Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Judecătoria Sectorului 4 București. Exercitarea autorității părintești


26.04.2022 | Oana Elena GHIDICEANU
Secţiuni: Drept civil, Dreptul familiei, Jurisprudență Judecătorii, Note de studiu, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Oana Elena Ghidiceanu

Oana Elena Ghidiceanu

Judecătoria Sectorului 4 București hotărăște ca exercitarea autorității părintești să aparțină exclusiv mamei minorei, existența unui program de vizită al tatălui pentru menținerea relației dintre el și fiica sa, ținându-se cont de interesul superior al copilului.

În urma divorțului s-au stabilit următoarele: exercitarea comună a autorității părintești, locuința minorei să fie la mamă și obligarea tatălui la plata unei pensii de întreținere. Conform art. 397 Cod civil autoritatea părintească în urma divorțului se exercită de ambii părinți, dacă nu a decis altfel instanța. Autoritatea părintească este definită în art. 483 Cod civil alin.(1): “Autoritatea părintească este ansamblul de drepturi şi îndatoriri care privesc atât persoana, cât şi bunurile copilului şi aparţin în mod egal ambilor părinţi” .

Având în vedere comportamentul neadecvat al pârâtului față de reclamantă, neîndeplinirea obligației de plată a pensiei de întreținere și faptul că tatăl minorei nu și-a dat acordul la înscrierea minorei la grădiniță, mama a solicitat exclusivitatea autorității părintești. În cerere a invocat dispozițiile art. 398 alin. (1) Cod civil, art. 486 Cod civil, art. 36 alin. (2) și (7), art. 47 și art. 51 alin. (1) și (2) din Legea nr. 272/2004.

Ulterior pârâtul a solicitat respingerea acțiunii și a făcut o cerere reconvențională prin care a cerut un program de vizită, fiind în interesul superior al copilului și a prezentat motivele atitudinii sale necorespunzătoare față de fosta soție, a neîndeplinirii obligației de plată a pensie de întreținere, cât și a faptului că el nu s-a opus niciodată ca minora să nu meargă la grădiniță. În susținerea cererii, tatăl a făcut referire dispozițiile art. 398 alin. (1) Cod civil, art. 486 Cod civil, art. 397 Cod civil, art. 401 Cod civil.

În soluționarea cauzei, instanța ține cont de interesul superior al copilului, iar conform 403 Cod civil în cazul schimbării împrejurărilor, instanța de tutelă poate modifica măsurile cu privire la drepturile și îndatoririle părinților divorțați față de copiii lor minori. Astfel încât, din cauza tensiunii dintre părinți și a modului în care tatăl s-a comportat cu reclamanta, exercitarea autorității părintești a fost încuviințată exclusiv mamei. Dar nu înseamnă că tatăl nu menține legătura cu fiica sa, deoarece autoritatea părintească se referă, în principal, la luarea deciziilor importante cu privire la copil, nu și la relația personală,fiind important pentru dezvoltarea armonioasă a copilului să se mențină contactul și cu părintele căruia nu i-a fost încredințat. Trebuie să fie evidențiat faptul că neînțelegerile dintre părinți nu trebuie să se răsfrângă asupra relației părinte-copil. Motiv pentru care s-a admis programul de vizită, tatăl neprezentând un pericol pentru minoră. (Sentința civilă nr. 15248 din 17 noiembrie 2020, pronunțată de Judecătoria Sectorului 4 București, disponibilă pe rolii.ro )

Oana Elena Ghidiceanu
Studentă – Facultatea de Drept a Universității din București

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti