Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Regulamentul de organizare şi funcționare a Ministerului Justiției | Proiect.UPDATE: Publicare în Monitorul Oficial
19.05.2022 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 496 din 19 mai 2022 a fost publicat Regulamentul de organizare şi funcționare a Ministerului Justiției.

Prezentul regulament stabileşte structura organizatorică a Ministerului Justiției, mai exact faptul că Ministerul este condus de Ministrul Justiției care este ordonator principal de credite și care este ajutat în activitatea de conducere şi reprezentare a ministerului de 5 secretari de stat, de secretarul general şi de un secretar general adjunct, precum și atribuțiile fiecărei funcții.

De altfel, secretarii de stat, secretarul general, secretarul general adjunct, consilieri şi conducătorii compartimentelor din minister formează Colegiul ministerului, organ consultativ. Ministrul justiţiei poate dispune ca la lucrările Colegiului ministerului să participe şi alte persoane, atunci când, în opinia sa, situaţia o impune. Colegiul ministerului se întruneşte ori de câte ori este necesar pentru a dezbate activitatea ministerului şi politicile acestuia.

Secretarii de stat, secretarul general şi secretarul general adjunct coordonează compartimentele stabilite prin ordin al ministrului justiţiei şi activităţile stabilite prin acte normative sau, după caz, prin ordin al ministrului justiţiei.

În cadrul întâlnirilor Colegiului ministerului se dezbat problemele referitoare la activităţile ministerului, se realizează o informare asupra activităţilor desfăşurate şi asupra proiectelor viitoare ale ministerului şi se identifică soluţii sau se fac recomandări care vor fi supuse deciziei ministrului justiţiei. Discuţiile din cadrul Colegiului ministerului se consemnează în scris, iar consemnările se transmit ministrului justiţiei, precum şi compartimentelor interesate.

De asemenea, pe lângă ministrul justiţiei poate funcţiona, cu rol consultativ, Consiliul consultativ ştiinţific, constituit din experţi recunoscuţi din domeniul dreptului, cu o activitate academică de excepţie şi cu o amplă experienţă practică.

Structurile permanente de lucru la nivelul ministerului sunt:

– Comitetul de securitate şi sănătate în muncă

– Sistemul de management al calităţii şi Sistemul de control intern managerial

– Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă şi Centrul operativ pentru situaţii de urgenţă cu activitate temporară

– Alte structuri permanente de lucru (Comisiile de disciplină; Comisia pentru atribuirea locuinţelor de serviciu; Secretariatul Comisiei de actualizare a nomenclatoarelor aferente aplicaţiei ECRIS şi celorlalte aplicaţii IT cu specific judiciar; Unitatea de incluziune socială; Consiliul tehnico-economic; Structura de informare publică; Comisia pentru analizarea sesizărilor formulate în materia răspunderii disciplinare a procurorilor; Responsabilul pentru implementarea prevederilor legale privind declaraţiile de avere şi de interese și Persoana desemnată cu atribuţii în domeniul egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi şi persoana responsabilă cu protecţia datelor cu caracter personal)

:: Regulamentul

Intrare în vigoare: 19 mai 2022

***

Vineri, 15 aprilie 2022, Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică Proiectul de Ordin al ministrului justiției pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcționare a Ministerului Justiției.

:: Proiectul
:: Referatul de aprobare

Secţiuni: Comunicare profesională, Monitorul Oficial al României, Proiecte legislative, Sistemul judiciar | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO