Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Sonia Florea: Femeile sunt libere să își aleagă profesia juridică


29.04.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Covid 19 Legal React, Interviuri, Life, Selected, UNBR+INPPA+Barouri, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Sonia Florea

Sonia Florea

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Sonia Florea, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW  este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Sonia Florea: Criteriile la care mă raportez sunt calitatea, rigoarea, cinstea și corectitudinea în exercitarea profesiei de avocat.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Sonia Florea: Personal, în fiecare speță caut să mă implic cât de mult posibil pentru a găsi cea mai bună soluție permisă de lege pentru a realiza interesele clientului.

Implicarea, în sens de timp dedicat, efort intelectual, suflet depus, participarea cu toată energia disponibilă, presupune, de cele mai multe ori, depășirea limitelor personale, un sacrificiu de sine.

Rezultatele obținute sunt pe măsura implicării.

Depinde de fiecare dacă înțelege să renunțe sau nu la o parte din sine, pentru a atinge potențialul maxim în profesia juridică pe care o exercită.

Cred că pentru fiecare om este firesc să existe limite a gradului de implicare în activitățile profesionale.

Esențial este echilibrul, raportat la circumstanțele obiective ale vieții și la valorile fiecărui om în parte.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Sonia Florea: Prejudiciile majore se produc, pentru fiecare om în parte, atunci când este rupt echilibrul între nevoile personale și constrângerile profesionale.

Pentru femei este dificil să atingă și să păstreze acest echilibru fragil, deoarece ele, în mod firesc, tind să răspundă mai degrabă nevoile celor din jurul lor și să treacă cu vederea propriile lor interese.

Sigur că aceasta este o afirmație generală, care poate fi contrazisă dacă avem în vedere o personalitate egocentrică și egoistă.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Sonia Florea: Da, cu siguranță, femeile sunt libere să își aleagă profesia juridică, să își stabilească singure obiectivele și standardele profesionale.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Sonia Florea: Sunt de acord că ne-a fost dat să trăim într-un timp în care femeile au mai puține constrângeri și pot, într-adevăr, să aleagă în mod liber direcția în care își îndreaptă și își împlinesc viața.

Asumarea responsabilității propriilor opțiuni și gestionarea urmărilor pozitive sau negative ține de educație.

Formarea unui om armonios, echilibrat, împăcat cu sine nu este deloc ușoară.

Acest rol esențial revine femeilor, mamelor, și este bine îndeplinit dacă, la rândul lor, mamele sunt persoane armonioase, echilibrate și împăcate cu sine.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Sonia Florea: În mod firesc, mama este reperul meu feminin.

Mama este de profesie avocat și, prin felul ei de a fi, prin educația dată, mi-a deschis orizonturile către lumea largă și diversitatea umană, mi-a dat deplină libertate, mi-a cultivat excelența în tot ce fac, cinstea, corectitudinea.

Datorez mamei bunătatea, sensibilitatea și deschiderea către bine, adevăr și frumos, dar și rigoarea, disciplina și tenacitatea.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Sonia Florea: În plan personal, a fost la început o perioadă confuză, caracterizată de refuzul de a accepta limitările impuse din exterior. Pe parcurs, am realizat că pot trăi senină, împăcată și în condiții de renunțare la multe.

Cel mai mult mi-au lipsit întâlnirile față în față cu oamenii. Mi-era dor să mă uit în ochii oamenilor, să îi simt vii, să le pot percepe emoțiile, energia vieții.

Avem mare nevoie unii de alții și este bine să ne bucurăm cât putem de mult că existăm, ne cunoaștem, putem comunica.

În plan profesional, perioada a fost una prosperă, cu bucurii datorate succeselor profesionale în litigii extrem de complicate și cu noi provocări profesionale, ca de obicei, foarte dificile.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Sonia Florea: Le doresc să cultive în propriile lor ființe calitățile pozitive specific feminine, precum blândețea, seninătatea, bunătatea, empatia, generozitatea, pentru ca să susțină și să echilibreze lumea.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Sonia Florea: Și eu vă mulțumesc pentru interviu și vă doresc reușite în toate proiectele!

Alina MateiMulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro