Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Vă dau eu idee de proiect
26.04.2022 | Gheorghe MOROȘANU

Secţiuni: Alegeri CSM, Opinii, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Gheorghe Moroșanu

Gheorghe Moroșanu

Citind toate proiectele celor care vor să acceadă în CSM-ul următor, rămîi cu ideea că în justiţia noastră nu există decît problemele judecătorilor, nici măcar şi ale grefierilor.

Dar pentru cine se înfăptuieşte justiţia în România? În nici unul din texte nu se arată că cei mulţi, cei care îşi pierd anii şi banii prin tribunalele patriei ar avea şi ei ceva probleme, de care ar trebui să se ocupe CSM-iştii şi alţi factori de decizie.

Vă dau eu cîteva exemple:

– Procedura din instanţe este ceva demn de Kafka; nimeni nu ştie în ce fază se află cererea lui, chiar şi la ordonanţe preşedinţiale se primeşte termen după luni de zile;

– Era cîndva un judecător de serviciu care primea cererea omului, îi arăta lipsurile, îi verifica timbrajul, ba chiar îi dădea TERMEN ÎN CUNOŞTINŢĂ. Toate s-au scos.

– Judecătorii şi căuzaşii vorbesc două limbi române complet diferite. Micii INM-işti, dar şi veteranii aproape de pensionare se exprimă exclusiv ştiinţific, de parcă ar fi la învăţămîntul profesional.

– Există încă taxe meschine de 5 lei, sau chiar 1 leu, pentru care omul trebuie să piardă o zi pe la primărie, cînd la alte instituţii aceste mici mizerii s-au scos de mult (am păţit asta la un ghişeu de poliţie unde mi s-a dat cazierul fix într-un minut; cînd am întrebat de taxă, poliţistul mi-a zîmbit frumos).

– De marea încărcătură de dosare ne plîngem mereu, cu toţii, dar nimeni nu face, nici măcar nu propune, ceva concret. Vă dau cîteva idei de cauze care încarcă rolul instanţelor degeaba: acţiunile în constatare ar putea fi plasate la notari sau la secretarii de primării, fiind complet necontencioase; plîngerile contravenţionale ar putea avea un prim filtru la conducerea agenţilor constatatori; medierea este o formă fără fond, şi nimeni nu se ocupă s-o facă eficientă; hotărîrile judecătoreşti sînt compuse de o manieră kilometrică, prin copierea efectivă a tot ce s-a depus în dosar în zeci de pagini inutile, „motivarea” propriu-zisă fiind expediată în două fraze finale.

Există, desigur, şi probleme concrete şi stringente ale judecătorilor, de exemplu: sediul ÎCCJ este o ruşine naţională, faţă de rangul instituţiei şi aşteptările fireşti; Înalta curte, ca şi curţile de apel, au în competenţă tot felul de mechinării, în loc să judece cauze ce ţin de esenţa dreptului; lipseşte o cale de atac extraordinară cu adevărat eficientă, dar şi accesibilă: de cînd am revenit în prima bancă, jurist, am primit o mulţime de hotărîri care sînt complet invers faţă de evidenţa faptică a dosarului – nici o şansă de a le îndrepta; de banii necesari justiţiei nu se ocupă nimeni, o mulţime de investiţii zac în părăsire; ministrul justiţiei nu face nimic altceva decît politică partizană; însuşi CSM-ul a devenit efectiv o şatră în care se ceartă nişte guralivi şi miştocari.

Şi mai este o chestiune care pune capac la toate: pensionarea la 50 de ani şi sub, este o ruşine naţională, deşi, faţă de cele de mai sus, îi înţelegem perfect pe cei care nu vor altceva decît să fugă şi să scape din acest sistem formalist, meschin, birocratic, în care omul, judecătorul şi grefierul adică, este tratat ca un funcţionar cu mînecuţe, la cheremul unor birocraţi politici.

Pentru aceste idei, şi pentru multe altele, ar trebui să militeze aspiranţii CSM-işti, sperînd ca sistemul să devină atractiv pentru judecători/grefieri, iar căuzaşii să poată intra cît de cît încrezători pe porţile justiţiei, de unde să iasă cît de cît rezolvaţi sau măcar lămuriţi despre ce li s-a întîmplat acolo.

Personal, aş vrea să dezvolt ideile de mai sus într-un Proiect pentru a accede în CSM din partea societăţii civile. Aş propune ca acest proiect să fie dezvoltat şi completat şi cu ideile cititorilor mei, din sistemul de justiţie, dar şi din afara lui.

Jud. Gheorghe Moroşanu

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti