CEDO. Bumbeș v. România. Amendarea unui protestatar împotriva proiectului de exploatarea minieră de la Roșia Montană este contrară Convenției. Prof. univ. dr. Iulia Motoc, membru în completul de judecată
04.05.2022 | JURIDICE.ro

Marți, 3 mai 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza Bumbeș v. România.
În unanimitate, Curtea a reținut că a fost încălcat art. 10 (libertatea de exprimare) interpretat în lumina art. 11 (libertatea de întrunire și asociere) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, fapt pentru care România trebuie să plătească reclamantului 6.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral, 113 euro cu titlu de prejudiciu material și 1.872 de euro pentru alte taxe.
Cauza se referă la amenda primită de Mihail Liviu Bumbeș pentru că a participat la un protest împotriva proiectului de exploatarea minieră de la Roșia Montană. Acesta, împreună cu alte trei persoane, se încătușase la una dintre barierele de intrare în clădirea principală a guvernului și afișase pancarte.
Curtea a constatat, în special, că instanțele naționale nu s-au concentrat asupra chestiunii discursului public și interesului public și nu au analizat în mod corespunzător amploarea „perturbării vieții obișnuite” cauzată de protest, analizând în schimb, în principal, lipsa notificării prealabile a protestului. Amenda rezultată a avut un efect descurajator asupra acestui tip de discurs și, în general, nu a fost necesară într-o societate democratică.
Prof. univ. dr. Iulia Motoc, judecătorul României la CEDO, a fost membru în completul de judecată.