Secţiuni » Arii de practică » Business » Insolvenţă
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Excepţia lipsei calităţii de reprezentant


03.05.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Insolvență, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Note de studiu, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că excepţia lipsei dovezii calităţii de reprezentant este menită să apere partea reprezentată, iar potrivit art. 87 alin. 1 C. proc. civ., mandatul este presupus dat pentru toate actele procesuale îndeplinite în faţa aceleiaşi instanţe; el poate fi însă restrâns, în mod expres, la anumite acte. În speță, Înalta Curte a constatat că în mod corect instanţa de fond a înlăturat susţinerile formulate de pârâta G. S.A. în ce priveşte lipsa calităţii de reprezentant a mandatarului avocat al reclamantei A. SR., pentru pretinsa încălcare a prevederilor legii speciale a insolvenţei (art. 61 din Legea nr. 85/2014). Este adevărat că aprobarea comitetului creditorilor debitoarei A. a intervenit ulterior încheierii contractului de asistenţă juridică, însă, în condiţiile art. 1311 alin. 1 C. civ., reprezentatul poate să ratifice ulterior toate actele îndeplinite de mandatar, iar ratificarea, conform art. 1312 C. civ., are efect retroactiv. Aşadar, recurenta H. SRL, terţ în raport cu actul juridic unilateral al ratificării, nu poate contesta efectele produse între părţile contractului de asistenţă juridică (specie a contractului de mandat). Astfel, excepţia lipsei dovezii calităţii de reprezentant nu poate avea scopul de anihilare a apărărilor mandantului, la cererea părţii adverse, pe considerentul că aprobarea comitetului creditorilor este „prea sumară” sau că suma aprobată de acest participant la procedura insolvenţei este mai mică decât cea înscrisă, cu titlu de onorariu, în contractul de asistenţă juridică. Prin urmare, câtă vreme mandantul nu a restrâns mandatul de reprezentare judiciară, în mod expres, numai la anumite acte procedurale, rezultă, în mod neîndoielnic, că în cazul în care instanţa a fost învestită cu cererile de anulare a hotărârii arbitrale formulate de către pârât şi intervenient, avocatul reclamantului a avut împuternicire să formuleze apărări faţă de ambele acţiuni în anulare, fiind legală soluţia instanţei, de respingere a excepţiei lipsei calităţii de reprezentant, invocată de pârât. (Decizia nr. 91 din 25 ianuarie 2022, pronunțată de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Av. Alina MateiSĂVESCU & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti