Secţiuni » Sistemul judiciar » Alegeri CSM
Alegeri CSM

Jud. Alex Arghir despre procedurile de transfer, delegare şi detașare a judecătorilor


18.04.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Alegeri CSM, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Jud. Alex Bogdan Arghir, proiectul pentru CSM 2022: „Am resimțit cu toții lipsa cadrului legal pentru procedura de transfer mai bine de 1 an și jumătate, la care s-au adăugat pensionările frecvente, ceea ce a determinat o cursă a delegărilor de pe raza aceleiași curți de apel sau din exterior, respectiv a detașărilor, în aceste ultime două variante prin mijlocirea CSM, având drept unic scop acela de a ocupa completurile devenite vacante, urmărindu-se astfel soluționarea pricinilor într-un termen rezonabil și evitarea aglomerării celorlalte completuri de judecată.

Recenta sesiune de transferuri nu a produs o schimbare semnificativă față de cele anterioare, ci a contribuit la augmentarea sentimentelor de inechitate, subiectivism sau logică deficitară pe care le-au încercat cei implicați în procedură. Deși criteriile legale sunt clare și rezonabile, aparent modalitatea de apreciere este discutabilă, de vreme ce sunt cereri de transfer respinse după o motivare standard și pe aceleași posturi cereri admise, în condițiile în care din analiza criteriilor alta părea a fi ordinea de preferință, la fel cum avizele date de instanțe sunt luate în considerare prea puțin sau deloc.

Or, atât pentru transfer, cât și pentru detașare sau delegare din raza altei curți de apel, imperativul îl constituie asigurarea unui just echilibru între interesul general al justiției/instanțelor prin prisma duratei rezonabile de soluţionare şi a stabilității colectivelor de judecători, respectiv interesul particular al judecătorilor, subsumat unei aprecieri obiective și rezonabile care să fie materializată în mod corespunzător în hotărârea secției pentru judecători a CSM.

În privința detașărilor către alte instituții, cu excepția INM și SNG, respectiv în mod excepțional CSM, MJ sau instanţe internaţionale, unde expertiza judecătorilor poate fi valorificată în mod corespunzător, pentru orice alte autorități sau instituții detașarea unui judecător nu ar trebui să fie o opțiune pe care CSM să o aibă în vedere. În același timp, voi combate practica administrativă a detașărilor succesive care depășesc limita legală, la fel cum mă voi opune detașărilor multiple care sunt intercalate cu durate izolate de activitate în instanță, tocmai pentru a eluda limita legală a detașării.   

Întrucât menirea unui judecător este de a înfăptui actul de justiție, consider că pregătirea sa profesională, respectiv abilitățile și deprinderile sale sunt valorificabile, în principal, în instanța de judecată.

Pe de altă parte, abordarea actuală a CSM-Secţia pentru judecători de a nu exprima acordul privind o eventuală detașare la SNG sau INM îngrădește nejustificat posibilitatea de a participa la concursul de selecţie, creând un avantaj evident pentru cei care primesc un asemenea acord şi pot participa la procedura de selecţie, în condiţiile în care cerinţa specifică este că recrutarea se va realiza din rândul judecătorilor. Acordul prealabil este doar pentru ca judecătorul să aibă posibilitatea de a participa la procedura de selecţie, iar în măsura în care va fi selectat se va putea analiza în concret situaţia de la acel moment pentru a dispune sau nu detaşarea.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro