Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Alba Iulia. Durată a procesului nejustificat de mare. Renunțarea la aplicarea pedepsei


25.04.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență Curți de Apel, Note de studiu, Procedură penală, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât să instanța poate renunța la aplicarea pedepsei inculpatului. În speță, Curtea constată că procesul penal pornit împotriva inculpatului a avut o durată nejustificat de lungă în raport cu complexitatea cauzei, iar aceasta nu se datorează conduitei procesuale a inculpatului ci, mai degrabă, organelor judiciare. În această situație, nu doar condamnarea inculpatului dar și aplicarea pedepsei în sine apar atât ca inoportune cât și ca excesive, chiar dacă împrejurările concrete în care inculpatul a săvârșit infracțiunea îi conferă faptei o gravitate destul de ridicată. Curtea va avea în vedere că „după trecerea unui anumit interval de timp, de la momentul săvârşirii infracţiunii, aplicarea unei pedepse penale nu mai contribuie la realizarea scopului legii penale, nemaiexistând necesitatea social-politică ce determină mecanismul juridic al angajării răspunderii penale” (Decizia CCR nr. 297/2018).

Prin urmare, este de observat că fapta pentru care inculpatul a fost trimis în judecată a fost comisă la data de 17.01.2017, urmărirea penală a fost începută la data de 11.12.2017 și finalizată prin emiterea rechizitoriului la data de 15.01.2021, iar prima instanță s-a pronunțat la data de 27.10.2021, în condițiile în care dosarul a fost înregistrat pe rolul acestei instanțe la data de 19.01.2021. 

Curtea constată că procesul penal pornit împotriva inculpatului a avut o durată nejustificat de lungă în raport cu complexitatea cauzei, iar aceasta nu se datorează conduitei procesuale a inculpatului ci, mai degrabă, organelor judiciare. În această situație, nu doar condamnarea inculpatului dar și aplicarea pedepsei în sine apar atât ca inoportune cât și ca excesive, chiar dacă împrejurările concrete în care inculpatul a săvârșit infracțiunea îi conferă faptei o gravitate destul de ridicată.

Instanța de apel mai constată și faptul că inculpatul este o persoană integrată social, are reședința și locul de muncă în Spania, astfel că stabilirea unei pedepse, chiar și cu amânarea aplicării acesteia, ar avea consecințe negative asupra persoanei inculpatului, în speță fiind îndeplinite condițiile prevăzute de art. 80 C. pen. Pentru considerentele expuse, Curtea va admite apelul declarat de inculpat, va desființa sentinţa atacată cu privire la modul de rezolvare a acțiunii penale și, procedând la o nouă judecată în aceste limite, va dispune renunțarea la aplicarea pedepsei inculpatului pentru săvârșirea infracțiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice, prevăzută în art. 337 C. pen. (Decizia nr. ### din 19 aprilie 2022, pronunțată de Secția penală a Curții de Apel Alba Iulia)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro