Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Roxana Bolea: Alegem în fiecare moment ceea ce vrem să fim


21.04.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Covid 19 Legal React, Interviuri, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Roxana Bolea

Roxana Bolea

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Roxana Bolea, OMV Petrom, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Roxana Bolea: Mulțumesc frumos pentru această oportunitate și vă mulțumim pentru inițiativă. În mod clar ce mă definește este curiozitatea, multa muncă și dedicare, creativitatea în a găsi soluții și interpretări în cele mai rigide formulări legislative.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Roxana Bolea: Cred că răspunsul la această întrebare trebuie raportat la perioada în care ne regăsim, la norocul pe care îl avem în a trăi în aceste vremuri, în general, ca femeie, indiferent de profesia aleasă. Așadar, aș avea tendința în a da un răspuns pozitiv, cum că avem de a face cu  implicare nelimitată. Pe de altă parte, privind mai departe, spre profilul social și cultural al țării noastre, spre localități ceva mai îndepărtate, aș zice că accesul este totuși limitat, din păcate. Experiența îmi arată același lucru.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Roxana Bolea: Eu nu cred că vorbim despre o „trecere” de la un rol la celălalt. Dimpotrivă, cred că secretul este conștientizarea faptului că în fiecare secundă suntem în toate rolurile deopotrivă. Desigur, în ceea ce privește modul de manifestare al acestor roluri, cred ca secretul este responsabilitatea și dedicarea, în oricare dintre ele, la care se adaugă blândețea și recunoștința că avem șansa de a ne regăsi în fiecare dintre ele.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Roxana Bolea: Eu cred că nu este nevoie de ceva anume pentru ca o femeie să fie ceea ce vrea ea să fie. Alegem în fiecare moment ceea ce vrem să fim. În mod cert, condiționările pot îngreuna călătoria, însă dacă învățăm să ne oferim singure ceea ce ne dorim cred ca mediul vine doar să ajute sau, dimpotrivă, să îngreuneze devenirea. Mediul juridic oferă însă șansa de a demonstra, că se poate.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Roxana Bolea: Da, este adevărat, perioada în care ne regăsim vine cu dezvoltarea și accesul la informație, în primul rând. Așadar, orice învățăminte pot fi popularizate și evidențiate cu mult mai facil. Inclusiv dumneavoastră, prin acest demers și JURIDICE, în general, prin concept, oferă un cadru în care informația utilă creșterii și dezvoltării societății poate fi ușor accesată, înțeleasă și integrată. Totuși, rolul esențial în înțelegerea responsabilității alegerilor îl au părinții sau, după caz îngrijitorii în responsabilitatea cărora se află copii. Mai apoi și (împreuna cu părinții) este și responsabilitatea mediului educațional. În absența acestora, devine cu mult mai greu a integra, mai ales la vârsta adultă, sensul noțiunii de responsabilitate, de aici și rapiditatea și sustenabilitatea cu care o societate poate evolua.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Roxana Bolea: Nu pot spune că am avut un model de inspirație anume. Cred ca de-a lungul anilor, pe măsură ce le tot descopeream, am tot adunat admirație fată de atâtea femei din istorie, atâtea femei din jurul meu, prietene ale mele, colege, doamne cu care am interacționat cu diverse ocazii. Pot însă identifica un numitor comun în toată diversitatea chipurilor lor: calitatea umană ce transpare în modul în care au reușit să își ducă la împlinire misiunea profesională. La acestea se adaugă curajul, forța și capacitatea de reinventare.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei (oficial, s-a încheiat) și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Roxana Bolea: Toată perioada a fost copleșitoare, plină de nesiguranță, tristețe și multă neputință. În plan profesional au fost extrem de multe provocări, interpretări și evoluții legislative ce trebuiau implementate cu urgență, multă tensiune dar și multă creativitate, adaptare și sprijin între colegi, ceea ce mi-a adus încântare și încărcarea cu care am trecut peste toată aceasta perioadă dificilă.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Roxana Bolea: Îmi doresc doar să aibă curajul sa creadă în ele, în primul rând ca femei și mai apoi ca profesioniste.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Roxana Bolea: Mulțumesc și eu pentru inițiativă și răbdare!

Alina MateiMulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro