Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Activitate parchete / 11-15 aprilie 2022
15.04.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA – Serviciul Teritorial Iași. Abuz în serviciu. Uzurparea funcției. Fals intelectual. Urmărire penală.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:

O.M.A., la data faptelor registrator la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (O.C.P.I.) Iași, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

G.G., la data faptelor director executiv adjunct al Poliției Locale Iași, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
– uzurparea funcției dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
– participație improprie, sub forma complicității, la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

H.A., la data faptelor director executiv adjunct al Poliției Locale Iași, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
– uzurparea funcției dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– participație improprie, sub forma complicității, la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– fals intelectual,
– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

T.M., la data faptelor șef Serviciu Control Urbanism, Afișaj Stradal din cadrul Poliției Locale Iași, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
– uzurparea funcției dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată
– participație improprie, sub forma complicității, la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

S.A.V., la data faptelor polițist local în cadrul Poliției Locale Iași, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
– uzurparea funcției dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
– participație improprie, sub forma complicității, la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– fals intelectual, în formă continuată,

Persoană fizică, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

Persoană fizică, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de:
– participație improprie, sub forma complicității, la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În prezenta cauză penală se desfășoară cercetări cu privire la modalitatea în care angajați ai Poliției Locale și ai Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (O.C.P.I.) ar fi permis construirea presupus nelegală, pe raza municipiului Iași, a mai multor imobile, aspecte care, în final, ar fi dus la obținerea unor foloase necuvenite pentru investitorii imobiliari.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

1. La data de 29 iulie 2015, suspecta O.M.A., în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară, în sensul că, urmare a cererii depuse de una dintre persoanele fizice cercetate în prezenta cauză, ar fi emis în mod nelegal o încheiere prin care ar fi fost admisă intabularea unui imobil cu menționarea regimului de înălțime (D+P+2E+M, cu o suprafață construită desfășurată de 2.783 mp) în condițiile în care autorizația de construire prevedea o construcție cu regim de înălțime P+1 sau P+2.
De menționat este faptul că, o parte din documentația care a stat la baza formulării cererii la O.C.P.I. Iași conținea informații false despre care suspecta avea cunoștință.
Ulterior, construcția respectivă a fost înscrisă în cartea funciară și dezmembrată în 47 de apartamente care au fost valorificate într-un timp relativ scurt.

2. Într-un context asemănător, în perioada 18.07.2016 – 28.12.2017, cei patru suspecți, angajați ai Poliției Locale Iași, cu știință, ar fi semnat/emis în fals, pe numele celei de-a doua persoane fizice cercetate în cauză, un număr de cinci certificate de atestare a edificării construcției, deși nu aveau atribuții legale în acest sens (acest atribut aparține, în mod exclusiv, în conformitate cu prevederile legale, primarului municipiului Iași respectiv arhitectului-șef al municipiului Iași).
Ulterior, aceste certificate care ar fi fost depuse de beneficiar la O.C.P.I. Iași ar fi avut ca rezultat emiterea de către registratori, fără vinovăție, a încheierilor de intabulare a dreptului de proprietate prin construire.
Protejarea demersurilor infracționale ale investitorului imobiliar ar fi continuat și după demararea construcției imobilelor și ar fi constat în faptul că, deși suspecții H.A. și S.A.V. ar fi constatat grave încălcări ale prevederilor autorizațiilor de construire, nu ar fi înaintat niciodată procesele-verbale la compartimentul care coordonează activitatea de amenajare a teritoriului și de urbanism în cadrul UAT Municipiul Iași, pentru aplicarea amenzilor contravenționale (cuprinse între 1.000 și 10.000 lei).

Suspecților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

:: Sursa: www.pna.ro

2. DNA – Serviciul Teritorial Constanța. Dare de mită. Trimitere în judecată. 

În cauza mediatizată prin comunicatul 318/VIII/3 din 31 martie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, avocat din cadrul Baroului Călărași, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În cursul zilei de 30 martie 2022, inculpatul, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis unui polițist din cadrul Poliției municipiului Călărași suma de 2.000 lei pentru ca acesta să efectueze acte contrare atribuțiilor sale de serviciu, respectiv să asigure o situație favorabilă clientului său cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de șantaj.
În aceeași zi, în contextul menționat mai sus, avocatul ar fi remis polițistului suma de bani menționată, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.

:: Sursa: www.pna.ro

3. DNA – Secția de combatere a corupției. Șantaj. Lipsire de libertate în mod ilegal. Loviri și alte violențe. Reținere.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 13 aprilie 2022, a trei inculpați, persoane fizice, unul dintre ei administrator al unor societăți comerciale, în sarcina cărora s-a reținut comiterea unor infracțiuni de: șantaj (comise în forma autoratului și a complicității), lipsire de libertate în mod ilegal și loviri și alte violențe (comise în forma autoratului și a instigării).

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

1. În perioada aprilie 2021- februarie 2022, în contextul unui presupus litigiu comercial, unul dintre inculpați ar fi exercitat acțiuni de amenințare cu acte de violență la adresa unui om de afaceri (martor în cauză), a soției acestuia, dar și a angajaților societății pe care martorul o administra, pentru ca acesta din urmă să renunțe la o parte din profitul obținut ca urmare a executării unor lucrări în cadrul unui contract.
Deși nu era parte în contractul respectiv, în sprijinul acțiunilor sale inculpatul ar fi invocat faptul că el ar fi fost cel care „i-a dat lucrarea” martorului.
Ca urmare a acestor amenințări, martorul ar fi fost nevoit să renunțe în favoarea unei societăți controlate de inculpat la suma totală de 1.672.295 lei, dar și la restul de lucrări pe care le mai avea de executat în cadrul contractului respectiv.

2. La data de 28 februarie 2022, ceilalți doi inculpați, la instigarea primului, l-ar fi lovit pe martor de mai multe ori în zona capului după care toți trei l-ar fi transportat pe acesta cu autoturismul la o locație unde l-ar fi obligat să accepte rezilierea unui contract de închiriere pe care omul de afaceri îl avea încheiat cu o fundație. Prin aceste acțiuni inculpatul, om de afaceri, ar fi dorit ca una dintre firmele pe care le controla să preia mai departe acel contract de închiriere.
Prin rezilierea acestui contract, martorul ar fi suferit un prejudiciu în valoare de 3.262.969 lei.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 14 aprilie 2022, inculpații urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Structura Centrală. Lipsire de libertate în mod ilegal. Trafic de persoane. Viol.

Urmare a interesului manifestat de către reprezentanții mass-media, Biroul de Informare și Relații Publice din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

La data de 11.04.2022 Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea a dispus declinarea în favoarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală într-o cauză în care se efectuau cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal.

La data de 11.04.2022 procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus extinderea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de persoane și viol.

În cauză au fost efectuate de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea percheziții domiciliare la două imobile din Județul Ilfov, fiind ridicate bunuri de interes pentru soluționarea cauzei.
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au audiat în cursul nopții de 11/12.04.2022 mai mulți martori în vederea lămuririi situației de fapt.

Cercetările sunt continuate de către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală cu sprijinul B.C.C.O. București, urmărirea penală desfășurându-se În rem.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Biroul Teritorial Caraș-Severin. Constituirea unui grup infracțional organizat. Trafic de droguri de risc și de mare risc. Nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Plasarea de monedă contrafăcută. Contrabandă calificată. Percheziții domiciliare.

La data de 12.04.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Caraș – Severin împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș – Severin au efectuat 21 percheziții domiciliare în județele Caraș – Severin, Timiș și Dolj, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și de mare risc, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, plasarea de monedă contrafăcută și contrabandă calificată (cu arme letale și muniția aferentă).

În cauză se desfășoară cercetări privind activitatea a trei grupuri infracționale organizate care aveau elemente comune la nivelul membrilor, dar care acționau independent în realizarea activităților infracționale. Toate cele trei grupuri erau organizate pe trei paliere: palierul de organizare/coordonare, palierul intermediar, format din membrii care puneau în aplicare dispozițiile liderilor pe segmentul aprovizionare, transport și depozitare și palierul de acțiune stradală, format din membrii care valorificau en-detail bunurile care făceau obiectul activității infracționale. Pe parcursul cercetărilor unul dintre liderii grupărilor a fost încarcerat, continuându-și activitatea de coordonare din penitenciar.
Astfel, în ceea ce privește grupul infracțional organizat implicat în traficul de droguri de risc (canabis) și de mare risc (cocaină), s-a stabilit faptul că drogurile proveneau din țări din vestul Europei, în special Spania, de la mai multe surse de aprovizionare și erau distribuite pe raza mai multor localități din județele Caraș-Severin și Timiș. Pe parcursul cercetărilor au fost confiscate peste 5 kilograme canabis și mai multe doze de cocaină.
Referitor la activitatea grupului infracțional organizat implicat în traficul internațional de arme și muniții, s-a stabilit că acesta acționa pe ruta Bulgaria-România-Suedia, dezvoltându-se ca urmare a cererii venite din partea unor cetățeni români stabiliți in Suedia. Pe parcursul cercetărilor au fost interceptate mai multe transporturi, fiind confiscate trei arme scurte tip pistol modificate pentru tragere cu muniție letală și peste 600 de cartușe cu glonț.
Grupul infracțional organizat implicat în activități din sfera falsului de monedă avea ca obiect plasarea de monedă din cupiura de 50 Euro pe raza județului Caraș-Severin, Din datele obținute rezultă că moneda contrafăcută provenea din Bulgaria, iar, pentru plasarea acesteia, membrii palierului intermediar au recrutat diferite persoane (”săgeți”) pe care le transportau la societăți comerciale în vederea plasării efective a bancnotelor. Până în prezent au fost identificate 5 plasări de monedă contrafăcută realizate de membrii grupării.
La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Caraș – Severin urmează să fie aduse 30 de persoane despre care există suspiciunea rezonabilă că ar fi implicate în activitatea infracțională.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, Inspectoratului de Poliție al Județului Caraș-Severin, precum și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Caraș-Severin, Grupării Mobile de Jandarmi Timișoara și Grupării Mobile de Jandarmi Craiova.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale, Biroul de Analiză a Informațiilor Caraș-Severin, Biroul Tehnic și Criminalistica din cadrul D.I.I.C.O.T. Structura Centrală și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova. Trafic internațional de droguri de mare risc și trafic intern de droguri de mare risc. Reținere.

La data de 11.04.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a unui inculpat cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic internațional de droguri de mare risc și trafic intern de droguri de mare risc.

Măsura a fost dispusă după ce, la data de 10.04.2022, inculpatul a fost depistat în Punctul de Trecere a Frontierei Calafat – județul Dolj în timp ce transporta cu ajutorul autocamionului pe care îl conducea cantitatea totală de 38,6 kilograme de opium, disimulată pe șasiul remorcii, în compartimentul pentru depozitare.

În cauză s-a reținut faptul că inculpatul a introdus în țară droguri de mare risc, pe care intenționa să le transporte în afara țării.
În cursul zilei de astăzi va fi sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Dolj cu propunere de luare a măsurii arestului preventiv pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul B.C.C.O. Craiova și I.G.P.F.

:: Sursa: www.diicot.ro

4. DIICOT – Biroul Teritorial Buzău. Trafic de minori. Reținere.

La data de 12.04.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Buzău au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de minori.

În cauză s-a reținut faptul că, în luna decembrie 2021, inculpatul a recrutat, prin metoda loverboy, o persoană vătămată minoră, în vârstă de 14 ani, în vederea exploatării sexuale a acesteia prin determinarea la întreținerea de relații sexuale în schimbul unor sume de bani.
În acest scop, inculpatul a creat conturi pe site-urile de profil, folosind în acest scop imagini ale persoanei vătămate, produse cu ajutorul unui alt inculpat.
Ulterior, persoana vătămată a fost transportată în apartamente din Focșani, Constanța și Ploiești, închiriate în regim hotelier, unde persoana vătămată a fost forțată să se prostitueze în beneficiul inculpatului.
La data de 12.04.2022 au fost puse în aplicare 2 mandate de percheziție domiciliară pe raza județului Buzău, în urma cărora au fost descoperite și ridicate mai multe telefoane mobile, un laptop şi 2.000 de euro.
În cursul zilei de mâine va fi sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Buzău cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău și al jandarmilor din cadrul I.J.J. Buzău.

Suportul de Specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

5. DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinți. Trafic de droguri de risc și de mare risc. Reținere.

La data de 12.04.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Mehedinți au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a doi inculpați cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de droguri de risc și de mare risc.

Măsura a fost dispusă după ce, la aceeași dată, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Mehedinți împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Mehedinți au efectuat un număr de 5 percheziții domiciliare, în urma cărora au fost descoperite și ridicate cantitățile de aproximativ 370 de grame de cocaină, 1.000 de grame de canabis, 2 grame de hașiș, 10 grame de MDMA și 40 de bucăți de comprimate ecstasy, sumele de 1.549 de lei, 200 de dolari și 20 de euro, un cântar electronic de precizie, 4 grindere, 6 telefoane mobile și un laptop.
Valoarea totală a drogurilor indisponibilizate este de aproximativ 50.000 de euro.
În cauză, s-a reținut faptul că, cei doi inculpați se ocupau cu distribuirea drogurilor de risc și de mare risc pe raza județului Mehedinți.
În cursul zile de astăzi urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Mehedinți cu propunere de arestare preventivă a inculpaților.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Mehedinți și al jandarmilor din cadrul Inspectoratul de Jandarmi Județean Mehedinți.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

6. DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara. Constituirea unui grup infracțional organizat. Introducere în țară de droguri de risc. Trafic de droguri de risc și de mare risc. Efectuarea, fără autorizaţie, de operațiuni cu substanțe susceptibile a avea efect psihoactiv. Percheziții domiciliare.

La data de 14.04.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu lucrătorii de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Timișoara efectuează un număr de 61 percheziții domiciliare, pe raza județelor Timiș, Caraș Severin și Hunedoara într-o cauză vizând comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, introducere în țară de droguri de risc, trafic de droguri de risc și de mare risc și efectuarea, fără autorizaţie, de operațiuni cu substanțe susceptibile a avea efect psihoactiv.

Acțiunea vizează destructurarea unui grup infracţional organizat format din cetăţeni români, care activează încă din luna septembrie 2021 pe raza Municipiului Timișoara, grup specializat în traficul de droguri de risc (canabis) care au fost procurate din Spania de la cetățeni români stabiliți în această țară.
Grupul de criminalitate organizată este format din membri cu atribuţii specifice, structurați pe trei paliere infracționale distincte, după cum urmează:

A. PALIERUL FURNIZORILOR:
Format din cetățeni români, stabiliți în Spania, care asigură procurarea drogurilor de risc din culturile de canabis din acea țară și livrarea acestora către membrii grupării din România.

B. PALIERUL DEPOZITARILOR ȘI DEALER-ILOR „EN GROSS”:
Aceștia sunt specializați în primirea unor cantități mari de droguri de risc din Spania, depozitarea, manipularea și distribuirea acestora către ceilalți membrii ai grupării infracționale care acționează în Timișoara.

C. PALIERUL CLIENȚILOR-DEALERI:
Acesta este format din clienții fideli ai celor din cel de-al doilea palier, achiziționând în mod organizat și constant canabis în baza unor relații de încredere reciprocă.
Din acest segment al grupului fac parte atât dealeri mari de droguri (care cumpără cantități de 1 kilogram sau mai mult) cât și dealeri mici (care cumpără cantități moderate de canabis, între 100 și 500 grame), aceștia fiind specializați în vânzarea aceluiași tip de drog.
De asemenea, este vizată activitatea unei grupări care acționa la nivelul municipiului Lugoj specializată în comercializarea de droguri de risc și de mare risc și efectuarea, fără autorizaţie, de operațiuni cu substanțe susceptibile a avea efect psihoactiv, reținându-se că există conexiuni între aceasta și membrii grupului infracțional organizat care acționa pe raza municipiului Timișoara.
La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 34 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale.

Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul B.C.C.O. Timişoara, B.C.C.O. Alba Iulia, B.C.C.O. Oradea, B.C.C.O. Craiova și Inspectoratului de Poliție Județean Timiș – Serviciul pentru Acțiuni Speciale și Serviciul Criminalistic, precum și al jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi ”Glad Voievod” Timișoara și Inspectoratelor de Jandarmi Județene Timiș, Caraș-Severin și Hunedoara.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale și Biroul Tehnic şi Criminalistic din cadrul D.I.I.C.O.T.

:: Sursa: www.diicot.ro

7. DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova. Trafic intern de droguri de risc. Reținere.

La data de 13.04.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a doi inculpați cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic intern de droguri de risc în formă continuată.

Măsura a fost dispusă după ce, la aceeași dată, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Craiova împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Dolj au pus în aplicare 6 mandate de percheziție domiciliară pe raza județului Olt, în urma cărora au fost descoperite și ridicate cantitățile de 3 kilograme de canabis la unul dintre inculpați și 900 de grame de canabis la cel de-al doilea, droguri destinate comercializării. În urma perchezițiilor au fost descoperite și ridicate și o armă cu alice, două telefoane mobile și un cântar electronic.
La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au fost conduse în vederea audierii 11 persoane despre care există suspiciunea rezonabilă că sunt implicate în activitatea infracțională.
În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2021, inculpații au comercializat droguri de risc pe raza județelor Olt și Vâlcea.
În cursul zilei de astăzi va fi sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Dolj cu propunerea de luare a măsurii arestului preventiv pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Dolj și Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, precum și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

:: Sursa: www.diicot.ro

8. DIICOT – Serviciul Teritorial Brașov. Trafic de droguri de risc și de mare risc. Efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive. Conducerea unui vehicul sub influența unor substanțe psihoactive. Reținere.

La data de 13.04.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a patru inculpați într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de droguri de risc și de mare risc, efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive și conducerea unui vehicul sub influența unor substanțe psihoactive.

Măsura a fost dispusă după ce, la aceeași dată, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Brașov împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov au pus în aplicare 13 mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Brașov, Bacău și Timiș, în urma cărora au fost descoperite și ridicate în vederea indisponibilizării cantitățile totale de aproximativ 1,2 kilograme de canabis, 190 de grame de cocaină, 181 comprimate de ecstasy (MDMA) și 4 grame de MDMA, 100 de grame de hașiș, 5 grame de ciuperci halucinogene și 27 de grame de amfetamină, droguri destinate comercializării, precum și sumele de bani de 63.220 lei, 3.715 euro și 350 de dolari.
Fiind sesizat în cursul zilei de astăzi, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Brașov a admis propunerea de arestare a celor 4 inculpați pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara și Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate, precum și al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă ”Burebista” Brașov și al luptătorilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov – Serviciul pentru Acţiuni Speciale.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

9. DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara. Constituirea unui grup infracţional organizat. Fals intelectual. Uz de fals. Delapidare cu consecințe deosebit de grave. Trimitere în judecată.

Prin rechizitoriul din data de 31.03.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 93 inculpaţi, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, fals intelectual în formă continuată, uz de fals în formă continuată, delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2013 – 2016, la nivelul Depoului de Locomotive Timişoara, un număr de 93 de inculpaţi, angajaţi cu atribuţii de gestiune şi angajaţi din sectorul exploatare, au constituit şi au acţionat în mod coordonat, în cadrul unui grup infracţional organizat, care prin punerea la punct a unor proceduri tehnice şi scriptice care să creeze aparenţa de legalitate a activităţii de stabilire a normelor de consum, de gestiune şi aprovizionare, au delapidat cantitatea de 1.611.334 kg de motorină, care a fost valorificată prin vânzarea pe piaţa neagră, cauzându-se astfel un prejudiciu de 7.502.371 lei.
Primul nivel al grupului infracţional organizat a fost constituit de către gestionarul șef, împreună cu subordonaţii săi, primitorii-predatorii de produse fluide, toţi având atribuţii de gestiune a produselor petroliere. Aceştia au pus la punct proceduri tehnice şi scriptice, prin care, în fiecare zi a perioadei de activitate ilicită, au produs un plus de motorină, care a fost apoi valorificat în afara unităţii de transport feroviar.
Al doilea nivel al grupului infracţional organizat a fost reprezentat de către revizorii şi mecanicii de locomotivă care au fost de acord cu producerea surplusului de combustibil precum şi cu atestările nereale din documentele de consum.
Trinomul alcătuit din primitorii-predatorii de produse fluide, revizorii şi mecanicii de locomotivă au constituit celula de bază a grupului infracţional organizat, având rolul de producere a surplusului de combustibil şi de disimulare a activităţii infracţionale, prin atestarea în foile de parcurs a unor împrejurări nereale cu privire la cantităţile alimentate, documente care au fost utilizate pentru justificarea consumurilor.
Impunerea unei activități infracţionale generalizate la nivelul Depoului de Locomotive Timişoara a fost posibilă prin sprijinul acordat de către conducerea unităţii de transport feroviar, reprezentată de şeful de depou, şeful de depou adjunct, contabilul şef, şefii de compartimente, de preşedintele sindicatului mecanicilor de locomotive şi precum şi de către un agent de poliţie.
Implicarea în activitatea infracţională a angajaţilor a fost atât de extinsă încât s-a ajuns la suprapunerea grupului infracţional peste o parte din structura de personal a Depoului de Locomotive Timişoara.
Combustibilul delapidat de angajaţii Depoului Timişoara a fost externalizat către membri din afara unităţii de transport feroviar cu rol de preluare, valorificare a combustibilului delapidat, aceștia încasând şi distribuind ceilalți, inclusiv liderul grupului, venitul ilicit.
Menționăm că au fost reținute pentru perioada 2013 – 2016 peste 3.300 de acte materiale de delapidare și falsificarea a peste 18.600 foi de parcurs.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului Timiș.

:: Sursa: www.diicot.ro

10. DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara. Constituirea unui grup infracțional organizat. Introducere în țară de droguri de risc. Trafic de droguri de risc și de mare risc. Efectuarea, fără autorizaţie, de operațiuni cu substanțe susceptibile a avea efect psihoactiv. Reținere.

Urmare a comunicatului din data 14.04.2022, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să comunice următoarele:

În urma celor 61 de percheziții efectuate pe raza județelor Timiș, Caraș Severin și Hunedoara, procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Timișoara au descoperit și ridicat cantitățile de aproximativ 11,8 kilograme de canabis, 123 de doze de amfetamină, 7 comprimate de ecstasy, 25 de grame de CMC, precum și 35 de grindere, 5 pistoale (3 tip airsoft și două cu gaze), o pușcă (cu alice) cu lunetă și muniție aferentă, 41 de telefoane mobile, un laptop, un ceas și sumele de 53.770 de lei și 7.145 de euro.

În urma acțiunii, 44 persoane au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Timișoara, pentru audieri.
În cauză, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus reținerea pentru 24 de ore a 31 de inculpați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și de mare risc și efectuarea, fără autorizaţie, de operațiuni cu substanțe susceptibile a avea efect psihoactiv..
Din cercetări a reieșit faptul că inculpații au vândut, în mod repetat, atât de droguri de risc cât și droguri de mare risc și au deținut fără drept, în vederea revânzării cantități considerabile de droguri.
În cursul zilei de astăzi urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți cu propunere de luare a măsurii arestării preventive a inculpaților pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul B.C.C.O. Timişoara, B.C.C.O. Alba Iulia, B.C.C.O. Oradea, B.C.C.O. Craiova și Inspectoratului de Poliție Județean Timiș – Serviciul pentru Acțiuni Speciale și Serviciul Criminalistic, precum și al jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi ”Glad Voievod” Timișoara și Inspectoratelor de Jandarmi Județene Timiș, Caraș-Severin și Hunedoara.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale și Biroul Tehnic şi Criminalistic din cadrul D.I.I.C.O.T.

:: Sursa: www.diicot.ro

III. Activitatea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

1. PICCJ – Secția de urmărire penală și criminalistică. Luare de mită. Dare de mită. Cumpărare de influență. Fals informatic. Acces ilegal la un sistem informatic. Percheziții domiciliare.

În cursul zilei de 11 aprilie 2022, procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică (SUPC), în baza autorizării instanței, a pus în executare efectuarea a 12 percheziții domiciliare într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, dare de mită, cumpărare de influență, fals informatic și, respectiv, acces ilegal la un sistem informatic.

Perchezițiile sunt efectuate de polițiștii de investigare a criminalității economice din cadrul IGPR,  DGPMB – Poliția Sectorului 2 București, IPJ Olt, IPJ Vâlcea și IPJ Gorj.

Din probatoriul administrat în cauză până în acest moment, rezultă că în perioada august 2021 – prezent, personalul medical din cadrul unei clinici de vaccinare cu puncte de lucru în sectorul 2, municipiul București și municipiul Caracal, județul Olt a efectuat vaccinări prin metoda “la chiuvetă”. Peste 1000 de persoane au obținut în mod fradulos, contra unor sume de bani, certificate digitale europene COVID, fără  însă a li se administra efectiv serul necesar vaccinării și chiar fără a fi prezenți fizic în centrul de vaccinare.

Activitatea infracțională a fost susținută și de modalitatea de organizare a activității de vaccinare, exclusiv prin administrarea unei singure doze, în sensul că vaccinul solicitat la deschiderea centrului de vaccinare și care s-a utilizat în cadrul acestuia a fost Janssen (Johnson & Johnson), procedură ce implică administrarea unei singure doze.

Persoanele cercetate vor fi prezentate cu mandate de aducere la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în vederea efectuării activităților specifice de urmărire penală, urmând a fi dispuse măsurile procesual penale care se impun.

:: Sursa: mpublic.ro

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti