Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Comisia Europeană consideră că Apple abuzează de poziţia sa dominantă pe piaţa portofelelor electronice
03.05.2022 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 2 mai 2022, Comisia Europeană a transmis Apple opinia sa preliminară potrivit căreia aceasta a abuzat de poziţia sa dominantă pe pieţa de portofele mobile pe dispozitivele iOS, potrivit unui comunicat.

Prin limitarea accesului la o tehnologie standard utilizată pentru plățile fără contact cu dispozitive mobile în magazine („Near-Field Communication (NFC)” sau „tap and go”), Apple restrânge concurența pe piața portofelelor mobile pe iOS.

Comisia contestă decizia Apple de a împiedica dezvoltatorii de aplicații pentru portofele mobile să acceseze hardware-ul și software-ul necesar („intrare NFC”) pe dispozitivele sale, în beneficiul propriei sale soluții, Apple Pay.

Vicepreședintele executiv Margrethe Vestager, responsabil cu politica în domeniul concurenței: „Plățile mobile joacă un rol în creștere rapidă în economia noastră digitală. Este important pentru integrarea piețelor europene de plăți ca consumatorii să beneficieze de un peisaj de plăți competitiv și inovator. Avem indicii că Apple a restricționat accesul terților la tehnologii-cheie necesare pentru a dezvolta soluții de portofele mobile concurente pe dispozitivele Apple. În comunicarea noastră privind obiecțiunile, am constatat în mod preliminar că este posibil ca Apple să fi restricționat concurența, în beneficiul propriei sale soluții Apple Pay. Dacă se confirmă, un astfel de comportament ar fi ilegal în conformitate cu normele noastre privind concurența.”

Apple Pay este soluția de portofel mobil proprie Apple pe iPhone și iPad, utilizată pentru a permite efectuarea de plăți mobile în magazinele fizice și online. iPhone-urile, iPad-urile și software-ul Apple formează un „ecosistem închis”. Apple controlează fiecare aspect al experienței utilizatorului în acest ecosistem, inclusiv accesul dezvoltatorilor de portofele mobile la acesta.

Comisia consideră, cu titlu preliminar, că Apple se bucură de o putere semnificativă pe piața dispozitivelor mobile inteligente și de o poziție dominantă pe piețele de portofele mobile.

În special, Apple Pay este singura soluție de portofel mobil care poate accesa intrarea NFC necesară pe iOS. Apple nu o pune la dispoziția dezvoltatorilor terți de aplicații de portofele mobile. Tehnologia NFC „tap and go” este încorporată pe dispozitivele mobile Apple pentru plățile în magazine. Această tehnologie permite comunicarea între un telefon mobil și terminalele de plată din magazine. NFC este standardizată, este disponibilă în aproape toate terminalele de plată din magazine și permite efectuarea celor mai sigure și mai fluide plăți mobile. În comparație cu alte soluții, NFC oferă o experiență de plată mai sigură și mai transparentă și se bucură de o acceptare mai largă în Europa.

Opinia preliminară a Comisiei este că poziția dominantă a Apple pe piața portofelelor mobile pe sistemul său de operare iOS restrânge concurența, rezervând accesul la tehnologia NFC pentru Apple Pay. Acest lucru are un efect de excludere asupra concurenților și conduce la mai puțină inovație și mai puține opțiuni pentru consumatori în ceea ce privește portofelele mobile pe iPhone. Dacă se confirmă, acest comportament ar încălca articolul 102 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene („TFUE”), care interzice abuzul de poziție dominantă pe piață.

Secţiuni: Concurență, Cyberlaw | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO