« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

ÎCCJ. Nu se poate institui drept de retenție asupra unui imobil revendicat
28.04.2022 | Alina MATEI

Drept Timisoara
Secţiuni: Drept civil, JURIDICE.ro, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Note de studiu, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că dreptul de retenţie nu poate fi exercitat în niciun caz asupra bunului frugifer. În speță, Înalta Curte a constatat că unul din motivele de recurs vizează soluţia de respingere a cererii de instituire a unui drept de retenţie asupra imobilului revendicat, critică pe care instanța supremă o consideră neîntemeiată, întrucât imobilul în litigiu are natura unui bun frugifer – iar pârâtul nu a contestat acest aspect – astfel încât îi sunt aplicabile prevederile art. 566 alin. 7 C. civ. conform cărora, dreptul de retenţie nu poate fi exercitat în niciun caz asupra bunului frugifer. Norma este imperativă, pe care nici instanţa nu o poate eluda, aşa cum a solicitat pârâtul. (Decizia nr. 1765 din 23 septembrie 2021, pronunțată de Secţia I civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Av. Alina MateiSĂVESCU & ASOCIAȚII

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.