« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Tribunalul București. Certificatul de divorț echivalează cu o sentință judecătorească, în sensul reglementărilor UE
29.04.2022 | Cristina BLACIOTI

Drept Timisoara
Secţiuni: Drept civil, Dreptul familiei, Jurisprudență, Jurisprudență Tribunale, Note de studiu, Procedură civilă, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
JURIDICE - In Law We Trust
Cristina Blacioti

Cristina Blacioti

Tribunalul București a hotărât că în cazul hotărârilor judecătorești pronunțate în România și pentru care se solicită recunoașterea sau încuviințarea executării într-un alt stat membru UE, competența de a emite certificatul prevăzut de Anexa I din Regulamentul CE nr. 2201/2003 aparține primei instanțe, având în vedere art. 2 din OUG nr. 119/2006 privind unele măsuri necesare pentru aplicarea unor regulamente comunitare de la data aderării României la UE. Pentru certificatul de divorț emis de ofițerul de stare civilă, competența de a emite certificatul prevăzut de Anexa I aparține instanței care ar fi fost competentă să judece cererea de divorț în primă instanță, în lipsa acordurilor părților. Certificatul anexat Regulamentului UE privește competența, recunoașterea și executarea hotărârilor judecătorești în materie matrimonială și în materia răspunderii părintești. În speță, certificatul face referire la un certificat de divorț, și nu este raportat la o sentință judecătorească. În sensul Regulamentului UE, prin hotărâre se înțelege inclusiv o hotărâre de divorț pronunțată de toate autoritățile din statele membre competente în materiile de aplicare a acestuia. Astfel, instanța nu a putut achiesa la concluziile instanței de fond în sensul că petenta nu ar solicita eliberarea certificatului prin raportare la o hotărâre, întrucât era incidentă o hotărâre în sensul Regulamentului și a admis apelul. (Decizia civilă nr. 504 A din 3 martie 2022, pronunțată de Tribunalul București – Secția a IV-a Civilă, disponibilă pe rolii.ro)

Cristina Blacioti
Studentă, Facultatea de Drept, Universitatea din București

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.