Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Adevărul și educația juridică în școli


09.05.2022 | Antonie POPESCU
Secţiuni: Opinii, Selected, UNBR+INPPA+Barouri, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust
Antonie Popescu

Antonie Popescu

Remarcabile atât inițiativa de introducere a cursului de educație juridică în școli cât și amplul proiect de responsabilitate socială intitulat „Fii Avocat în Școala Ta!”, inițiat și desfășurat de Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) în școli din toată țara, proiect sprijinit și de Baroul București!

La debutul acestui proiect am întrebat câțiva dintre confrații implicați despre momentul când se va preda Lecția despre legitimitate constituțională și dacă nu cumva aceasta ar fi trebuit să fie chiar prima.

Am argumentat că reclădirea Statului de drept începe practic / efectiv cu restabilirea ordinii constituționale a țării, răsturnate de sovietici / Stalin, în perioada 1946 – 1947, așa cum a făcut Putin acum, în 2022, în Ucraina!

Este incontestabil faptul că generația nouă trebuie să afle tot adevărul juridic pe care avocații, ca profesori, îl dețin, cu siguranță, și aceasta începe cu teoria.

În anul 1990, în lipsa unui manual nepoluat ideologic, Ministerul Învățământului și Științei, condus de Mihai Șora, a reintrodus în școala generală manualul de „Istoria Românilor” (pentru clasa a VIII-a secundară) din anul 1942 (autor fiind profesorul universitar Petre P. Panaitescu), lucrare care se încheia apoteotic: “Azi domnește în România Regele Mihai I, nepotul Regelui Ferdinand…“

Adversarii României de la răsărit de Prut și Nistru și din interior au cerut și obținut subteran și l-au înlocuit și pe ministrul Șora si au înlocuit și manualul!

În luna iulie 2018, cineva, cel Putin un ambasador răsăritean s-a arătat deranjat de existența Departamentului CENTENAR, mai degrabă de programul, bugetul și activitatea acestuia; ca o coincidență, Guvernul României a desființat în august 2018 acest departament iar activitatea acestuia a fost transferată la Ministerul Culturii.
Deși confruntată cu o presiune similară, Polonia nu și-a desființat departamentul, iar Programul Național pentru Centenar a fost de un succes răsunător intern și internațional.

Revenind, după Decembrie 1989, doar o perioadă de doi ani tinerii au studiat lecții veritabile de istorie și au avut voie să știe în școlile publice adevărul istoric și constituțional!

Regele Mihai spunea memorabil că: “Adevărul luptă singur!“

Da, luptă singur Adevărul, însă trebuie rostit… și avocații, cu capitalul lor de libertate, se numără printre primii care au îndatorirea de a-L rosti, așa cum se străduiesc să apere drepturile omului în fiecare zi, oriunde sunt chemați!

Cu atât mai mult cu cât, recent, de la cel mai înalt nivel de reprezentare, Președintele Klaus Iohannis a recunoscut eșecul organizației statale republicane în matricea improvizată de regimul comunist în 1948, în 1952, în 1965 și 1989, dar și de regimul postcomunist în 1991 și 2003.

Spor! 🌿

Avocat Antonie Popescu

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro