Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Ramona Bîrlog: Raportarea la muncă a oricărei persoane trebuie să fie liberă


05.05.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Covid 19 Legal React, Interviuri, Life, Selected, UNBR+INPPA+Barouri, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Ramona Bîrlog

Ramona Bîrlog

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Ramona Bîrlog, Managing Associate FIRON BARNIR, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Ramona Bîrlog: Activitatea profesională mi-a oferit posibilitatea de a îmi dezvolta aptitudini, de a dobândi și de a aprofunda cunoștințe care, în final, îmi dau măsura capacității de a aborda cauzele care îmi sunt încredințate din perspectiva unei conjugări între concret și noțional, astfel încât să pot săvârși un act de participare conștientă la acțiunea de interpretare și aplicare a legii.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Ramona Bîrlog: Este nedrept ca întrebarea să vizeze o categorie de persoane, în cazul de față deosebită după criteriul genului, întrucât încă de la început s-ar putea crede că ar exista sau, în cel mai rău caz, ar trebui să existe, în mod justificat, o limitare în grade de participare a unor persoane în activitatea profesională în funcție de apartenența acestora la o categorie sau alta.

Raportarea la muncă a oricărei persoane trebuie să fie liberă, neîngrădită de cerințele impuse din exterior și nici de propriile prejudecăți, astfel încât o dezbatere privind implicarea femeilor în activitatea profesională trebuie eliberată de impulsul de a reacționa la eventuale nedepretăți sau de nevoia de a aborda subiectul în discuții intelective în care se vehiculează concepții și principii privind modul corect și echilibrat în care o persoană de gen feminin trebuie să-și conducă viața, să îmbine partea personală cu cea profesională etc.

Prin urmare, implicarea în activitatea profesională este și trebuie să rămână o atitudine pur subiectivă a oricărei persoane care se confruntă, în mod inevitabil, la un moment dat în viață cu această activitate în lumea fizică.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Ramona Bîrlog: Pentru a sta cât mai aproape de realitate, încerc să joc un singur rol, o dedublare, poate chiar utilă în anumite ipostaze ale profesiei, nefiind binevenită pe termen lung.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Ramona Bîrlog: Mediul juridic nu diferă, în aspectele esențiale care ne definesc ca individizi educați în mediul post comunist și recent orientat spre valorile occidentale devenite transnaționale, de celelalte medii profesionale, astfel încât orice completare a răspunsului la această întrebare este superfluă întrucât experiențele ne adună pe toți, indiferent de profesie, în aceeași comunitate.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Ramona Bîrlog: Consider că orice persoană onestă contribuie, prin manifestările intrinseci unei personalități sănătoase, la apărarea ideii potrivit căreia suntem responsabili pentru propria viața și, într-o anumită măsură, inclusiv pentru a celor din jurul nostru.

Înțelegerea responsabilității care revine fiecăruia dintre noi este însă o încercare continuă pe parcursul întregii vieți, astfel că un bun început este acceptarea datoriei, iar nu afirmarea asumării acesteia în căutarea personală de a ne manifesta ca indivizi reușiți ai acestei societăți.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Ramona Bîrlog: Din păcate, cum probabil s-ar putea spune, sunt o persoană lipsită de idoli, dar ale cărei gânduri și acțiuni au fost condiționate de mediul în care a fost educată și care a beneficiat de prezența, căldura și îndrumarea mamei.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Ramona Bîrlog: Încă de la începutul pandemiei am constatat bizareria situatiei și după suficient de multă vreme și introspecții cursive, întrerupte în mod fericit de interacțiunile umane, îmi mențin opinia.

Binențeles că extravaganța perioadei a creat contextul unor dezbateri privind sursa drepturilor fundamentale inerente oricărei societăți educate și am constatat potențialul transformării acestora în privilegii, ceea ce a dat naștere unor exerciții de apărare a acestora. Personal, constat că nu mi-am schimbat valorile, principiile și nici perspectiva, însă remarc o nouă dinamică a relațiilor interpersonale.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Ramona Bîrlog: Întrucât mesajul poate fi de orice natură, permiteți-mi să transmit urări de bine tuturor cititorilor Juridice.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Ramona Bîrlog: Vă mulțumesc pentru invitație.

Alina MateiMulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro