Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Judecătoria Onești. Expertiza medico-legală de stabilire a filiației


19.04.2022 | Oana Elena GHIDICEANU
Secţiuni: Drept civil, Dreptul familiei, Jurisprudență, Jurisprudență Judecătorii, Note de studiu, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Oana Elena Ghidiceanu

Oana Elena Ghidiceanu

Judecătoria Onești a hotărât pe baza unei expertize medico-legale că soțul mamei nu este tatăl copilului, dispunând a se realiza cuvenitele mențiuni pe marginea actului de naștere. Deși reclamanta era căsătorită cu pârâtul la data nașterii, aceasta a susținut că cei doi erau separați în fapt de o perioadă destul de mare de timp și, astfel, soțul mamei nu ar putea fi tatăl copilului. Articolul 414 Cod civil:”Prezumția de paternitate” prevede ipoteza în care un copil care a fost născut sau conceput în timpul căsătoriei, tatăl este soțul mamei, exceptând situația în care este imposibil ca tatăl copilului sa fie soțul mamei, iar aceasta trebuie dovedită. De aceea pe actul de naștere a fost trecut ca tată al copilului soțul mamei. Reclamanta a contestat filiația din căsătorie. Articolului 421 Cod Civil: “Acțiunea în contestația filiației” prevede că orice persoana interesată are dreptul să conteste filiația oricând, prin introducerea unei acțiuni în justiție. Principala, cât și cea mai sigură metodă pentru stabilirea filiație este expertiza ADN, fiind suficientă datorită procentul de probabilitate de 99% din care a rezultat că intervenientul este tatăl biologic al minorului, ci nu soțul mamei, adică pârâtul. S-a răsturnat prezumția de paternitate, tatăl biologic al minorului fiind un bărbat din afara căsătoriei, acest fapt fiind constatat în urma expertizei ADN. (Sentința civilă nr. 1732 din 1 octombrie 2021, pronunțată de Judecătoria Onești, disponibilă pe rolli.ro)

Oana Elena Ghidiceanu
Studentă – Facultatea de Drept a Universității din București

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro