totuși îmi amintesc de el și de celălalt bunic al meu ca exemple de viață.

Petru Hobincu: Și ați optat să fiți avocat și apoi judecător. De ce avocat? De ce judecător?

Ivan Mishchenko: Avocat (avocat pledant) datorită educației juridice în cadrul Institutului de Relații Internaționale cu specializarea drept internațional privat. Avocat, pentru că litigiile sunt cel mai interesant domeniu al dreptului. Nu mi-am dorit niciodată să fiu judecător, dar după Revoluția Demnității pe care am avut-o în 2014, vechea Curte Supremă a fost demisă și s-a anunțat că în noua Curte Supremă fiecare avocat poate aplica prin concurs. Această competiție a fost lungă (a durat 1,5 ani) și complexă, dar am avut norocul să câștig.

Petru Hobincu: Ați avut ocazia să aplicați pentru un post de judecător în timp ce sistemul era deja început să se modernizeze sau ați început cu un sistem de modă veche, bazat pe o mulțime de lucrări pe hârtie și foarte multe dosare pentru fiecare complet de judecată?[1]

Ivan Mishchenko: Nu, am aplicat doar după ce au apărut noile reguli. Avem încă o încărcătură uriașă de hârtie, instanța noastră electronică este departe de a fi pe deplin funcțională. Dar depinde mai mult de guvern decât de sistemul judiciar.

Petru Hobincu: În ce domenii de practică ați activat pe durata carierei de avocat pledant?

Ivan Mishchenko: Cea mai mare parte litigii comerciale, unele proiecte au inclus arbitraj internațional. Nu am practicat prea mult în litigiile civile și penale.

Petru Hobincu: Ați fost avocat pledant în cadrul Vasil Kisil și Partners, una dintre cele mai bune case de avocatură din Ucraina și ați coordonat 4-5 asociați, apoi Head of Litigation pentru Cabinetul de Avocatură EnGarde. Cum se poate recunoaște un avocat pledant capabil? Ce face un jurist sau un avocat, un bun pledant în litigiile comerciale?

Ivan Mishchenko: Ei bine, câți bani câștigi, cât de rapidă este creșterea netă a clientului și cât de multe cazuri câștigi. Cred că este o abordare universală.

Petru Hobincu: Într-un dosar în care v-ați ocupat ca avocat pledant, cât de mult conta pregătirea strategiei dreaptă și cât de mult conta adversarul?

Ivan Mishchenko: Ei bine, 90/10 practic. Dacă ai un caz puternic decât trebuie să lucrezi la strategia ta mai mult decât să o învingi pe cea a adversarilor.

Petru Hobincu: Care este poziția preferată în calitate de avocat pledant, inculpat sau reclamant? De ce?

Ivan Mishchenko: E mai ușor să te aperi de fapt, dar pentru mine personal nu este nicio diferență. Tot ce ai este un caz și prioritatea este să construiești o strategie pentru clientul tău.

Petru Hobincu: Este imposibil ca în timpul carierei de avocat să nu fi întâlnit judecători cu o abordare mai particulară sau ciudată față de aplicarea legii și față de avocați sau părți….

Ivan Mishchenko: Ei bine, în ceea ce privește experiența negativă, cele mai grave cazuri cu care m-am întâlnit (dacă uităm de corupție sau de alte influențe) este implicarea personală a unui judecător într-un caz. Se poate întâmpla să nu-i placă compania care este parte, nu-i placă avocatul sau avocata ca persoană etc. Dar, orice implicare personală a unui judecător nu este binevenită.

Petru Hobincu: Ați părăsit o poziție de partener al unui birou de avocatură pentru o poziție publică, într-un oraș cu o rată bună de creștere a capitalului și de dezvoltare a afacerii la momentul respectiv. De cele mai multe ori este invers. De ce ați aplicat pentru un post de magistrat în locul unei practici juridice private?

Ivan Mishchenko: Pentru că nu mi-au plăcut foarte multe lucruri care s-au întâmplat în justiție și am vrut să le schimb.

Petru Hobincu: Și care au fost lucrurile care trebuie schimbate și demne de a retrasa o carieră?

