Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Jud. Alex Arghir despre digitalizarea instanțelor de judecată
21.04.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Alegeri CSM, Cyberlaw, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Jud. Alex Bogdan Arghir, proiectul pentru CSM 2022: “Realitatea este că sistemul judiciar încearcă să țină pasul cu societatea informațională în care trăim, mai degrabă prin inițiative individuale și nu printr-o strategie națională pusă în practică în mod unitar.

Sub acest aspect, voi sprijini dezvoltarea şi îmbunătăţirea dosarului electronic, fiind necesară o coordonare națională pentru a asigura caracterul unitar al acestui instrument care a fost implementat prin eforturi individuale susținute. Astfel, sunt necesare scannere de mare viteză, precum și personal dedicat, la care se adaugă infrastructură hardware și software, respectiv creșterea gradului de securizare a datelor și informațiilor.

În același sens, voi milita pentru adăugarea funcționalității privind depunerea electronică a cererilor şi înscrisurilor, precum și integrarea în ECRIS V a sistemului de comunicare a actelor de procedură (TDS), respectiv a funcționalităților care s-au dovedit a fi bune practici individuale. Un alt exemplu, simplificarea serviciilor administrative oferite de instanțe (plată taxe de timbru într-un anumit dosar, eliberare certificat de grefă și eliberare copie legalizată a hotărârii judecătorești cu semnătura electronică a instanței) s-ar putea realiza prin adăugarea unor funcționalități specifice în cadrul portalului instanțelor.

Totodată, asigurarea unui circuit digital al documentelor la nivelul instanțelor, implementarea arhivei electronice sau dezvoltarea unor aplicații bazate pe algoritmi de inteligență artificială privind transcrierea automată a înregistrărilor audio realizate în ședințele de judecată sau integrarea automată a dovezilor de citare/comunicare în dosarul electronic reprezintă standarde minime obligatorii pe care le voi promova. În acelaşi timp, simplificarea şi automatizarea operaţiunilor repetitive în noua versiune ECRIS ar degreva semnificativ activitatea grefierilor, aceştia putându-se concentra pe atribuţiile care prezintă o mai mare importanţă.

Or, de exemplu, dacă este adevărat că este permisă păstrarea registrelor electronice, la fel de adevărat este faptul că în ECRIS nu există funcții privind registre dedicate pentru executări civile, executări penale sau registrul privind ordinele de protecție etc., fiind necesar ca departamentul IT, în mod individual, să dezvolte asemenea soluții (fără a fi integrate în ECRIS), ceea ce lasă loc unor practici administrative neunitare.

Digitalizarea constituie o oportunitate majoră pentru simplificare, degrevare și eficientizare, sub condiția implementării unei abordări naționale pe care o voi susţine.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti