Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Ștefania Jianu: Trebuie să continuăm să evoluăm, să fim curioase și puternice


02.05.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Covid 19 Legal React, Interviuri, Life, Selected, UNBR+INPPA+Barouri, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Ștefania Jianu

Ștefania Jianu

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Ștefania Jianu, SĂVESCU & ASOCIAȚII, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Ștefania Jianu: Doresc să încep prin a vă felicita pentru inițiativa acestui proiect și sunt convinsă că va fi spațiul în care toate femeile se vor simți apreciate și respectate.

Dintotdeauna mi-a fost extrem de greu să mă caracterizez, dar pot spune câteva trăsături ce împreună cu multe alte calități, dar și un dram de noroc te pot ajută să devii un adevărat profesionist. Consider că un profesionist trebuie să fie extrem de pasionat de ceea ce face, să își mențină constant curiozitatea, dorința și disponibilitatea de a alege direcția ce-i aduce provocări profesionale în detrimentul certitudinii și comodității. Bineînțeles că în tot acest parcurs, forța de muncă, determinarea și seriozitatea sunt definitorii.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Ștefania Jianu: Deși sunt tânără și la început de cariera pot spune că nu exista bariere în această profesie și am convingerea că orice femeie în locul potrivit are puteri nelimitate. Mă consider extrem de norocoasă pentru că m-am născut într-o perioadă în care a fi femeie nu mai atrage după sine anumite prejudecăți, ci chiar poate fi considerat un real atu.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Ștefania Jianu: Momentan sunt avocat, fiică, iubită și sunt toate acestea în același timp. Mă regăsesc în toate rolurile în egală măsură și nu mă pot rupe complet de niciunul. Încerc constant să nu fac o delimitare rigidă între ele și consider că experiențele acumulate într-unul dintre roluri pot fi utilizate cu succes și în celelalte.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Ștefania Jianu: Categoric da, mediul juridic oferă posibilități nelimitate însă, uneori noi avem tendința să ne cenzurăm din lipsa curajului de a fi ceea ce vrem să fim. Într-adevăr este posibil ca prima profesie juridică practicată să nu fie și cea potrivită pentru noi dar cu siguranța dacă vom avea curajul necesar să plecăm în căutarea locului pe care-l simțim că a fost făcut pentru noi, acolo vom putea fi tot ceea ce vrem.

În plus, dorințele noastre se schimbă constant, viața noastră este într-o continuă schimbare, este foarte posibil că ceea ce-mi doresc acum la 23 de ani să nu coincidă cu ceea ce-mi voi dori la 45. Acest lucru nu mă sperie deloc; sunt doar bucuroasă că mi-am ales un domeniu care să-mi permită să fiu exact ceea ce vreau să fiu în fiecare etapă a vieții mele.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Ștefania Jianu:  Într-adevăr suntem norocoase că ne-am născut în cea mai favorabilă perioadă posibilă. Avem toate premisele necesare de a ajunge profesioniste desăvârșite în orice profesie simțim cu adevărat că ni se potrivește. Trăim într-un moment în care drumul în viață nu mai este atât de mult ghidat de prejudecăți ci predominant de muncă susținută, ambiție, curaj, pasiune și inteligență.

Din păcate și în prezent există persoane ce au tendință de a privi cu scepticism capacitățile profesionale ale unei femei în mediul juridic. Personal, când m-am lovit de această prejudecată, am preferat să continui să muncesc, să-mi mențin nivelul de profesionalism și calitate a muncii pentru a dovedi contrariul.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Ștefania Jianu: Îmi este greu să indic un nume exact, dar am avut marele noroc să cunosc multe femei excepționale pe care le admir pe diverse planuri ale vieții lor.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Ștefania Jianu: Consider că pentru fiecare dintre noi aceasta perioadă a venit cu dificultăți, cu multe incertitudini, și cu o teamă generală. Totuși, din fericire, mă aflu în categoria persoanelor ce au avut marele noroc ca virusul să nu le răpească nici-o persoană apropiată. Sunt bucuroasă că majoritatea perioadei de studenție am petrecut-o fizic în campusul facultății, nu în spatele ecranului încercând să depășesc barierele distanței pentru a-mi cunoaște colegii și profesorii. În momentul promovării examenului de primire în profesia de avocat stagiar situația epidemiologică se ameliorase, astfel am lucrat fizic din prima zi în care am intrat în profesia de avocat. A fost o zi extrem de intensă, cu un amalgam de sentimente și îmi pare rău pentru toți colegii mei cărora virusul le-a răpit această experiență și au fost nevoiți ca primul pas în avocatură să-l facă acasă, prin deschiderea unui laptop. Astfel, pentru mine pandemia a fost o pauza pusă forțat dar care mi-a dat fix la momentul potrivit, timpul de introspecție, curajul de a alege pasiunea în detrimentul confortului și posibilitatea de a petrece mai mult timp cu persoanele dragi.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Ștefania Jianu: Doamnelor din lumea juridică vreau să le transmit un sincer mulțumesc pentru determinarea, verticalitatea și curajul de care dau zilnic dovadă, pentru faptul că au arătat că pot fi și cele mai bune mame, soții minunate și profesioniste desăvârșite în același timp. Trebuie să continuăm să evoluăm, să fim curioase și puternice pentru a putea contribuii zilnic la formarea unei societăți lipsite complet de  prejudecăți pentru viitoarele femei-jurist.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Ștefania Jianu: Vă mulțumesc pentru că mi-ați oferit oportunitatea acestei discuții ce mi-a făcut o mare plăcere.

Alina MateiMulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti