« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Curtea de Apel Brașov. Infracțiuni de corupție – achitare. Lipsa unui pericol social specific penal
22.04.2022 | Renata DUMITRAȘ

Drept Timisoara
Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență, Jurisprudență Curți de Apel, Note de studiu, Procedură penală, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
JURIDICE - In Law We Trust
Renata Dumitraș

Renata Dumitraș

Curtea de Apel Brașov a constatat că faptele de corupție sesizate nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni, hotărând că se poate dispune achitarea inculpaților și aplicarea unor sancţiuni cu caracter administrativ.

În speță s-a reținut că inculpații, având funcția de primar și, respectiv, de secretar al primăriei, ar fi săvârșit infracțiunea de abuz în serviciu prevăzută de art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000 prin aceea că, la finalul anului 2009, au procedat la numirea comisiei de examinare pentru ocuparea postului vacant de bibliotecar în cadrul Primăriei comunei în cadrul căreia își exercitau atribuțiile, încălcând astfel prevederile OUG nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009 şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale care prevedea suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante din autorităţile şi instituţiile publice anume indicate la art. 21 până la data de 31.12.2009.

Deși instanța de fond a motivat în sensul aplicării unor pedepse de 3 ani închisoare, cu suspendarea executării acesteia, instanța superioară a subliniat că, în lipsa unor probe în sensul exercitării cu rea-credinţă şi în folos propriu sau pentru altul a atribuţiilor de serviciu constatate ca fiind încălcate, nu ar fi adecvat ca inculpații să fie sancționați prin intervenția legii penale.

Mai departe, Curtea a mai semnalat că nu orice încălcare a legii în administrația publică ar trebui să atragă după sine și antrenarea răspunderii penale, fiind necesară și evaluarea pericolului social al conduitei nelegale sesizate. În caz contrar, s-ar denatura scopul legii penale de combatere a unora dintre cele mai grave fapte antisociale, efectele ajungând să fie “contrare finalităţii de bună administrare a comunităţii, prin inhibarea iniţiativelor şi pierderea oportunităţilor în administraţia publică, în condiţiile în care pentru orice astfel de activităţi administrative, regăsite la un moment dat neconforme cu legea, ar plana riscul răspunderii penale, indiferent de atitudinea subiectivă şi urmările produse.” (Decizia penală nr.###/AP pronunțată de Secția penală a Curții de Apel Brașov)

Av. Renata Dumitraș, SĂVESCU & ASOCIAȚII

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.