Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

PwC România și D&B David și Baias obțin recunoașterea dreptului de deducere a TVA pentru municipalitățile care investesc în rețelele locale de termoficare și canalizare


20.04.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Fiscalitate, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

O echipă integrată de specialiști ai PwC România și avocați D&B David și Baias au obținut o hotărâre definitivă, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), prin care se dispune rambursarea TVA în cuantum de aproximativ 3 milioane euro pentru investițiile realizate de autoritățile locale în infrastructura locală precum cea de termoficare și canalizare, exploatată de societățile controlate de municipalități, iar nu de acestea în mod direct.

Astfel, dacă în alte cauze soluționate favorabil, în trecut, de către instanța de judecată bunurile în discuție erau ca atare exploatate de către municipalități în derularea de activități impozabile, în această speță complexă, problema centrală a reprezentat-o recunoașterea dreptului de deducere a TVA de către municipalitate pentru achizițiile aferente  rețelelor de termoficare și alimentare cu apă/canalizare, în condițiile în care serviciile publice erau prestate de societăți deținute și aflate sub control autorităților locale.

Într-o primă fază, autoritățile fiscale au negat dreptul de deducere a TVA pe motiv că municipalitatea nu este persoană impozabilă, invocând prestarea serviciilor publice  de către entități juridice distincte (i.e. societăți deținute de autoritățile publice locale). Această abordare a fost contestată de către avocații D&B, invocând suplimentar față de dispozițiile legislației civile și fiscale naționale și considerentele desprinse jurisprudența CJUE existentă, și jurisprudența națională din alte state membre, accesibilă prin prisma rețelei de firme de servicii profesionale PwC.

În pofida unei soluții negative în prima instanță, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul municipalității și a obligat autoritățile fiscale la rambursarea TVA prin hotărâre definitivă.

Echipa de avocați care a asigurat reprezentarea în fata instanțelor de judecată a fost coordonată de Dan Dascălu, Partener Coordonator al Practicii de Litigii a D&B David și Baias, alături de Ana-Maria Iordache, Partener, și de Andrei Iancu, Managing Associate. Strânsa colaborare cu echipa PwC România, condusă de Daniel Anghel, Partener și Lider al Practicii de Servicii Fiscale si Juridice, alături de Adina Vizoli, Director, a permis avocatilor D&B construirea unei argumentări tehnice, bazată pe jurisprudența CJUE.

Daniel Anghel, Lider Servicii Fiscale și Juridice PwC România: „Această decizie este revoluționară și iată că PwC România și D&B David și Baias reușesc împreună, din nou, să facă pionierat prin abordările bine fundamentate și inovative.”

Dan Dascălu, Partener Coordonator al Practicii de Litigii Fiscale a D&B David și Baias: „Este încă o soluție excepțională a instanței supreme  care este în deplin acord nu doar cu cazuistica CJUE, ci și a instanțelor supreme din alte state UE, asigurând astfel aplicarea unitară în spațiul comunitar a dreptului fiscal de origine europeană. Ne bucură foarte mult că în acest fel se dovedește că municipalitățile care realizează asemenea investiții nu pot  fi ținute să suporte asemenea cheltuieli ca și cum ar avea calitatea de consumator final al bunurilor astfel realizate și utilizate pentru derularea de operațiuni impozabile, un principiu a cărui incidență am susținut-o cu tărie și perseverență și în această cauză de-a lungul perioadei de aproape 7 ani cât a durat aceasta.”

Andrei Iancu, Avocat Senior D&B David și Baias: „Cu siguranța această decizie va reprezenta un punct de inflexiune, întrucât s-a reținut chiar la nivel de instanță supremă că municipalitățile din România pot realiza lucrări de infrastructură în beneficiul cetățenilor, fără a suporta costul TVA pentru achizițiile de materiale ori de servicii, inclusiv în ipoteze specifice avute în vedere spre dezlegare în această cauză. O astfel de abordare este congruentă cu principiile TVA din dreptul european și desigur că va contribui la dezvoltarea comunităților locale din România.”

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi încredere în cadrul societății și de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Suntem o rețea de firme prezentă în 156 de țări cu mai mult de 295.000 de profesioniști ce oferă servicii de calitate în domeniul auditului, consultanței fiscale și consultanței pentru afaceri.

PwC se referă la rețeaua de firme PwC și/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridică.

Despre D&B David şi Baias

D&B David și Baias este societatea de avocatură corespondentă PwC în România și este parte din rețeaua internațională PwC Legal, care cuprinde mai mult de 3000 de avocați în peste 90 de țări. Echipa D&B David și Baias este alcătuită din 50 de avocați (dintre care 7 parteneri) și acordă consultanță și asistență juridică societăților locale și multinaționale în domenii precum: fuziuni, achiziții și restructurări, societăți comerciale și grupuri de societăți, proprietăți imobiliare, concurență și ajutoare de stat, servicii financiare și piețe de capital, relații de muncă și resurse umane, proprietate intelectuală, protecția consumatorului și a datelor cu caracter personal, litigii fiscale și comerciale.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro