Cătălin Burcescu, Director General al OSIM: A crescut semnificativ numărul cererilor de înregistrare la OSIM a titlurilor de protecție față de anii precedenți
27.04.2022 | Alina MATEI

Alina Matei: Mulțumesc, stimate domnule Cătălin Burcescu, Director General al OSIM, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Care este cel mai important rol al OSIM în arhitectura normativă privind drepturile de proprietate industrială?
Cătălin Burcescu: Și eu țin să vă mulțumesc pentru invitația facută, mă bucur să pot aduce în atenția cititorilor JURIDICE.ro informații și noutați ce tin de proprietatea industrială.
Oficiul de Stat pentru Inventii și Mărci are o serie de atribuții, conform Hotărârii de Guvern nr 573/1998, republicată, privind organizarea și funcționarea instituției. Înregistrarea și examinarea cererilor din domeniul proprietății industriale, eliberarea titlurilor de protecție, ce conferă titularilor drepturi exclusive pe teritoriul României, aș putea spune că este obiectivul principal.
Alina Matei: În cadrul mandatului dumneavostră, aveți un proiect sau un obiectiv la care țineți în mod deosebit, de care ați fi mândru dacă l-ați îndeplini?
Cătălin Burcescu: Din dorința de a fi cât mai aproape de nevoile solicitanților, am considerat oportună, esențială digitalizarea serviciilor OSIM, motiv pentru care am lucrat la îmbunătățirea funcționalităților website-ului nostru și a informațiilor afișate, astfel încât a fost lansat un nou site: www.osim.ro. Acest nou webiste oferă elemente de noutate absolută, în afara aspectului și a structurii îmbunătățită: Portal online, chatbot, muzeu virtual, iar în viitorul apropiat va exista posibilitatea efectuării plaților cu cardul. Aș dori să menționez și de integrarea modului front office pentru contestații, precum și document management system (DMS).
Alina Matei: Care sunt cele mai mari dificultăți întâmpinate de OSIM în vederea implementării Directivei nr. 2436/2015 de apropiere a legislațiilor statelor membre cu privire la mărci?
Cătălin Burcescu: Adoptarea regulamentului de aplicare a legii mărcilor, ce se află în proces de consultare și avizare interinstituțională.
Alina Matei: Un nou proiect pentru practici de convergență, referitor la cereri de înregistrare a marcilor făcute cu rea-credință, a fost demarat de EUIPO în anul 2021. Care sunt propunerile OSIM în cadrul acestui proiect care vizează îmbunătățirea practicilor administrative în scopul limitării numărului mărcilor naționale înregistrate cu rea-credință?
Cătălin Burcescu: Legea mărcilor, așa cum a fost implementată conform Directivei de mărci, are o astfel de prevedere referitoare la aplicarea relei credințe.
Reaua credință este analizată de Tribunalul București în procedura de solicitare a unei anulări de marcă. OSIM nu are abilități să analizeze procedura relei credințe, motiv pentru care nu suntem implicați în proiecte cu EUIPO pe aceste spețe.
Alina Matei: Pentru consumator, din punctul dumneavoastră de vedere, ce este cel mai periculos de exemplu, când acesta crede că achiziționează un produs original de marcă, iar prietenii îi spun că acel produs e contrafăcut, nu e de la ”mama lui”?
Cătălin Burcescu: Contrafacerea nu intră în sfera de competență a Oficiului de Stat pentru Inventii și Mărci. Obiectivul principal, așa cum am menționat încă de la început este eliberarea titlurilor de protecție, ce conferă titularilor drepturi exclusive pe teritoriul României. La cererea organelor abilitate (vamă, poliție), OSIM efectuează cercetări documentare legate de statusul mărcilor, brevetelor, desenelor.
Alina Matei: Sistemul brevetului unitar va intra în vigoare în a doua jumătate a anului curent. Care estimați că va fi impactul asupra brevetelor de invenție înregistrate în România?
Cătălin Burcescu: Legat de acest apect, încă de la începutul acestui an, OSIM a transmis către Ministerul Justiției, acordul privind implementarea brevetului unitar, cât și a Curții Unice de Brevete (CUB), urmând ca Ministerul să urmeze procesul legislativ de ratificare a tratatului.
Alina Matei: Cum se implică OSIM în educarea consumatorilor pentru respectarea drepturilor de proprietate industrială?
Cătălin Burcescu: Prin intermediul specialiștilor, OSIM desfășoară numeroase acțiuni de promovare a protecției proprietății industriale: seminarii, conferințe, mese rotunde, saloane, târguri și expoziții, al căror obiectiv principal este diseminarea informațiilor din domeniul PI, la nivel național. De asemenea, OSIM organizează anual cursuri de pregătire în domeniul PI pentru toți cei interesați.
Proprietatea intelectuală a prezentat dintotdeauna un interes deosebit pentru toată lumea, fiind motorul progresului şi prosperităţii societăţii. Este important de menționat în acest sens, semnarea protocolului de colaborare între Ministerul Educației, Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor și Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, al cărui obiectiv este cooperarea în vederea realizării, pe parcursul anilor şcolari 2021-2022 şi 2022-2023, a programului educaţional intitulat „Educaţia şi proprietatea intelectuală”.
Alina Matei: Pandemia ce efect a avut asupra activității OSIM?
Cătălin Burcescu: Activitatea OSIM nu a avut de suferit în urma pandemiei. Având în vedere demersurile făcute în vederea digitalizării serviciilor oferite, numărul cererilor de înregistrare a titlurilor de protecție a înregistrat o creștere semnificativă față de anii precedenți.
Alina Matei: La nivel instituțional, au avut loc discuții/întâlniri cu instanțele, de fapt cu judecătorii/procurorii care soluționează cauze de mărci/brevete/proprietate industrială pentru un schimb util de informații?
Cătălin Burcescu: Instituția noastră menține contactul cu mediul profesional juridic, cu judecătorii prin invitațiile adresate acestora de a participa la diferite evenimente, seminarii, colocvii etc organizate de către OSIM (fomat fizic si/sau online), atât în calitate de participanți, dar mai ales în cea de lectori.
Mai mult, OSIM transmite anual Observatorului din cadrul EUIPO, datele solicitate Ministerului Justiției / instanțelor de judecată, cu privire la numărul și tipul cauzelor aflate pe rolul acestora.
Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J și pentru cei care fac J.
Cătălin Burcescu: Doresc să îmi exprim recunoștinta și să le mulțumesc atât cititorilor JURIDICE.ro cât și partenerilor, colaboratorilor noștri, colectivului OSIM pentru toataă implicarea, entuziasmul și profesionlismul cu care își desfășoară activitățile și acțiunile din domeniul proprietății industriale
Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!
Cătălin Burcescu: Și eu vă mulțumesc!