Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Judecătoria Sectorului 2 București. Stabilirea filiației față de mamă


06.05.2022 | Oana Elena GHIDICEANU
Secţiuni: Drept civil, Dreptul familiei, Jurisprudență, Jurisprudență Judecătorii, Note de studiu, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Oana Elena Ghidiceanu

Oana Elena Ghidiceanu

Judecătoria Sectorului 2 București a hotărât înlăturarea filiației minorului stabilită prin actul de naștere, exercitarea autorității părintești și obligația de întreținere să aparțină soției reclamantului, pârâtă în cauză, ci nu celeilalte pârâte care a dat naștere copilului, aceasta din urmă fiind mamă purtătoare.

Din cauza faptului că soția reclamantului nu mai putea purta o sarcina, deși avea deja un copil și era fertilă din punct de vedere genetic, cei doi au recurs la reproducerea umană asistată medical cu un terț donator, apelând la mătușa pârâtei care a fost de acord să fie mamă purtătoare.

Reproducerea umană asistată medical cu un terț donator este reglementată în Codul civil la art. 441-447, dar legislația nu prevede stabilirea filiației în cazul fertilizării in vitro, dar nici nu este interzisă recurgerea la o astfel de procedură. S-a ținut cont de faptul că în România, deși legislația este incompletă cu privire la maternitatea substituției se recurge destul de des la aceasta, fiind susținută și prin programe guvernamentale.

Stabilirea filiației față de mamă se stabilește, în primul rand, prin faptul nașterii, conform 408 alin. (1) Cod civil, care se dovedește prin certificatul constatator al nașterii, conform 409 alin. (1) Cod civil, de aceea a fost trecută ca mamă a copilului mătușa pârâtei. Însă art. 420 alin (1) Cod civil prevede că recunoașterea filiației necorespunzătoare cu adevărul poate fi contestată de orice persoană interesată. Contestația filiației se realizează printr-o acțiune în justiție atunci când nu este conformă cu actul de naștere și posesia de stat, iar principala metodă, cât și cea mai sigură, pentru dovedirea filiației este expertiza medico-legală, dar poate fi dovedită și prin orice mijloc de probă, inclusiv posesia de stat, art. 421 alin. (2) Cod civil. La art. 410 Cod civil este definită posesia de stat, iar art. 411 Cod civil prevede că trebuie să fie conformă cu actul de naștere, iar din interpretarea acestuia rezultă că o persoană poate contesta filiația față de mamă reținută în actul de naștere dacă nu este conformă cu posesia de stat.

S-a recurs la un test ADN din care a rezultat că mama minorului este soția reclamantului, ci nu mătușa acesteia. Astfel, autoritatea părintească și obligația părinților de a întreține copilul aparține celor doi soți conform art. 438 Cod civil odată cu admiterea acțiunii, coroborat cu art. 503, art. 499 alin. (2) și art. 530 alin. (1) Cod civil.

Instanța a avut în vedere pentru soluționarea cauzei Legea 272/2004 care privește promovarea și garantarea drepturilor copilului, copilul având dreptul la recunoașterea adevăratei identități genetice și de art. 8 din CEDO care cuprinde dispoziții generale referitoare la viața privată, viața de familiei, domiciliul și corespondența. Noțiunea de “viață privată” face referire, printre altele, și la integritatea fizică și morală a persoanei, incluzând aspecte referitoare la identitatea fizică și socială a individului, cum ar fi numele. De aceea s-a dispus menținerea numelui tatălui conform art. 450 alin. (1) și (2) Cod civil. (Sentința civilă nr. 11320 din 22 decembrie 2020, pronunțată de Judecătoria Sectorului 2 București, disponibilă pe rolii.ro)

Oana Elena Ghidiceanu
Studentă – Facultatea de Drept a Universității din București

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti