Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Rolul Consiliului Superior al Magistraturii
26.04.2022 | Laura RADU

Secţiuni: Alegeri CSM, Opinii, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Justiția este unul din cei trei piloni ai democrației, iar rolul Consiliului Superior al Magistraturii este să se asigure continuu că independența judecătorului, puterea lui de a decide liber și numai în considerarea legii sunt respectate, garantate.

Consiliul are datoria să intervină rapid și ferm împotriva oricărei acțiuni nelegitime față de un judecător sau față de puterea judecătorească, în ansamblul său, să contribuie la dezvoltarea raporturilor cu puterile legislativă și executivă în spiritul respectului statului de drept și a înțelegerii rolului fiecăruia într-un stat modern și democratic.

Puterea este încredințată judecătorilor pentru atingerea scopului administrării justiției prin aplicarea legii, relevat cuprinzător de art. 6 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale: Orice persoană are dreptul la judecarea în mod echitabil, în mod public și într-un termen rezonabil a cauzei sale, de către o instanță independentă și imparțială, instituită de lege(…), iar „prestigiul magistratului ca element definitoriu al locului pe care îl ocupă acesta în societate, se câștigă întotdeauna prin profesionismul dovedit în sala de judecată și prin comportamentul exemplar din afara acesteia”, așa cum aprecia, cu ceva timp în urmă, reputatul jurist român, specialist în drept civil și membru de onoare al Academiei Române, Constantin Hamangiu.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti