Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Recuperare creanţe
Recuperare creanţe
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Acțiunea ipotecară. Prescripția dreptului material la acțiune. Prescripția dreptului de a obține executarea silită
05.05.2022 | Cristian TĂNASĂ

Secţiuni: Articole, Drept civil, Procedură civilă, Recuperare creanțe, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Tănasă

Cristian Tănasă

În practică, debitorul confruntat cu o executare silită din partea creditorului ipotecar formulează contestație la executare prin care invocă prescripția, făcând adesea confuzie între felurile acesteia.

Astfel, trebuie făcută o distincție între prescripția de drept substanțial (i.e. prescripția dreptului material la acțiune) și prescripția de drept procesual (i.e. prescripția dreptului de a obține executarea silită) în privința creditorului ipotecar care dorește să urmărească bunul ipotecat.

În privința dreptului material la acțiune, art. 74 teza întâi din Legea nr. 76/2012 prevede că „dreptul la acțiunea ipotecară prevăzut de art. 2504 din Codul civil este imprescriptibil”.

Aceasta înseamnă că, pe planul dreptului substanțial, creditorul poate oricând să îi pretindă garantului ipotecar să plătească creanța garantată, în limita capitalului și a valorii bunului ipotecat, potrivit art. 2504 C.civ.

În privința dreptului de a obține executarea silită, art. 74 teza a doua din Legea nr. 76/2012 prevede că „dispozițiile Codului de procedură civilă privitoare la prescripția dreptului de a obține executarea silită rămân aplicabile”, iar art. 706 alin. (1) teza a doua C.proc.civ. arată că „în cazul titlurilor emise în materia drepturilor reale, termenul de prescripție este de 10 ani”.

Cu alte cuvinte, dreptul de a obține executarea silită în temeiul contractului de ipotecă se prescrie în termen de 10 ani, întrucât acesta reprezintă un titlu executoriu emis în materia drepturilor reale.

Corelația dintre cele două drepturi se face în felul următor: de îndată ce creanța garantată cu dreptul de ipotecă devine scadentă, creditorul poate declanșa procedura executării silite împotriva garantului ipotecar, în temeiul titlului executoriu reprezentat de contractul de ipotecă și în interiorul termenului de prescripție de 10 ani.

Dacă executarea silită este perimată, anulată, se renunță la ea ș.a.m.d., cât timp creditorul încă se află în interiorul termenului de 10 ani pentru obținerea executării silite, acesta poate declanșa o nouă procedură de executare.

Dacă se depășește termenul de 10 ani pentru obținerea executării silite, înseamnă că puterea executorie a titlului reprezentat de contractul de ipotecă a încetat, iar creditorul nu mai poate declanșa o nouă executare. În schimb, el va putea să obțină un nou titlu executoriu, adresându-se instanței cu o cerere de chemare în judecată împotriva garantului ipotecar. Această cerere se fundamentează pe acțiunea ipotecară, care este imprescriptibilă din perspectiva dreptului substanțial, în limita capitalului creanței garantate și a valorii bunului ipotecat. Odată obținută o hotărâre judecătorească (deci un nou titlu executoriu), creditorul are la dispoziție un nou termen de 10 ani pentru a obține executarea silită.

Prin urmare, în cadrul unei contestații la executare poate fi invocată doar prescripția dreptului de a obține executarea silită, iar nu și prescripția acțiunii ipotecare.

Cristian Tănasă, Partener fondator VERJEL TĂNASĂ & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti