« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

ÎCCJ. Caracterul (in)just al îmbogățirii
29.04.2022 | Alina MATEI

Drept Timisoara
Secţiuni: Drept civil, JURIDICE.ro, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Note de studiu, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că executarea unei obligaţii valabile, asumate contractual, înlătură caracterul injust al îmbogăţirii, fără a se impune ca respectivul titlu juridic să fie încheiat între cel ce afirmă însărăcirea şi cel pretins îmbogățit, ori între acesta din urmă şi un terț (art. 1346 C. civ.). Așadar, cauza îmbogățirii nu mai poate fi caracterizată ca injustă atunci când aceasta este rezultatul executării unui titlu juridic, contractul de vânzare, în care îmbogăţitul are calitatea de cumpărător, act în baza căruia a plătit un preţ, fiind indiferent dacă preţul bunului este inferior valorii reale a bunului. (Decizia nr. 136 din 26 ianuarie 2022, pronunțată de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Av. Alina MateiSĂVESCU & ASOCIAȚII

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.