Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

MONEYVAL: Reglementarea mai strictă a monedelor virtuale și profesiilor specializate de tip „gatekeeper” ar trebui să fie prioritare în combaterea spălării banilor
04.05.2022 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Guvernele trebuie să își intensifice eforturile și coordonarea în vederea combaterii spălării banilor și a finanțării terorismului prin adoptarea unei reglementări și a unei supravegheri mai stricte a sectorului monedelor virtuale și a profesiilor specializate de tip „gatekeeper”, cum ar fi avocații, contabilii și alți furnizori de servicii care îi ajută adesea pe cei care spală bani, potrivit MONEYVAL, organismul de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului al Consiliului Europei.

În raportul său anual pentru 2021, publicat miercuri, 4 mai 2022, MONEYVAL analizează acțiunile necesare pentru a îmbunătăți lupta împotriva spălării banilor. De asemenea, evaluează conformitatea cu standardele internaționale și evoluțiile înregistrate în cadrele juridice și instituționale de prevenire a spălării banilor și a finanțării terorismului în cele 34 de jurisdicții (*) care au făcut obiectul monitorizării sale la 31 decembrie 2021.

Elżbieta Frankow-Jaśkiewicz, președinta MONEVYAL: „Scandalul Pandora Papers din 2021 demonstrează amploarea tot mai mare a amenințării spălării banilor și persistența spălătorilor de bani de a abuza de sistemul financiar internațional pentru a-și ascunde veniturile ilicite. Ne confruntăm cu o combinație de metode bine cunoscute de spălare a banilor și de tendințe mai noi care necesită acțiuni ferme și coordonare din partea guvernelor din Europa și din întreaga lume”.

Documentele „Pandora Papers” au arătat că profesioniștii specializați pot fi complici în schemele transnaționale de spălare a banilor pe scară largă care implică politicieni corupți și persoane cu averi mari care încearcă să se sustragă de la plata impozitelor, folosind adesea jurisdicții offshore și structuri corporative complexe. În ultimii ani, MONEYVAL a colaborat cu Grupul de Acțiune Financiară Internațională (GAFI) pentru a îmbunătăți regimul de reglementare al acestora, ceea ce a dus în 2021 la modificarea standardului internațional al GAFI pentru a reglementa operațiunile transnaționale ale „gatekeepers” și a îmbunătăți conformitatea globală a acestora.

Sectorul emergent al activelor virtuale și utilizarea din ce în ce mai frecventă a criptomonedelor devin o provocare semnificativă pentru combaterea spălării banilor, deoarece formele tradiționale de control pe care băncile și instituțiile le au asupra fluxurilor și serviciilor financiare nu pot fi utilizate, iar produsele financiare sunt puse la dispoziție prin intermediul internetului de oriunde din lume.

În raportul său, MONEYVAL concluzionează că statele membre și jurisdicțiile sale continuă, în medie, să demonstreze un nivel moderat de eficacitate în combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului. Nivelul mediu de conformitate cu standardele FATF se situează sub pragul satisfăcător în ceea ce privește supravegherea sectorului financiar, conformitatea sectorului privat, transparența persoanelor juridice, condamnările pentru infracțiuni de spălare a banilor, confiscările de active, sancțiunile financiare pentru terorism și proliferarea armelor de distrugere în masă.

MONEYVAL se așteaptă să finalizeze cea de-a cincea rundă de evaluări în 2024. Până la sfârșitul anului 2021, 18 dintre cele 22 de jurisdicții evaluate de MONEYVAL în cadrul celei de-a 5-a runde de evaluări reciproce au făcut obiectul procedurii sale de monitorizare consolidată pentru nivelul insuficient de conformitate cu standardele AML/CFT: Albania, Andorra, Croația, Cipru, Cipru, Republica Cehă, Georgia, Gibraltar, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Moldova, Republica Cehă, Serbia, Slovacia, Slovenia, Dependența Coroanei britanice a Insulei Man și Ucraina. Armenia, Sfântul Scaun, San Marino și Israel (acesta din urmă a fost evaluat în comun de către FATF și MONEYVAL) fac obiectul procedurii de monitorizare periodică a MONEYVAL.

* * *

Comitetul de experți pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului (MONEYVAL) este un organism permanent de monitorizare al Consiliului Europei însărcinat cu evaluarea conformității cu principalele standarde internaționale de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului și a eficacității punerii în aplicare a acestora, precum și cu sarcina de a face recomandări autorităților naționale cu privire la îmbunătățirile necesare ale sistemelor lor.

(*) Ca urmare a excluderii sale din Consiliul Europei la 16 martie 2022, Federația Rusă nu mai este membră a MONEYVAL. MONEYVAL evaluează în prezent 33 de țări și jurisdicții.

Secţiuni: Cyberlaw, Drept penal, Dreptul Uniunii Europene, Interprofesional | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO