Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Decizia (UE) 2022/640 privind normele de punere în aplicare referitoare la rolurile și responsabilitățile principalilor actori din domeniul securității
19.04.2022 | Elena ALBU

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L117/106 din 19 aprilie 2022, a fost publicată Decizia (UE) 2022/640 a Comisiei din 7 aprilie 2022 privind normele de punere în aplicare referitoare la rolurile și responsabilitățile principalilor actori din domeniul securității.

Deciziile (UE, Euratom) 2015/443 și (UE, Euratom) 2015/444 se aplică tuturor departamentelor și sediilor Comisiei.

Atunci când este necesar, trebuie adoptate norme de punere în aplicare pentru completarea sau sprijinirea Deciziei (UE, Euratom) 2015/444, în conformitate cu articolul 60 din aceasta.

Măsurile de securitate pentru protecția informațiilor UE clasificate pe durata ciclului lor de viață ar trebui să fie proporționale, în special, cu clasificarea lor în materie de securitate.

Măsurile de securitate pentru protecția sistemelor informatice și de comunicații în cadrul Comisiei sunt prevăzute în Decizia (UE, Euratom) 2017/46 a Comisiei, în special la articolul 3 privind principiile de securitate informatică în cadrul Comisiei și la articolul 9 privind proprietarii de sisteme.

Obiectivul normelor de punere în aplicare referitoare la rolurile și responsabilitățile principalilor actori din domeniul securității este de a oferi orientări cu privire la condițiile prealabile și sarcinile care sunt prevăzute pentru rolurile respective în Deciziile (UE, Euratom) 2015/443 și (UE, Euratom) 2015/444.

Articolul 36 alineatul (7) din Decizia (UE, Euratom) 2015/444 stabilește o serie de funcții suplimentare legate de securitate care trebuie exercitate de Autoritatea de securitate a Comisiei. Sarcinile aferente acestor funcții sunt prevăzute în prezenta decizie.

Ofițerii locali de securitate și ofițerii de control al registraturii au responsabilități specifice în ceea ce privește protecția informațiilor clasificate ale UE în cadrul departamentelor lor, în conformitate cu Decizia (UE, Euratom) 2015/444.

La data de 4 mai 2016, Comisia a adoptat o decizie de autorizare a membrului Comisiei însărcinat cu probleme de securitate să adopte, în numele Comisiei și sub responsabilitatea acesteia, normele de punere în aplicare prevăzute la articolul 60 din Decizia (UE, Euratom) 2015/444. Ulterior, la 13 aprilie 2021, membrul Comisiei responsabil cu problemele de securitate a adoptat, în numele Comisiei și sub responsabilitatea acesteia, o decizie de subdelegare a acestor norme de punere în aplicare directorului general al Direcției Generale Resurse Umane și Securitate.

Prezenta decizie stabilește rolurile și responsabilitățile principalilor actori din domeniul securității care sunt responsabili de protecția informațiilor UE clasificate (IUEC) în cadrul Comisiei în temeiul Deciziilor (UE, Euratom) 2015/443 și (UE, Euratom) 2015/444.

Prezenta decizie se aplică tuturor departamentelor Comisiei și în toate sediile acesteia.

Prezenta decizie se aduce la cunoștința personalului Comisiei și a tuturor persoanelor cărora li se aplică și se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezenta decizie intră în vigoare în 20 aprilie 2022.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti