Secţiuni » Sistemul judiciar » Alegeri CSM
Alegeri CSM

Chiar avem şansa unui nou început!


02.05.2022 | Ana-Maria PUIU
Secţiuni: Alegeri CSM, Opinii, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Ana-Maria Puiu

Ana-Maria Puiu

Magistratura română îşi alege în această perioadă reprezentanţii în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, garantul constituţional al independenţei justiţiei.

Pentru mine, rolul de candidat în aceste alegeri s-a încheiat pe data de 28 aprilie 2022 după o perioadă de frumoasă experienţă profesională care mi-a oferit ocazia de a-mi cunoaşte şi mai bine colegii.

Le sunt profund recunoscătoare colegilor care mi-au acordat votul.

Adresez sincere felicitări doamnei judecător Laura Radu care, în calitate de preşedintă a Tribunalului Bucureşti, a câştigat această etapă electorală. Alături de ceilalţi colegi îi urez succes în confruntarea naţională şi, mai presus de toate, îmi doresc să ne reprezinte cu determinare, energie şi curaj în Consiliul Superior al Magistraturii.

În urma întâlnirilor avute cu judecătorii de la tribunalele din raza Curţii de Apel Bucureşti a rezultat că problema majoră cu care se confruntă aceştia este insuficienta acoperire a schemei de personal.

Din acest punct de vedere, cu o majoritate covârşitoare, colegii judecători consideră că măsura cea mai urgentă şi cel mai uşor de realizat este aceea ca, prin exercitarea atribuţiei reglementate de art. 38 alin. 5 din Legea nr. 317/2004, privind Consiliul Superior al Magistraturii, Plenul Consiliului să sesizeze ministrul justiţiei cu privire la necesitatea modificării Secţiunii 1 (Promovarea la tribunale, curţi de apel şi parchete) din Capitolul V (Promovarea judecătorilor şi procurorilor şi numirea în funcţiile de conducere) din Legea nr. 303/2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, astfel încât să se revină la modalitatea de promovare efectivă într-o singură etapă, prin concurs organizat de Consiliul Superior al Magistraturii care, în calitatea sa de manager al resurselor umane, ar fi îndreptăţit ca în următorii ani să organizeze pentru tribunale doar concurs de promovare efectivă până se va fi acoperit în acest fel schema de personal.

O altă problemă care afectează atmosfera din instanţe este lipsa de comunicare şi de transparenţă dinspre Consiliu. Astfel, în vreme ce schemele de personal sunt mereu insuficient acoperite, Consiliul Superior al Magistraturii a încurajat şi practicat detaşarea judecătorilor în cadrul Consiliului, în temeiul art. 58 din Legea nr. 303/2004, fără a se cunoaşte care sunt criteriile, contextul şi tipul de relaţii pe fondul cărora Consiliul solicită detaşarea judecătorilor în cadrul acestei instituţii.

Toate tribunalele din raza Curţii de Apel Bucureşti au schemele de judecători neacoperite: Tribunalul Teleorman, dintr-o schemă de 18 are ocupate doar 12 locuri de judecători, dintre care 5 colegi judecători sunt delegaţi de la alte instanţe.

Tribunalul Giurgiu are o schemă de 22 de locuri, dintre care ocupate doar 17, dintre care, 7 prin delegare de la alte instanţe.

Tribunalul Ialomiţa, dintr-o schemă de 16 locuri, are ocupate doar 11, fiind singurul tribunal din raza Curţii de Apel Bucureşti care nu a beneficiat de suportul delegărilor.

Tribunalul Călăraşi este într-o situaţie critică: dintr-o schemă de 16 locuri are ocupate doar 11, dintre care 4 prin delegare. Am constatat cu mare bucurie la acest tribunal cum colegii judecători îşi apreciau în mod deosebit preşedinta, pe doamna judecător Vica Oprişan, un om deosebit de dedicat organizării şi bunei funcţionări a instanţei, dar şi atmosferei dintre colegii judecători, prin efortul său supraomenesc instanţa reuşind să rămână pe linia de plutire.

Tribunalul Ilfov, dintr-o schemă de 32 de locuri are ocupate doar 21, dintre care, 6, prin delegare. La această instanţă colegii judecători au reiterat solicitarea de mutare a sediului instanţei în Municipiul Bucureşti, la fel cum se întâmplă şi în cazul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Ilfov ori al Consiliului Judeţean Ilfov, aceasta fiind varianta prin care instanţa ar avea şansa să devină la fel de atractivă ca şi Tribunalul Bucureşti.

În rând colegilor judecători de la tribunalele din cadrul Curţii de Apel Bucureşti este apreciat efortul doamnei preşedinte a Curţii de Apel Bucureşti, doamna judecător Luminița Criștiu-Ninu, care, prin deschidere, receptivitate şi operativitate a delegat, în temeiul art. 57 din Legea nr. 303/2004, judecători astfel încât tribunalele din raza curţii să funcţioneze cât mai aproape de normal. Cu toate acestea, s-a remarcat faptul că existenţa unui număr atât de mare de delegări a dat naştere şi nemulţumirilor şi frustrărilor legate de diferenţa salarială ce se creează între judecători ce îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

Am constatat în şi mai mare măsură cu ocazia participării la aceste alegeri că problemele care afectează activitatea din instanţe sunt foarte mari şi s-au perpetuat în timp de mult prea mulţi ani, astfel încât suntem în mare pericol să ne autodistrugem. Dispariţia emulaţiei, descurajarea valorilor, încurajarea relaţiilor care îţi permit sau facilitează promovarea efectivă în urma unei prealabile delegări la instanţa superioară ori îţi permit să îţi iei un răgaz solicitându-te detaşat în cadrul unei alte instituţii au condus la crearea unui corp profesional dezbinat, demotivat, dornic să se îmbulzească în trenul pensionării nu înainte de a arunca în urmă cuvinte de dezgust faţă de ce abandonează.

Am participat la aceste alegeri, considerând că aşa e moral pentru mine, pentru colegii care încă mai credeau că se poate aşteptând să vină momentul. Nu au fost puţini. Au fost un sfert dintre cei care şi-au exprimat votul. Aceştia sunt judecătorii care încă mai cred că putem răzbi prin forţe proprii, că nu avem nevoie de relaţii, că putem ieşi din paradigma taberelor, a catalogărilor, a ideilor preconcepute, că e suficient să fim oameni, să fim profesionişti, să fim bine intenţionaţi, să avem curajul, energia şi determinarea de a rezolva împreună problemele inerente oricărui sistem.

Cu recunoştinţă pentru încrederea cu care am fost onorată, îmi exprim dorinţa sinceră ca aceste alegeri să ne ofere un Consiliu Superior al Magistraturii mai bun.

Judecător Ana-Maria Puiu
Tribunalul Bucureşti, Secţia a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro