Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Se simplifică regimul fiscal pentru investitorii pe piața bursieră românească


21.04.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Fiscalitate, Lege 9, Piața de capital, Proiecte legislative
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 20 aprilie 2022, Autoritatea de Supraveghere Financiară a salutat adoptarea de către Parlamentul României a Legii privind reducerea impozitului pentru investitorii de pe piața de capital, potrivit unui comunicat.

Această nouă lege oferă o perspectivă diferită în ceea ce privește dezvoltarea pieței de capital autohtone, având în vedere că simplifică aspecte de ordin fiscal ce puteau constitui bariere pentru accesul la bursă al populației.

Facilitățile oferite prin intermediul noii legi vor încuraja cu siguranță micii investitori, impozitarea la sursă ducând la o debirocratizare a declarării veniturilor obținute din investițiile pe piața de capital, dar și la o ușurare a poverii fiscale. Mai mult, legea reprezintă un factor care va susține implicarea pe termen lung a investitorilor de retail în tranzacțiile bursiere.

Nicu Marcu, Președintele ASF: ”Prevederile noii legi dedicată pieței de capital vor genera cu siguranță un interes crescut în rândul celor care nu au abordat, până acum, piața de capital și vor transforma bursa într-un instrument și mai atractiv pentru finanțarea companiilor. Autoritatea de Supraveghere Financiară a contribuit la conturarea acestui nou cadru legal, cu implicații semnificative pentru dezvoltarea pieței de capital pe termen lung. Din aceste considerente, este de remarcat  largul consens în ceea ce privește implicarea în realizarea acestei legi.”

***

Miercuri, 20 aprilie 2022, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (PL-x nr. 25/2022).

Prezenta lege vizează crearea unui mediu fiscal care să încurajeze atragerea şi implicarea investitorilor individuali pe piața bursieră românească. Scopul proiectului de lege vizează simplificarea regimului fiscal pentru investitori, ceea ce va duce la creşterea numărului de persoane fizice care investesc pe piața de capital din România, atât în mod direct cât şi prin fondurile de investiții. Totodată, avem în vedere și creşterea eficienţei şi a gradului de colectare la bugetul statului a taxelor din câștigurile de capital.

Proiectul de lege propune implementarea unui sistem de impozitare la sursă pentru investitorii individuali, prin aplicarea unui impozit de 1% pe câştigul din transferul titlurilor de valoare deținute mai mult de 1 an și 3% pe câştigul din transferul titlurilor de valoare deţinute mai puțin de un an, fără ca pierderile să mai fie compensate sau declarate.

Se încurajează astfel deținerile pe termen mediu şi lung, ceea ce asigură companiilor listate investiții mai predictibile și mai durabile. Suplimentar, implementarea acestui sistem de impozitare implică și anularea creditelor fiscale acumulate pe baza pierderilor înregistrate în anii precedenti.

Proiectul va fi trimis spre promulgare la Președintele României, Camera Deputaților fiind forul decizional în acest caz.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro