« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Munca Post-Covid
02.05.2022 | Andrei SĂVESCU

Drept Timisoara
Secţiuni: Articole, Covid 19 Legal React, Dreptul muncii, RNSJ, Selected, Studii | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , ,
JURIDICE - In Law We Trust
Andrei Săvescu

Andrei Săvescu

1. 15 mai este ziua în care aniversăm prima școală de medicină veterinară (din 1861) și lansarea de către Beatles a albumul Let It Be. 8 martie este ziua internațională a femeii (din 1975). Starea de alertă din România a durat din ziua de 15 mai 2020 până în ziua de 8 martie 2022. Pe parcursul stării de alertă s-au întâmplat multe în România, inclusiv în privința reglementării relațiilor de muncă. Acum am revenit la normal. Iată câteva exemple:

2. Din păcate pentru salariați și din fericire pentru angajatori, nu mai au temei legal zilele libere plătite care puteau fi acordate salariatului al cărui copil este în vârstă de până în 12 ani, respectiv 26 pentru copilul cu dizabilități, pentru supravegherea copilului în perioada de predare online. Totuși, având în vedere că unele unități de învățământ continuă activitatea de predare online, angajatorii vor putea să acorde astfel de zile libere și de acum înainte, prin decizie a angajatorului și, bineînțeles, cu acordul salariatului.

3. Având în vedere încetarea stării de alertă, indemnizația pentru șomaj tehnic nu va mai fi decontată de către stat, începând cu data de 8 martie 2022. Pe de altă parte, din păcate șomajul tehnic nu va mai fi prezumat, în baza stării de alertă, ci, dacă angajatorul va aprecia că se impune, procedura șomajului tehnic trebuie realizată potrivit dreptului comun.

4. În perioada stării de alertă angajatorii au avut posibilitatea să modifice felul în care se desfășoară munca salariaților fără acordul acestora în privința muncii la domiciliu sau în regim de telemuncă. Această posibilitate de apreciere discreționară din partea angajatorului nu mai există în prezent, ci este nevoie de acordul salariatului. Pe de altă parte, la fel cum angajatorul nu poate impune salariatului să lucrez de la distanță, nici salariatul nu poate să impună angajatorului menținerea muncii la distanță. În cazul în care munca la domiciliu sau telemunca au fost convenite prin act adițional la contractul individual de muncă, această modalitate de a lucra se va menține până când ambele părți vor conveni revenirea la normal.

5. Încetarea stării de alertă a făcut să înceapă să ticăie ceasul pentru încheierea unor noi contracte colective de muncă, cele a căror durată a fost prelungită prin efectul legii cu un termen de 90 de zile după încetarea stării de alertă. În acest scop, angajatorii au obligația ca la mijlocul acestei perioade, cel târziu după 45 de zile de la data încetării stării de alertă, să inițieze negocierea colectivă.

6. O altă consecință a încetării stării de alertă este că salariații nu mai au obligaţia de a se supune triajului epidemiologic și nici obligaţia de a purta mască. Dacă angajatorul apreciază că este necesar în continuare să realizeze triajul sau ca salariatul să aibă nasul și gura acoperite, aceste intruziuni ar trebui să fie instituite prin regulamentul intern, cu precizarea că orice salariat va putea ataca în instanță modificarea regulamentului intern în acest sens.

7. Covid-19 rămâne activ, dar societatea românească îi acordă mai puțină atenție. Cadrul legal al desfășurării muncii revine la normal după încordarea și sfâșierile din perioada pandemiei, dar rănile produse raporturilor de muncă vor lăsa fără îndoială urme și semne.

8. Uniunea Europeană se pregătește pentru pandemiile viitoare. A se vedea în acest sens Decizia (UE) 2022/451 a Consiliului din 3 martie 2022 de autorizare a începerii negocierilor în numele Uniunii Europene în vederea unui acord internațional privind prevenirea pandemiilor, pregătirea pentru pandemii și răspunsul la acestea, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L-92 din 21 martie 2022.

Av. dr. Andrei Săvescu, SĂVESCU & ASOCIAȚII

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.