Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

CJUE. C-319/20, Meta Platforms Ireland. Asociațiile de protecție a consumatorilor pot exercita acțiuni în reprezentare împotriva unor atingeri aduse protecției datelor cu caracter personal
28.04.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CJUE, Cyberlaw, Data protection, Dreptul Uniunii Europene, Jurisprudență, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

O astfel de acțiune ar putea fi introdusă independent de încălcarea concretă a dreptului la protecția datelor unei persoane vizate și în lipsa unui mandat în acest sens

Meta Platforms Ireland, fostă Facebook Ireland, este operatorul de date cu caracter personal ale utilizatorilor rețelei sociale online Facebook în Uniune.

Uniunea federală a organizațiilor și a asociațiilor de consumatori (Germania) a introdus o acțiune în încetare împotriva Meta Platforms Ireland, reproșându-i că a încălcat, în cadrul punerii la dispoziția utilizatorilor a unor jocuri gratuite furnizate de terți[1], normele referitoare la protecția datelor cu caracter personal, la combaterea concurenței neloiale și la protecția consumatorilor.

Curtea Federală de Justiție (Germania) observă că acțiunea Uniunii federale ar fi fondată, dar are îndoieli cu privire la admisibilitatea acesteia.

Astfel, această instanță ridică problema dacă o asociație pentru apărarea intereselor consumatorilor, precum Uniunea federală, dispune încă, de la intrarea în vigoare a Regulamentului general privind protecția datelor (RGPD)[2], de competența de a exercita acțiunea, introducând o acțiune în fața instanțelor civile, împotriva încălcării acestui regulament, independent de încălcarea concretă a drepturilor individuale ale persoanelor vizate și fără un mandat din partea acestora din urmă. În plus, ea observă că se poate deduce din RGPD că revine în principal autorităților de supraveghere sarcina de a verifica aplicarea acestuia.

Prin hotărârea pronunțată astăzi, Curtea constată că RGPD nu se opune unei reglementări naționale care permite unei asociații pentru apărarea intereselor consumatorilor să acționeze în justiție, în lipsa unei mandat care i-a fost conferit în acest sens și independent de încălcarea unor drepturi concrete ale persoanelor vizate, împotriva autorului prezumat al unei atingeri aduse protecției datelor cu caracter personal, invocând încălcarea interdicției practicilor comerciale neloiale, a unei legi privind protecția consumatorilor sau a interdicției utilizării unor condiții generale nule, în măsura în care prelucrarea datelor în cauză poate afecta drepturile conferite unor persoane fizice identificate sau identificabile de acest regulament.

Cu titlu introductiv, Curtea arată că RGPD efectuează o armonizare în principiu completă a legislațiilor naționale privind protecția datelor cu caracter personal. Totuși, anumite dispoziții ale RGPD deschid posibilitatea ca statele membre să prevadă norme naționale suplimentare care lasă acestora o marjă de apreciere asupra modului în care pot fi puse în aplicare aceste dispoziții, cu condiția ca normele naționale adoptate să nu aducă atingere conținutului și obiectivelor regulamentului menționat. (60) În această privință, ele au printre altele posibilitatea de a prevedea un mecanism de acțiune în reprezentare împotriva autorului prezumat al unei atingeri aduse protecției datelor cu caracter personal, enunțând totodată un anumit număr de cerințe care trebuie respectate în acest scop.

Curtea subliniază mai întâi că o asociație pentru apărarea intereselor consumatorilor, precum Uniunea federală, intră sub incidența noțiunii de organism care are calitate procesuală activă în sensul RGPD întrucât urmărește un obiectiv de interes public care constă în a asigura drepturile consumatorilor. Astfel, încălcarea unor norme privind protecția consumatorilor sau practicile comerciale neloiale poate fi conexă încălcării unei norme privind protecția datelor cu caracter personal.

Curtea arată în continuare că introducerea unei acțiuni în reprezentare presupune că o astfel de asociație, independent de orice mandat care i-a fost încredințat, „consideră” că drepturile unei persoane vizate prevăzute în RGPD au fost încălcate din cauza prelucrării datelor sale cu caracter personal, fără a fi necesar să identifice, în mod individual și în prealabil, persoana în mod specific vizată de prelucrarea menționată și să invoce existența unei încălcări concrete a drepturilor conferite de normele în materie de protecție a datelor.

O astfel de interpretare este conformă cu obiectivul urmărit de RGPD, care constă în special în a asigura un nivel ridicat de protecție a datelor cu caracter personal.

În sfârșit, potrivit Curții, RGPD nu se opune unor dispoziții naționale care prevăd exercitarea unor acțiuni în reprezentare împotriva unor încălcări ale drepturilor conferite de acest regulament prin intermediul, după caz, al unor norme având ca obiect protecția consumatorilor sau combaterea practicilor comerciale neloiale.


[1] La consultarea în Centrul de aplicații a unora dintre aceste jocuri, utilizatorul vede informația potrivit căreia utilizarea aplicației în cauză permite societății care a furnizat jocurile să obțină o serie de date cu caracter personal și o autorizează să facă publice, în numele utilizatorului, anumite date. Această utilizare implica acceptarea din partea utilizatorului a condițiilor generale ale aplicației și a politicii sale în materie de protecție a datelor.
[2] Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date ș i de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor) (JO 2016, L 119, p. 1).


:: Hotărârea

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti