Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Comisia Europeană propune scutirea de taxe vamale pentru toate exporturile ucrainene. UPDATE: Consiliul adoptă liberalizarea temporară a comerțului cu Ucraina
25.05.2022 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 24 mai 2022, Consiliul UE a adoptat un regulament care permite liberalizarea temporară a comerțului, precum și alte concesii comerciale cu privire la anumite produse ucrainene, potrivit unui comunicat.

Decizia se va aplica pentru o perioadă de un an și va suspenda, în special:

– toate tarifele prevăzute în temeiul titlului IV din Acordul de asociere dintre UE și Ucraina de instituire a unei zone de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare (DCFTA) care nu fuseseră încă liberalizate. Suspendarea vizează, în special, produsele industriale care fac obiectul eliminării treptate a taxelor vamale până la sfârșitul anului 2022, fructele și legumele care fac obiectul sistemului prețului de intrare, precum și produsele agricole și produse agricole prelucrate care fac obiectul contingentelor tarifare;

– perceperea taxelor antidumping la importurile originare din Ucraina;

– aplicarea regimului comun aplicabil importurilor în ceea ce privește importurile originare din Ucraina.

***

Miercuri, 27 aprilie 2022, Comisia Europeană a propus suspendarea pentru un an a taxelor de import pentru toate exporturile ucrainene către Uniunea Europeană. Propunerea, care reprezintă un gest de sprijin fără precedent pentru o țară aflată în război, prevede, de asemenea, suspendarea pentru un an a tuturor măsurilor antidumping și de salvgardare ale UE în vigoare pentru exporturile ucrainene de oțel, potrivit unui comunicat.

Această măsură de anvergură este menită să contribuie la stimularea exporturilor Ucrainei către UE. Ea va contribui la ameliorarea situației dificile a producătorilor și exportatorilor ucraineni în fața invaziei militare a Rusiei.

Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene: „Agresiunea neprovocată și nejustificată a Rusiei afectează grav economia ucraineană. Am purtat discuții cu președintele Zelensky cu privire la modalitățile de sprijinire a economiei, dincolo de asistența macrofinanciară și de granturile pe care le acordăm. Amândoi suntem de acord cu privire la importanța critică a unei suspendări rapide și ample a taxelor de import pentru a stimula economia Ucrainei. Măsura pe care o luăm astăzi răspunde acestui apel. Acesta va facilita în mare măsură exportul de produse industriale și agricole ucrainene către UE. Continuăm să fim alături de Ucraina în aceste vremuri dificile.”

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Fiscalitate, Război Ucraina | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO