Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

SNPAP Târgu Ocna. Sfințirea Bisericii Martirilor și Mărturisitorilor din închisorile comuniste
16.05.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Sâmbătă, 14 mai 2022, cu binecuvântarea Înalt preasfințitului Părinte Arhiepiscop IOACHIM al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, s-a pus temelia Bisericii cu hramul Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia și Sfinții Martiri Brâncoveni, potrivit unui comunicat.

Lucrările de ridicare a bisericii de lemn au fot începute în toamna anului 2017 și au fost realizate exclusiv cu fonduri financiare și cu materiale obținute din donații, cu sprijinul Asociației Absolvenților Şcolii de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna – ALUMNI, cu contribuția susținută a tuturor angajaților din cadrul școlii,  prin donarea catapetesmei bisericii de către Arhimandrit EPIFANIE Bulancea – duhovnicul Mănăstirii Măgura Ocnei, prin implicarea financiară determinantă a familiei  Loredana și Arsenie-Marius Szeker și a altor binevoitori care s-au alătura acestui îndrăzneț proiect.

Anterior evenimentului, în data de 13 mail, la sediul Școlii a fost adusă, spre închinare, Racla cu părticele din moaștele Sfinților Martiri Brâncoveni, precum și din cele ale Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia.

O conotație deosebită și deloc întâmplătoare a acestui eveniment este reprezentat de faptul că însăși Biserica noastră, are hramurile „Sfinților 40 Mucenici din Sevastia” și al ”Sfinților Martiri Brâncoveni: Constantin – Vodă cu cei patru fii ai săi Constantin, Radu, Ștefan, Matei și Ianache sfetnicul”.

Ziua de 14 mai, a început cu oficierea Sfintei Liturghii de către Înalt preasfințitul Teodosie al Tomisului, pe un podium special amenajat la Teatrul de vară „Col. Ioan Grefu” din incinta școlii.

După oficierea Liturghiei, directorul școlii, comisar șef de poliție penitenciară Vasile SCUTARU și directorul general adjunct al Administrației Naționale de Penitenciare, comisar șef de poliție penitenciară Ioana MORAR, în prezența elevilor și a invitaților, au dezvelit, în cadrul unui ceremonial militar și religios, Monumentul dedicat Sfântului-Voievod Constantin Brâncoveanu, ocrotitorul spiritual al școlii noastre, apoi au inaugurat Muzeul Penitenciarelor amenajat în incinta instituției.

Evenimentele au continuat cu Slujba de sfințire a Bisericii „Martirilor și mărturisitorilor din temnițele comuniste”, slujbă oficiată de către Înalt Preasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului, cu participarea Înalt Preasfințitului Părinte Arhiepiscop Teodosie al Tomisului, a Preasfințitului Episcop Andrei al Harghitei și Covasnei.

În sfârșitul ceremonialului religios Înalt Preasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului înmânat distincția eparhială „Crucea Țării de jos” preotului capelan Florin SMARANDI,  și a acordat „Diplomă de excelență” pentru Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna, la împlinirea a 25 de ani de la înființare.

La acest eveniment au participat oficiali din partea Administrației Naționale a Penitenciarelor, oficialități și preoți capelani din Republica Moldova, directori și preoți capelani din unitățile penitenciare din România, oficialități și membri ai comunității locale și salariați ai celor trei instituții penitenciare din zonă.

Credincioșii implicați în construirea noului locaș de cult au primit daruri de cinstire, Înalții Prelați adresând cuvinte de mulțumire tuturor celor implicați.

***

În acest contextul aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna, în data de 14 mai 2022, începând cu ora 08:00, vor avea loc o serie de evenimente deosebite, cu însemnătate specială pentru toti cei care au slujit de-a lungul timpului acestei instituții, precum și pentru cei care activează în prezent aici.

Evenimentul central organizat cu ocazia aniversării unui sfert de veac de existenţă a şcolii este Slujba de sfintire a Bisericii „Martirilor și mărturisitorilor din temniţele comuniste” de către Înalt Preasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului, cu participarea Preasfinţitului Varlaam Ploieşteanul, Episcop Vicar Patriarhal – delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a Înalt Preasfințitului Părinte Arhiepiscop Teodosie al Tomisului, a Preasfințitului Episcop Andrei al Harghitei și Covasnei și a Preasfinţitului Părinte Emilian Crişanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Programul zilei de 14 mai 2022 mai cuprinde, ca activităţi premergătoare slujbei de sfințire:
– dezvelirea şi sfinţirea bustului Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu, ocrotitor spiritual al Şcolii și al Bisericii de lemn;
– inaugurarea și sfinţirea „Muzeului Penitenciarelor” şi a Parcului cu teatru de vară „Colonel Ioan Grefu”.

La acest eveniment vor fi invitați oficiali din partea Ministerului Justiției și Administraţiei Naționale a Penitenciarelor, oficialități și preoți capelani din Republica Moldova, directori şi preoti capelani din unitățile penitenciare din România, oficialități și membri ai comunităţii locale, salariați ai celor trei institutii penitenciare din zonă, estimând prezenta unui număr de aproximativ 1000 de participanți.

:: Programul activităţilor

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti