Digitalizarea instanțelor și comunicarea
20.04.2022 | Laura RADU

Digitalizarea instanțelor
Instanțele de judecată s-au văzut în ultimii ani față în față cu provocările determinate de inteligența artificială și au preluat într-o manieră avantajoasă pentru poziția lor, beneficiile pe care aceasta le poate aduce calității și eficienței operațiunilor ce stau la baza furnizării unui act de justiție situat la standarde de performanță.
Creșterea interesului pentru utilizarea inteligenței artificiale în îmbunătățirea serviciilor oferite de instanțe apare ca o oportunitate în contextul gestionării unui număr impresionant de date, greu de prelucrat cu resursele umane existente.
Inteligența artificială poate susține un management activ și eficient al cauzelor, de la depunerea cererii de chemare în judecată până la soluționarea acesteia, cu reducerea timpilor de verificare, căutare, identificare surse de documentare și sprijinire construire raționament juridic.
Transferul bugetului instanțelor la Consiliul Superior al Magistraturii ar permite utilizarea tehnologiei informației ca mijloc de îmbunătățire a administrării justiției și de consolidare a garanțiilor instituite prin art. 6 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale: accesul la justiție, echitatea și durata rezonabilă a procesului, independența și imparțialitatea judecătorului.
Totuși, justiția rămâne umană, întrucât în centrul activității sale sunt oamenii, cu problemele și îngrijorările lor, cu necazuri și suferințe, pe care nicio tehnologie, indiferent de cât de avansată ar fi, nu le-ar putea soluționa.
Comunicarea
Societatea este constant interesată de modul în care funcționează sistemul judiciar, de eficiența activității de judecată, dacă drepturile și libertățile cetățenești sunt cu adevărat apărate și recunoscute, cadru în care revine Consiliului îndatorirea de a informa la timp și corect publicul larg despre starea justiției, progresele înregistrate și dificultățile cu care se confruntă.
Pentru a încuraja înțelegerea cât mai bună a rolului instanțelor judecătorești este necesară o comunicare continuă a eforturilor depuse și a activităților desfășurate de judecători și de personalul auxiliar de specialitate, tocmai pentru a se câștiga respectul și încrederea în capacitatea instanțelor de a-și îndeplini misiunea.
Presa, ca observator vigilent nu va ezita să evidențieze neajunsurile, dar cu siguranță aceasta ajută la remedierea disfuncționalităților și îmbunătățirea calității serviciilor furnizate cetățenilor.
Corpul profesional al magistraților are nevoie de unitate, chestiunile particulare, care comportă discuții specifice, pot fi păstrate pentru cristalizare și abia când o opinie relevantă este formată, poate fi adusă la cunoștința publicului, întrucât numai acțiunea convergentă va crește credibilitatea actului de justiție.
Dialogul deschis și constructiv cu asociațiile profesionale, bazat pe respect reciproc va contribui la sporirea încrederii în sistemul judiciar, la promovarea și apărarea independenței judecătorilor și a statului de drept, la consolidarea statutului și îmbunătățirea condițiilor de muncă.
Comunicarea interprofesională onestă derulată în vederea protecției adecvate a drepturilor economice, sociale, civile, politice este de natură să faciliteze accesul la proceduri echitabile, în timp util și într-un mediu caracterizat de imparțialitate, liber de influențe, presiuni sau intervenții necorespunzătoare.
Pentru realizarea acestor obiective este nevoie de coeziune, de identificare și valorificare a celor mai bune pârghii de colaborare, de deschidere față de propuneri, observații și critici, fiind necesar ca toate puterile statului, politicienii, media, societatea civilă să se angajeze într-un efort comun pentru a consolida profesionalismul, transparența și etica în interiorul puterii judecătorești, dacă ne dorim ca valorile fundamentale evidențiate pe parcursul acestui proiect, independența judecătorilor și supremația dreptului, să fie însușite și respectate.
Judecător Laura Radu, Președinte Tribunalul București
:: Proiectul de candidatură pentru CSM