Ivan Mishchenko: Atât abordarea, cât și unele îmbunătățiri care trebuie aduse. M-am alăturat unui grup de lucru care a schimbat fundamental modul în care hotărârea este redactată de Curtea Supremă. Dacă comparați deciziile pe care le scriem acum și cum erau acum 5 ani – abordarea este complet diferită și a meritat, iubesc justiția.

Petru Hobincu: Care este cea mai bună abordare a unui judecător față de avocați sau /și părțile care stau în fața dumneavoastră?

Ivan Mishchenko: Fii consecvent, fii clar în tot ceea ce faci, fii pregătit pentru caz, pune întrebări.  Desigur, aproape toate acestea depind de fiecare judecător.

Petru Hobincu: Pentru un judecător de la Curtea Supremă, cât de mult este forma normativă și cât de mult este spiritul legii când avem o soluție uzual complicată, într-o speță anume?

Ivan Mishchenko: Întrebare dificilă; Ucraina face parte din fosta Uniune Sovietică care a avut o abordare normativă foarte strictă a tuturor lucrurilor. Odată cu noile tendințe, cum ar fi statul de drept și sub influența Curții Europene a Drepturilor Omului, schimbăm pas cu pas această abordare.

Petru Hobincu: Există anumite dosare care trag de sensul legii, zdruncină fundamentele procedurale și obiceiurile judiciare; cum ar trebui să gestioneze un judecător o astfel de situație, cum ați făcut?

Ivan Mishchenko: Depinde de caz. Când ai o lege veche sau o absență a legii, te poți întoarce la principii. De exemplu, avem o lege veche din perioada sovietică care oferă posibilitatea de a utiliza terenul „în mod constant”. Nu puteți vinde sau ipoteca ori folosi în alt mod  acest drept ca un activ. Dar altcineva cumpără un bun imobil care stă pe terenul terenului cu un astfel de regim. Deci, practic, avem două entități juridice sau fizice diferite – una este proprietarul bunului imobil, alta are acest drept sovietic de a folosi terenul „în mod constant”. Apoi, acestea ar putea avea un litigiu și legea nu prevede reglementări specifice. Prin urmare, am folosit un vechi principiu de drept roman și am decis că proprietarul bunului imobil imediat după ce a dobândit dreptul de proprietate primește și dreptul de folosință a terenului.

Petru Hobincu: Este ironic pentru mine că principiile dreptului roman s-au întors pentru a salva „conflictul” dintre bunul simț modern și dreptul sovietic. Cât de avansată este Ucraina în înlocuirea regulilor de drept sovietice?

Ivan Mishchenko: Ei bine, este nevoie de ani, dar avem tendința de a face acest lucru mai repede.

Petru Hobincu: A fost vreun efect pozitiv al reglementărilor din perioada comunistă?

Ivan Mishchenko: Aceasta este o întrebare complicată. Uniunea Sovietică nu avea relații civile libere, piață liberă, așa că nu era nimic de reglementat de lege. Nici o proprietate privată (totul a aparținut oamenilor din URSS), doar un fel de arendă și autorizații de la stat. Deci, nu, nu a fost eficient, dar motivul a fost că nu a fost nimic cu adevărat de reglementat.

Petru Hobincu: Ce ați spune sau ce sfat pentru generația tânără atrasă în aceste zile de ideologia de stânga, distribuția bunăstării, egalitatea în terminis și ceva ce ei numesc „partea bună” a comunismului?

Ivan Mishchenko: Aproape toți tinerii intelectuali sunt într-o anumită perioadă a vieții neo-marxiști, doar pentru că criticile capitalismului făcute de Marx sunt încă profunde și greu de respins. Este adevărat, capitalismul nu e ideal și are propriile laturi întunecate, dar e și adevărat că nu are alternative. Și asta a fost dovedit de URSS, Rusia și toate regimurile populiste și autocrate precum Cuba, Corea de Nord etc.

Petru Hobincu: Cât de mult este etică și cât de mult este cunoașterea, învățarea continuă și profesionalismul tehnic într-un profil de judecător?[2]

Ivan Mishchenko: Etica și învățarea continuă sunt principalele atuuri ca să spun așa. Cunoștințele sunt ușor de obținut și se presupune că sunt deja în profil iar profesionalismul tehnic este adesea lăsat pentru personalul din subordine.

Petru Hobincu: Un judecător este un model și în vremurile noastre conectivitatea și relaționarea sunt aproape obligatorii. Cât de implicat poate fi un judecător în viața publică a Internetului? Există limite în ceea ce privește participarea sa la dezbaterile publice?

Ivan Mishchenko: Depinde de generație. Cred că un judecător ar trebui să fie implicat, dar nivelul de implicare, desigur, trebuie să fie decis personal. Judecătorilor care sunt mai în vârstă nu le plac rețele sociale și de multe ori mă sfătuiesc să îmi șterg postările, conturile. Trăim într-o lume a comunicării, așa că dacă nu ești prezent într-o rețea socială (în același timp fiind o parte vizibilă a societății) impactul tău personal este mult mai mic decât ar putea fi.

Petru Hobincu: Faceți parte din noua Curte Supremă, parte a noului val care vizează modernizarea sistemului judiciar. Pentru a menține acest obiectiv aveți nevoie de un sistem de control al calității, dar aveți nevoie și de magistrați independenți;  un echilibru delicat. În opinia dumneavoastră, care ar fi modalitatea mai eficientă de a controla calitatea activității judecătorilor (organism profesional, instituție separată a statului, Parlament însuși, de exemplu)?

Ivan Mishchenko: Organism profesional separat, liber pe cât posibil de orice influență politică. În mod ideal – format din foști judecători.

Petru Hobincu: Unde v-a prins ziua de 24 februarie, ziua invaziei ruse? A fost o surpriză totală?

Ivan Mishchenko: Corect, surpriză totală. Noi, cei de la Kiev, nu am crezut până în ultimul moment că se va întâmpla. Eram la Kiev și m-am dus dimineața în instanță. Seara mi-am luat familia și i-am condus în Europa.

Petru Hobincu: Citez un titlu de presă: „Dreptul internațional merge la război în Ucraina”. Și dvs. ați făcut-o ca atare, la propriu[3], aveți specializarea în dreptul internațional. Ați fi putut face parte din eforturile diplomatice, parte a personalului administrației de urgență, dar v-ați înrolat. De ce?

Ivan Mishchenko: Nu sunt nici diplomat, nici parte a administrației, sunt judecător specializat în litigii comerciale. Disputele comerciale nu merg bine în timpul războiului. Deci, dacă nu mergeam la război, singura mea misiune era să beau cafea și să citesc Internetul toată ziua. M-am gândit că pot fi mai util pentru țara mea în armată.

Petru Hobincu: Pentru mine, la București, rezistența ucraineană este fantastică, dar trebuie să fiu conștient de faptul că, deși războiul înseamnă zile și știri pentru mine, înseamnă viață minut cu minut  pentru voi toți prinși la mijloc. Cum arată o astfel de zi de război urban din interior?

Ivan Mishchenko: Dormim, ne trezim, mâncăm, ne luptăm, stăm undeva unde bombardamentul probabil nu ne va face rău și dormim din nou. E o viață foarte simplă.

Petru Hobincu: Împreună cu frații dvs. de arme vă apărați convingerile și valorile. Există în acel grup cineva care pe vremurile EuroMaidan a fost împotriva protestatarilor? Cum arată grupul vostru?

Ivan Mishchenko: Ei bine, sincer nu am întâlnit oameni care să fi fost oponenții noștri pe Maydan. Valorile noastre sunt foarte simple în acest caz. Cu toții ne dorim libertate și viitor pentru țara noastră. Pentru că este și libertatea noastră și viitorul nostru, și al familiilor noastre. Este o poveste foarte alb-negru de fapt. Așa cum spunea un scriitor – în viitor naziștii se vor numi anti-naziști și asta se întâmplă cu Rusia acum.

Petru Hobincu: Cum se raportează camarazii la dumneavoastră? Îmi imaginez că nu este locul și nici timpul pentru vreo formalitate. Și cineva – întotdeauna există unul în armată – a venit cu porecla „Judge Dredd”.

Ivan Mishchenko: Unii dintre ei sunt surprinși, altora nu le pasă. Aici suntem cu toții egali. Da, porecla a venit chiar la început, pentru că nu există o alternativă reală. Știți un alt film popular despre judecători? Judecătorii nu sunt atât de populari în filme, îmi vine în minte numai Judge Dredd.

Petru Hobincu: În unele fluxuri multimedia am văzut ucrainenii explicând care este miza sau pentru ce luptă. Nimeni nu a menționat că luptă pentru stat, guvern sau președinte. Dar mai ales am auzit despre lupta pentru țară, dar mai ales pentru „pământul nostru”. Cum poate fi „pământul nostru” mai important decât distrugerea și viețile în pericol?

Ivan Mishchenko: Este ușor de explicat. Fie câștigăm și vom avea toate astea – stat, guvern, etc. sau pierdem sau murim cu toții și țara noastră va fi devorată de ruși. De aceea este atât de ușor. Au venit să distrugă, nu să câștige un război sau să aibă teritoriu ori să atingă niște obiective geopolitice. Nu, au venit să distrugă tot ce văd. Asta face mereu Rusia, distruge.

Petru Hobincu: Îmi pare atât de rău pentru ceea ce se întâmplă dar… dacă nu ați fi acolo să ripostați, toate acestea ar fi la granița noastră, înghițind Moldova într-o secundă.

Ivan Mishchenko: …Și Polonia și țările baltice. Pentru că exemplul nostru arată că situația din cel de-al Doilea Război Mondial se repetă. Nimeni nu vrea să lupte. Dar toată lumea vrea ca războiul să se oprească și cel mai simplu mod în care crede este acela de a face ceea ce vrea agresorul.

Petru Hobincu: Sunt destul de sigur că Putin vrea contingență cu NATO prin alte state. Privesc la Armata Roșie de tipul celui de-al Doilea Război Mondial… ei pot distruge lucruri, dar par incapabili să câștige un război. Pentru că i-ați incapacitat și pentru că Rusia este corodată de corupție de sus până în tabăra armatei.

Ivan Mishchenko: Corect. Se luptă foarte rău (norocul nostru), câteodată ei luptă ca niște idioți. Ei sunt buni doar la bombardamente și asta doar pentru că nu avem suficiente avioane de război.

Petru Hobincu: Primul lucru care trebuie făcut după terminarea războiului (și sper că se va termina în curând). Care sunt planurile dvs. după război?

Ivan Mishchenko: O mulțime de “prime lucruri”: 1. Duș fierbinte timp de două ore 2. Să dorm în patul meu 3. Să mă duc la cinematograf 4. Să mă îmbrac frumos, să mă duc la restaurant și să beau un vin bun 5. Să mă plimb prin Kiev cu prietenii, în special noaptea (Kievul este frumos noaptea). Și o mulțime de astfel de lucruri simple.

Petru Hobincu: Sub umbrela Dead Lawyers Society există o formă de crowd-funding care colectează donații ce merg direct în Ucraina și mai ales Kiyv. Cum ar trebui să procedeze cineva ca să doneze pentru această cauză găzduită de profesioniști ai dreptului din Ucraina?

Ivan Mishchenko: Este o organizație destul de mare, dar nu este structurată formal. Îi cunosc pe unii dintre ei și am încredere în ei, dar nu știu detalii. Un link ar fi acesta: https://medium.com/dead-lawyers-society/details-for-donations-dc41b3357dbd.

Petru Hobincu: Cineva a spus, într-un interviu din 2017: „Nu sunt atras de politică absolut de loc”[4] Nu pot decât să-mi imaginez că războiul vă transformă. Deci, se va modifica ceva din declarația anterioară după încheierea războiului și Ucraina va căuta reconstrucția?

Ivan Mishchenko: Nu-mi place politica și nu intenționez să apelez la asta, așadar nicio schimbare. Roba de judecător este mai mult decât suficientă.


[1] Citeam un interviu în care spuneați că într-un an trebuie să vă ocupați de 590 de dosare (aici trebuie să adaug că sunt judecători în România, în orașele mari care manipulează 40-70 de dosare pe săptămână).
[2] Când noua Curte Supremă a fost organizată prin numirea a 111 judecători, în septembrie-octombrie 2017, iar ONG-ul numit Consiliul de Integritate Publică a respins 25 de candidați și a prezentat date negative privind integritatea despre alte 60. Numele Ivan Mishchenko a fost de necontestat. Disponibil aici
[3] Disponibil aici
[4] Disponibil aici


Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti