Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drepturile omului
Drepturile omului
DezbateriToate evenimenteleCărţiProfesionişti

CEDO. Mesić v. Croatia. Nu au fost încălcate drepturile fostului Președinte al Croației în procesul împotriva sa pentru defăimarea unui avocat


05.05.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: CEDO, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Jurisprudență
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 5 mai 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza Mesić v. Croatia.

În unanimitate, Curtea a reținut că:
– nu a fost încălcat art. 10 (libertatea de exprimare) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului;
– a fost încălcat art. 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil într-un termen rezonabil) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Cauza se referă la o procedură civilă pentru defăimare în care reclamantul – fost președinte al Croației – fusese obligat de către instanțele croate să plătească echivalentul a 6.660 de euro lui Ivan Jurašinović, avocat croat care își exercita profesia în Franța, pentru că îi pătase reputația (la următoarea vizită la Zagreb, dl. Jurašinović ar trebui să meargă la un spital de psihiatrie unde el și alții ca el ar putea beneficia de un tratament eficient).

Curtea a constatat, în special, că declarația făcută de Stjepan Mesić nu numai că a fost dăunătoare reputației avocatului, ci a fost, de asemenea, capabilă să aibă un efect „descurajator” și disuasiv asupra exercitării îndatoririlor sale profesionale. Prin urmare, acordarea de daune-interese a fost o sancțiune adecvată pentru a neutraliza acest efect și proporțională cu scopul de a proteja reputația avocatului.

Cu toate acestea, Curtea a concluzionat că durata procedurii a fost excesivă și nu a reușit să îndeplinească cerința „termenului rezonabil”.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro