« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 

ÎCCJ. Hotărârea instanței trebuie să se bazeze pe probe administrate direct de instanță
27.04.2022 | Alina MATEI

Drept Timisoara
Secţiuni: JURIDICE.ro, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Note de studiu, Procedură civilă, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât, în vederea respectării principiului nemijlocirii, că instanţa de apel nu putea fundamenta soluția pe mijloace de probă (depoziţii de martori aflate într-un dosar penal) pe care nu le-a încuviinţat şi nu le-a administrat în mod direct (art. 261 alin. 1 C. proc. civ.: Administrarea probelor se face în faţa instanţei de judecată sesizate, în şedinţă publică, dacă legea nu dispune altfel.) În speță, Înalta Curte a constatat că instanţa de apel a reţinut cî „Întregul material probator (în special declaraţia persoanelor audiate de organele de cercetare penală în dosarul nr. x/2011 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa) demonstrează că pârâtul B. nu a încheiat cu reclamantul A. o promisiune de vânzare-cumpărare pentru imobilul în discuţie” şi îşi argumentează această concluzie prin referiri ample şi printr-o analiză detaliată a depoziţiilor martorilor audiaţi în cadrul dosarului de urmărire penală. Unul din principiile care trebuie să guverneze desfăşurarea procesului civil este principiul nemijlocirii (art. 16 C. proc. civ.: Probele se administrează de către instanţa care judecă procesul, cu excepţia cazurilor în care legea stabileşte altfel.) (Decizia nr. 1764 din 23 septembrie 2021, pronunțată de Secția I civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Av. Alina MateiSĂVESCU & ASOCIAȚII

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.