Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drepturile omului
Drepturile omului
DezbateriToate evenimenteleCărţiProfesionişti

CEDO. Bumbeș v. România. Amendarea unui protestatar împotriva proiectului de exploatarea minieră de la Roșia Montană este contrară Convenției. Prof. univ. dr. Iulia Motoc, membru în completul de judecată


04.05.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: CEDO, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Jurisprudență, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 3 mai 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza Bumbeș v. România.

În unanimitate, Curtea a reținut că a fost încălcat art. 10 (libertatea de exprimare) interpretat în lumina art. 11 (libertatea de întrunire și asociere) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, fapt pentru care România trebuie să plătească reclamantului 6.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral, 113 euro cu titlu de prejudiciu material și 1.872 de euro pentru alte taxe.

Cauza se referă la amenda primită de Mihail Liviu Bumbeș pentru că a participat la un protest împotriva proiectului de exploatarea minieră de la Roșia Montană. Acesta, împreună cu alte trei persoane, se încătușase la una dintre barierele de intrare în clădirea principală a guvernului și afișase pancarte.

Curtea a constatat, în special, că instanțele naționale nu s-au concentrat asupra chestiunii discursului public și interesului public și nu au analizat în mod corespunzător amploarea „perturbării vieții obișnuite” cauzată de protest, analizând în schimb, în principal, lipsa notificării prealabile a protestului. Amenda rezultată a avut un efect descurajator asupra acestui tip de discurs și, în general, nu a fost necesară într-o societate democratică.

Prof. univ. dr. Iulia Motoc, judecătorul României la CEDO, a fost membru în completul de judecată.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro