Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Eurojust va colecta și păstra dovezi ale crimelor de război din Ucraina


26.05.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Drept penal, Procedură penală, Război Ucraina
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 25 mai 2022, Consiliul UE a adoptat noi norme care permit Eurojust să păstreze, să analizeze și să depoziteze probe referitoare la principalele crime internaționale, cum ar fi crimele de război, crimele împotriva umanității și genocidul, potrivit unui comunicat.

Textul ar trebui semnat de Parlamentul European și de Consiliu la 30 mai și publicat rapid în Jurnalul Oficial. El va intra în vigoare în ziua următoare datei publicării sale.

***

Joi, 19 mai 2022, Parlamentul European a votat pentru extinderea mandatului Eurojust, potrivit unui comunicat.

***

Vineri, 6 mai 2022, reprezentanții permanenți pe lângă UE au adoptat un mandat privind noi norme care să permită Eurojust să păstreze, să analizeze și să depoziteze probe referitoare la cele mai grave infracțiuni internaționale, cum ar fi crimele de război, potrivit unui comunicat.

Noul proiect de norme va permite Eurojust:

– să depoziteze și să păstreze probe referitoare la crimele de război, inclusiv imagini prin satelit, fotografii, materiale video, înregistrări audio, profiluri ADN și amprente digitale;

– să prelucreze și să analizeze aceste probe, în strânsă cooperare cu Europolul, și să le pună la dispoziția autorităților naționale și internaționale relevante, inclusiv a Curții Penale Internaționale.

Pe baza acestei poziții, va trebui acum să se ajungă la un acord cu Parlamentul European pentru ca acest regulament să poată fi adoptat și să poată intra în vigoare cât mai curând posibil.

***

Luni, 25 aprilie 2022, Comisia Europeană a propus modificarea Regulamentului Eurojust pentru a conferi agenției posibilitatea legală de a colecta, păstra și împărtăși probe privind crimele de război, potrivit unui comunicat.

Din cauza conflictului în curs de desfășurare, este dificil să se stocheze și să se păstreze probele în condiții de siguranță în Ucraina. Pentru a asigura răspunderea pentru crimele comise în Ucraina, este esențial să se asigure stocarea în condiții de siguranță a probelor în afara Ucrainei, precum și să se sprijine investigațiile și urmăririle penale efectuate de diverse autorități judiciare europene și internaționale. Din martie, Eurojust sprijină o echipă comună de anchetă a UE care analizează posibilele crime de război comise în Ucraina. Deși Eurojust are experiență practică în ceea ce privește crimele internaționale, regulamentul existent nu a avut în vedere o situație de o asemenea amploare și crime de o asemenea amploare, ceea ce a necesitat o actualizare a temeiului juridic al Eurojust.

Věra Jourová, Vicepreședintele pentru valori și transparență: „Lupta Ucrainei este și lupta noastră. Trebuie să lucrăm împreună pentru a ne asigura că criminalii de război sunt aduși în fața justiției. Trebuie să consolidăm Eurojust pentru a ne asigura că dispune de instrumentele necesare pentru a face față amplorii atrocităților din Ucraina. Europa este hotărâtă și vom face tot ce putem pentru a ajuta.”

Didier Reynders, Comisarul pentru justiție: „De la începutul invaziei rusești, lumea a fost martoră la atrocitățile comise la Bucha, Kramatorsk și în alte orașe ucrainene. Cei responsabili pentru crimele de război din Ucraina trebuie să fie trași la răspundere. În acest scop, trebuie să ne asigurăm că probele sunt conservate în siguranță, analizate și schimbate cu autoritățile naționale și internaționale, inclusiv cu Curtea Penală Internațională. Astăzi propunem să împuternicim Eurojust să îndeplinească aceste sarcini. Impunitatea nu va fi tolerată”.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti