Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Raportul senatorului Titus Corlățean privind consolidarea parteneriatului strategic dintre Consiliul Europei și Uniunea Europeană
27.04.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 26 aprilie 2022, senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a susținut, în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, în calitate de raportor în numele Comisiei pentru afaceri politice și democrație, proiectul de raport cu tema: Dincolo de Tratatul de la Lisabona – consolidarea parteneriatului strategic dintre Consiliul Europei și Uniunea Europeană, potrivit unui comunicat.

Raportul conține o serie de recomandări, propuneri și soluții concrete adresate Uniunii Europene, Parlamentului European și Comitetului Miniștrilor Consiliului Europei, în baza unor contacte oficiale avute anterior la Bruxelles cu reprezentanți ai Comisiei Europene, cu membri ai Parlamentului European și cu echipele de negociatori privind aderarea UE la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care să conducă la consolidarea Parteneriatului Strategic dintre cele două organizații.
Consolidarea acestui parteneriat strategic a devenit și mai relevantă în contextul provocărilor de securitate determinate de agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei și al unor provocări de natură antidemocratică din unele state europene.

Un obiectiv esențial al acestei cooperări îl reprezintă aderarea Uniunii Europene la Convenția Europeană a Drepturilor Omului și crearea unui spațiu juridic unic în materia protecției drepturilor fundamentale la nivel european.

Totodată, raportul relevă rolul istoric al Consiliului Europei în etapa pregătirii integrării europene a statelor din centrul și estul Europei, pentru îndeplinirea standardelor democratice, fapt ce a condus la aderarea acestor țări la Uniunea Europeană. În ceea ce privește continuarea procesului de extindere și aspirațiile statelor în Balcanii de Vest și ale statelor din Europa de Est – Ucraina, Republica Moldova și Georgia – de aderare la Uniunea Europeană, Consiliul Europei trebuie să joace în continuare un rol esențial în pregătirea și accelerarea procesului de integrare europeană a acestor țări, pe care Uniunea Europeană trebuie să îl ia în considerare cât mai curând posibil.

Proiectul de rezoluție și proiectul de recomandare propuse de raportor au fost adoptate, cu o largă majoritate, de plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti