Secţiuni » Interviuri
Interviuri

Ana Antonia Tudose: Muzica clasică e felul în care ne vorbește Dumnezeu
25.04.2022 | John CRISTEA

Secţiuni: Interviuri, Life, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
John Cristea

John Cristea

Ana Antonia Tudose

Ana Antonia Tudose

Ana Antonia Tudose s-a născut în Ploiești și este îndrăgostită de pian. În anul 2020 a absolvit, ca șefă de promoție, Colegiul de Artă „Carmen Sylva” din Ploiești, Secțiunea Muzică-Pian. În prezent este studentă la Conservatorul Regal din Bruxelles, la clasa reputatului profesor și pianist Aleksandr Madžar.

A debutat în activitatea concertistică la vârsta de 12 ani, interpretând, alături de Orchestra Filarmonicii din Ploiești, Concertul nr. 8 KV 246 de W.A. Mozart.

A susținut recitaluri pe nenumărate scene din țară, precum și în străinătate, la New York, Paris, Budapesta și Viena, în cadrul unor proiecte ale Institutului Cultural Român, vizând promovarea valorilor românești peste hotare.

John Cristea: Antonia, descrie-te în câteva cuvinte.

Ana Antonia Tudose: Numele meu este Ana Antonia Tudose, sunt născută în Ploiești și în anul 2020 am absolvit, ca șefă de promoție, Colegiul de Artă „Carmen Sylva” din Ploiești, Secțiunea Muzică-Pian, primul meu profesor de pian fiind doamna Anca Florentina Borcea.

În vara anului 2020 am fost admisă ca studentă la Conservatorul Regal din Bruxelles, la clasa reputatului profesor și pianist Aleksandr Madžar, unde studiez și în prezent, ca studentă în anul II; în același timp, colaborez permanent cu pianistul Philippe Raskin și am urmat cursuri de masterclass cu marii pianiști Olga Kern, Pietro De Maria, Andrei Gavrilov, Elisabeth Leonskaja, Josu de Solaun.

John Cristea: Care sunt principalele realizări din viața ta?

Ana Antonia Tudose: Cred că cea mai mare realizare este felul în care m-au educat părinții mei, în iubire și credință și omul care am ajuns astăzi este rod al acestei educații. Mă consider a fi o luptătoare, dar și un om cu frica lui Dumnezeu.

Faptul că părinții și profesorii care m-au îndrumat au crezut mereu în talentul și în pasiunea mea pentru pian, m-a ajutat să nu renunț la a crede că pot urma această carieră și acest lucru îl consider a fi, de asemenea, o mare realizare, mai ales că, nu de puține ori, alți oameni apropiați mie sau cunoscuți întâmplător, au manifestat o rezervă față de decizia de a alege o asemenea carieră, pentru motive dintre cele mai ridicole de genul „o să mori de foame, nu se câștigă din asta etc.”

Din punct de vedere profesional, deși am câștigat peste 50 de premii naționale, internaționale sau marile premii (trofee) ale unor concursuri, cred că cea mai mare realizare a fost aceea de a fi admisă la Conservatorul la care studiez în prezent.

Mai ales la clasa unui profesor și pianist de renume internațional, membru în juriile marilor concursuri și care are „în spate” o carieră impresionantă, foarte multă experiență și „știință de muzică”, ca să spun așa.

John Cristea: Ce recitaluri și concerte ai susținut?

Ana Antonia Tudose: Am debutat în activitatea concertistică la vârsta de 12 ani, interpretând, alături de Orchestra Filarmonicii din Ploiești, Concertul nr. 8 KV 246 de W.A. Mozart [VIDEO, aici], sub bagheta renumitului dirijor Ovidiu Bălan.

Am continuat an de an, până în prezent, susținând mai multe concerte și lucrări ale compozitorilor J.S. Bach (Concertul în re major [VIDEO, aici]), C. Saint-Saëns (Fantezia muzicală pentru două piane „Carnavalul animalelor” [VIDEO, aici], împreună cu pianistul Mircea Ițcuș), Fr. Chopin (Concertul nr. 1 op. 11 în mi minor pentru pian și orchestră [VIDEO, aici], Andante Spianato & Grande Polonaise Brillante [VIDEO, aici]).

Totul sub bagheta unor dirijori de renume, precum G. Bebeșelea, O. Bălan, A. Mija, V. Mateescu, D. Enășescu, Panagiotis Diamantis (Grecia) cu orchestre consacrate, precum orchestrele Filarmonicilor din Ploiești, Sibiu și Râmnicu Vâlcea, Momentum Orchestra și Orchestra Junior a Fundației „Tinerimea Muzicală”.

În ceea ce privește activitatea de recital, până în prezent, am susținut recitaluri pe mai multe scene din țară, la Ploiești, Iași, Brașov, Sinaia, Bușteni, București precum și la New York, Paris, Budapesta si Viena, în cadrul unor proiecte ale Institutului Cultural Român, vizând promovarea valorilor românești peste hotare.

De asemenea, am susținut mai multe recitaluri pe scena Sălii Mici a Ateneului Român, în cadrul Stagiunii Camerale a Filarmonicii „George Enescu” din București, secțiunea „Stagiunea tinerelor talente”, precum și în cadrul renumitului festival Enescu. În prezent, am stabilit o colaborare permanentă cu ICR Bruxelles, în cadrul căreia am susținut de curând un recital dedicat Zilei Naționale a României [VIDEO, aici] și am stabilit coordonatele unor noi proiecte viitoare.

John Cristea: Cum se simte emoția atunci când ești pe scenă, în centrul atenției?

Ana Antonia Tudose: De obicei, nu îmi place să fiu în centrul atenției, însă atunci când vine vorba de a cânta pe scenă, atitudinea mea se schimbă oarecum și, de cele mai multe ori, reușesc să transform emoțiile imense pe care le am înainte de a cânta, în trăiri pozitive, care mă fac să transmit propriile sentimente prin muzică.

Cred că, de cele mai multe ori, așa cum mi s-a spus, par foarte sigură pe mine și încrezătoare pe scenă. Mă transform ca atitudine, însă rămân, în sinea mea, o fire emotivă și sensibilă, ca și în viața de zi cu zi.

John Cristea: Care este modelul tău de pianist? Detaliază.

Ana Antonia Tudose: Nu am un model anume, apreciez mai multe stiluri diferite de pianiști, de la sobrietatea profundă a marelui pianist Radu Lupu, care tocmai a plecat dintre noi, până la anvergura comercială și strălucitoare a Kathiei Buniatishvili.

John Cristea: Ce înseamnă, din punctul tău de vedere, să reușești în viață?

Ana Antonia Tudose: Să nu renunți la visul tău și să te ridici, de fiecare dată când cazi, mai puternic și mai hotărât. Să rămâi om, să nu lași ca lupta și competiția să îți strice sufletul, să strălucești fără a umbri sau a anula meritele altuia.

Din păcate, în domeniul artistic există și oameni care fac acest lucru, crezând că asta le aduce lor reușita. A reuși înseamnă și să te apropii cât poți de mult de a-ți atinge obiectivele care trebuie să rămână realiste mereu.

John Cristea: Ce relație ai cu Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești alături de care (…) [ai cântat] miercuri, 20 aprilie 2022?

Ana Antonia Tudose: Orchestra ploieșteană va rămâne mereu orchestra mea „de suflet”, nu doar pentru că este prima orchestră profesionistă cu care am cântat la 12 ani și nu doar pentru că este din orașul meu natal. Ci pentru felul lor special în care știu să se comporte cu soliștii, pentru căldura cu care m-au primit mereu și m-au încurajat, chiar și în momentele neplăcute sau dificile.

John Cristea: De ce e important ca oamenii să asculte muzică clasică?

Ana Antonia Tudose: Pentru a îl cunoaște pe Dumnezeu. Așa cum spune des mama mea, muzica clasică e felul în care ne vorbește Dumnezeu. Muzica clasică îți formează scara de valori corectă, dezvoltă inteligența emoțională, gândirea rațională și te face mai fericit. (…)

John Cristea: Ce reprezintă, pentru tine, oportunitatea de a cânta cu o orchestră profesionistă?

Ana Antonia Tudose: A cânta cu o orchestră profesionistă înseamnă foarte mult pentru mine, deoarece încă mă consider la început de drum, am încă de învățat foarte multe și de acumulat experiență.

Mă consider norocoasă pentru că nu mulți tineri de vârsta mea au această oportunitate, chiar și printre colegii de la facultatea unde studiez. Consider că merit să cânt cu o astfel de orchestră, ca o încununare a muncii pe care am depus-o până acum, în toți acești ani.

John Cristea: Care este cea mai mare frică a ta?

Ana Antonia Tudose: Nu cred că am o frică anume de ceva, însă, dacă pot să o numesc așa, resimt teama de a nu îi dezamăgi pe toți cei ce mi-au fost alături în toată această „călătorie muzicală”, precum profesorii, dar mai ales părinții mei fără de care nu cred că aș fi realizat nici jumătate din câte am făcut până acum.

Am teama de a nu face prea puțin pentru aceștia, comparând cu tot efortul depus de ei pentru a îmi împlini toate visurile, a îmi oferi o viață fericită și a mă sprijini să îmi duc visul mai departe.

John Cristea: De ce multă lume e încă surdă/oarbă când vine vorba de artă?

Ana Antonia Tudose: Consider că multă lume este încă așa pentru că oamenii au prejudecăți, ascultând mai mult părerea celor din jur, egal de neaveniți, când vine vorba despre un spectacol, un gen muzical etc. De exemplu, în loc să se bazeze numai pe propriile gusturi, chiar propriul auz atunci când ne referim la muzică, preferă să aleagă ce pare a fi „la modă”, mai ales tinerii.

Uneori, oamenii spun despre muzica clasică că este plictisitoare, înainte de a o asculta sau de a merge la un spectacol de acest gen, doar pentru că au auzit păreri de acest fel, în jurul lor.

Poate din comoditate sau nu, nu au curajul de a încerca, de a vedea sau asculta ceva nou atunci când vine vorba de artă, ci preferă să rămână la vechile preferințe și obiceiuri.

Sau poate pentru că muzica de acest fel, supranumită „cultă”, nu este suficient promovată de către mass-media, mediul virtual etc. Poate tinerilor li se pare că acest gen de muzică nu te face „cool”, dar îi asigur că îi poate face puțin mai fericiți. (…)

* Mulțumim ziarului „Observatorul Prahovean” pentru acordul de a prelua acest interviu.

La finalul interviului acordat marți reputatului jurnalist John Cristea pentru ziarul menționat, Ana Antonia Tudose lansa o invitație pentru toți cei curioși să asculte Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră de Franz Liszt, interpretat de aceasta miercuri, 20 aprilie 2022, începând cu ora 19:00, la Filarmonica din Ploiești, în cadrul unui concert minunat, de la care am postat imaginea alăturată (VIDEO, aici, de la min. 36) și despre care talentata pianistă considera că „poate fi nu numai pe gustul celor care sunt pasionați de acest gen de muzică, ci al tuturor, fiind vorba de o lucrare plină de viață și putând să transmită multă energie pozitivă.”
Apreciata tânără artistă își exprima, totodată, convingerea că „publicul se poate bucura de timpul liber, cu ocazia Sărbătorilor de Paști în acest fel, și de ridicarea restricțiilor, revenindu-se de ceva timp, la modul obișnuit, din trecut, de a se organiza concertele.”

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti