Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Tema rusească a referendumului la Chișinău


03.05.2022 | Antonie POPESCU
Secţiuni: Articole, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Antonie Popescu

Antonie Popescu

Propaganda rusă a dat ordin pe unitate să se vânture la Chișinău tema “REFERENDUM” de parcă Stalin la ocuparea Basarabiei ar fi făcut un referendum…

Aceeași temă a fost agitată și după semnarea cererii de aderare la Uniunea Europeană a RepMoldova, cerere accelerată grație forcepsului de la Kiev.

De ce o temă Referendară? Pentru că așa cum se trunchiază alegerile de fiecare dată prin manipularea voturilor din stânga Nistrului, asta înseamnă de fapt amenințarea că organizarea unui asemenea proces electoral are, pe lângă neajunsuri precum costurile mari și inutile, și probleme de valabilitate din cauza absenteismului, a campaniilor electorale otrăvite și prin lipsa celor plecați în Lume, în Diaspora, să-și caute pe alte meleaguri norocul; un Referendum ar amâna ori zădărnici demersurile de reintegrare europeană și românească a Basarabiei!

De altfel, după ce a tot ezitat să semneze cererea de aderare la UE (cu un retard de 3 zile după cererea Kievului), încât a trebuit să iasă și Bucureștiul cu o salutară declarație că susține aderarea Ucrainei, RepMoldova și Georgiei, conducerea de la Chișinău bravează și agită faptul că aderarea trebuie aprobată de un Referendum, dar evită consolidarea facilă a demersului său cu un vot / hotărâre în Parlament, unde PAS – Partidul Acțiune și Solidaritate al președintei Maia Sandu – are 63% din mandate, ca măsură de siguranță pentru ipoteza – care nu este Putin probabilă – în care exercițiul suveranității RepMoldova ar fi suspendat de război mai mult decât este acum în raioanele de răsărit ocupate!

Tema aceasta a referendumului nu e nouă; ea s-a vânturat și la București în 1992, după întoarcerea de Paști a Regelui Mihai, când agentura rusă și obedienții săi locali au intrat un pic în panică văzând mulțimea care a ieșit în întâmpinarea Majestății Sale – foto alăturată (o mulțime poate mai mare și mai omogenă decât în Decembrie ‘89), deși cu doar 5 luni înainte Ilici & complicii se chinuiseră să-și rescrie (fără să-l promulge 😊) statutul organizației republicane feseniste tot în matricea sovietică de după răsturnarea ordinii constituționale a țării noastre, executate și la București, la fel ca la Chișinău sau Kiev, manu militari de armata roșie a urss sub coordonarea nkvd, sprijinite pe niște unelte locale.

Mulțimea ieșită atunci pe străzile Bucureștiului a fost probabil cea mai importantă formă de exprimare a voinței populare de la sfârșitul de secol XX în România pentru refacerea statului de drept și refacerea ordinii constituționale a țării ori la fel de importantă cu Marea Adunare Națională de la Chișinău din 27 august 1989 sau cu bucuria scurtă de la Revoluția din 16-21 și 22 Decembrie 1989!

Recent, de la cel mai înalt nivel de reprezentare, președintele Klaus Iohannis a recunoscut eșecul organizației republicane create de sovietici la București și perpetuate la fel ca la Chișinău sau Kiev și după anul de grație divină 1989.

Cine are urechi de auzit, să audă și să și facă tot ce trebuie!

Avocat Antonie Popescu

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro