Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Stabilirea procedurii de autorizare a importurilor de bunuri în regim de scutire de taxe vamale de către organizaţii sau instituţii
28.04.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept comercial, Dreptul Uniunii Europene, Fiscalitate, Lege 9, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 402 din 27 aprilie 2022 a fost publicată Procedura de autorizare a importurilor de bunuri în regim de scutire de taxe vamale de către organizaţii sau instituţii în aplicarea dispoziţiilor art. 43-53, art. 57-59, art. 61-80 şi ale art. 82 din Regulamentul (CE) nr. 1.186/2009 al Consiliului din 16 noiembrie 2009 de instituire a unui regim comunitar de scutiri de taxe vamale, din 19.04.2022.

Prezenta procedură prevede că:

– organizaţiile sau instituţiile interesate depun cererile de autorizare prevăzute la art. 4, 6 şi 10 din Regulamentul (UE) nr. 1.225/2011 al Comisiei la direcţiile regionale vamale în a căror rază teritorială îşi au sediul, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1, semnate de reprezentantul legal, în care se vor menţiona: denumirea, sediul social, codul de identificare fiscală, scopul concret pentru care se solicită autorizaţia, precum şi alte informaţii necesare identificării mărfurilor.

– în urma analizării cererii şi a documentelor însoţitoare, în situaţia în care condiţiile legale sunt îndeplinite şi solicitantul nu înregistrează obligaţii fiscale şi vamale restante la bugetul general consolidat, de natura celor administrate de Autoritatea Vamală Română şi/sau de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, comisia emite decizia de autorizare. În cazul ministerelor şi al altor instituţii ale administraţiei publice centrale şi locale, condiţiile privitoare la neînregistrarea unor astfel de obligaţii nu se aplică.

– autorizaţia de import cu scutire de taxe vamale produce efecte începând cu data comunicării.

– în cazul respingerii cererii, decizia de respingere va fi motivată în fapt şi în drept

– decizia de aprobare/respingere este comunicată solicitantului în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data înregistrării documentaţiei complete, putând fi atacată în condiţiile şi termenele prevăzute de Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

– se aplică următoarelor categorii de bunuri: materiale educaţionale, ştiinţifice şi culturale; instrumente şi aparate ştiinţifice; echipamente importate în scopuri necomerciale de către sau pentru o unitate sau organism de cercetare ştiinţifică care îşi are sediul în afara Uniunii Europene; animale de laborator şi substanţe biologice sau chimice utilizate în cercetare; instrumente şi aparate destinate cercetării medicale, stabilirii de diagnostice sau realizării de tratamente medicale; substanţe de referinţă pentru controlul calităţii medicamentelor; mărfuri de uz general importate de organizaţii de stat sau de alte organizaţii de binefacere sau filantropice; mărfurile destinate persoanelor cu handicap; mărfurile importate de organizaţii de stat sau de alte organizaţii de binefacere sau filantropice în folosul victimelor catastrofelor; cadourile primite în contextul relaţiilor internaţionale.

Intrare în vigoare: 27 aprilie 2022

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti