Secţiuni » Arii de practică » Protective » Data protection
Data protection
DezbateriConferinţeToate evenimenteleCărţiProfesionişti


Excepție de neconstituţionalitate respinsă ref. art. 12 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public (exceptarea de la accesul public a datelor personale)
15.04.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CCR, Data protection, Drept constitutional
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 375 din 15 aprilie 2022 a fost publicată Decizia nr. 29/2022 referitoare la respingerea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 12 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.

Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată de Carmen Ionescu.

În opinia autorilor excepției, prevederile legale criticate contravin dispoziţiilor din Constituţie, deoarece permit atât instanţelor judecătoreşti, cât şi instituţiilor publice să respingă din oficiu cererile formulate în temeiul Legii nr. 544/2001, în considerarea unor ipoteze circumscrise datelor cu caracter personal – informaţii care nu sunt de interes public, fără să verifice dacă datele solicitate se încadrează în domeniul de interes public, ceea ce este contrar dispoziţiilor art. 21 alin. 3 din Constituţie.

Obiectul excepției de neconstituționalitate îl constituie art. 12 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 663 din 23 octombrie 2001, care au următorul cuprins:

Se exceptează de la accesul liber al cetăţenilor, prevăzut la art. 1 şi, respectiv, la art. 111, următoarele informaţii: […]
d) informaţiile cu privire la datele personale, potrivit legii;”.

Examinând excepția de neconstituționalitate, Curtea constată că individualizarea informaţiilor exceptate, potrivit legii, de la accesul liber al cetăţenilor nu reprezintă o problemă de constituţionalitate, ci de interpretare şi aplicare a legii de către autorităţile publice cărora le sunt solicitate informaţiile şi, eventual, de către instanţa de judecată.

Autoarea excepţiei de neconstituţionalitate este nemulţumită de modul cum au fost interpretate şi aplicate prevederile criticate de către autorităţile îndrituite şi de către instanţa judecătorească, apreciind că sunt încălcate prevederile constituţionale privind dreptul la un proces echitabil. Or, pe de o parte, textul criticat nu reglementează cu privire la accesul liber la justiţie sau la aspecte ce ţin de dreptul la un proces echitabil, ci, astfel cum s-a arătat mai sus, cu privire la accesul liber al cetăţenilor la informaţii de interes public, respectiv exceptarea unor categorii de informaţii cum sunt cele cu privire la datele personale.

În ceea ce priveşte conţinutul şi întinderea celor două noţiuni cuprinzătoare, interpretarea, respectiv aplicarea legii, Curtea Constituţională, în jurisprudenţa sa, a reţinut că acestea acoperă identificarea normei aplicabile, analiza conţinutului său şi o necesară adaptare a acesteia la faptele juridice pe care le-a stabilit, iar instanţa de judecată este cea care poate dispune de instrumentele necesare pentru a decide cu privire la aceste aspecte (a se vedea Decizia nr. 838 din 27 mai 2009, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 461 din 3 iulie 2009), în speţa de faţă fiind vorba de aplicarea Legii nr. 544/2001, iar în virtutea rolului constituţional al instanţelor de judecată revine acestora competenţa de a stabili dacă datele solicitate de către persoanele care au dreptul să solicite informaţiile prevăzute de lege sunt sau nu de natură a fi destinate publicităţii în condiţiile legii menţionate.

Astfel, cu unanimitate de voturi, Curtea decide:
– Respinge, ca inadmisibilă, excepția de neconstituționalitate invocată.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti