Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Nu se poate institui drept de retenție asupra unui imobil revendicat


28.04.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Drept civil, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Note de studiu, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că dreptul de retenţie nu poate fi exercitat în niciun caz asupra bunului frugifer. În speță, Înalta Curte a constatat că unul din motivele de recurs vizează soluţia de respingere a cererii de instituire a unui drept de retenţie asupra imobilului revendicat, critică pe care instanța supremă o consideră neîntemeiată, întrucât imobilul în litigiu are natura unui bun frugifer – iar pârâtul nu a contestat acest aspect – astfel încât îi sunt aplicabile prevederile art. 566 alin. 7 C. civ. conform cărora, dreptul de retenţie nu poate fi exercitat în niciun caz asupra bunului frugifer. Norma este imperativă, pe care nici instanţa nu o poate eluda, aşa cum a solicitat pârâtul. (Decizia nr. 1765 din 23 septembrie 2021, pronunțată de Secţia I civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Av. Alina MateiSĂVESCU & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti