Invitație participare avocați la studiul „Legătura dintre auto-eficacitatea percepută, burn-out și tipul de strategii de coping pentru persoanele care lucrează în domeniul medical și cel legislativ”
09.05.2022 | JURIDICE.ro

Daniela Anton, psiholog în formare, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, invită avocații să participe la studiul, conceput în scop academic pentru elaborarea părții aplicative a lucrării de licență, cu titlul „Legătura dintre auto-eficacitatea percepută, burn-out și tipul de strategii de coping pentru persoanele care lucrează în domeniul medical și cel legislativ”.
Cercetarea se adresează celor două categorii profesionale (avocații și asistenții medicali) întrucât acestea reprezintă două dintre categoriile afectate cu gradul cel mai ridicat de fenomenul de burn-out și are ca scop analiza existenței diferențelor la nivelul burn-out-ului resimțit în funcție de nivelul auto-eficacității lor și de impactul tipului de strategii de coping asupra resimțirii fenomenului de burn-out.
În acest sens, relevante au fost studiile identificate din literatura de specialitate (articole științifice) pentru etapa de documentare și care au reprezentat fundamentarea teoretică a lucrării.
În spațiul românesc astfel de studii sunt încă la început, cel puțin în domeniul legislativ, totuși, fenomenul de burn-out reprezentă o realitate obiectivă cu care resursa umană se confruntă cu implicații profunde și palpabile atât la nivelul resursei cât și la nivelul organizațiilor profesionale.
De modul în care fenomenul de burn-out poate fi prevenit și gestionat poate fi atribuit unor diverși factori (variabile), factori care țin de tipul de personalitate, factori care țin de mediul organizațional specific, fiecare resursă umană având constelația sa unică de trăsături de personalitate și modul său specific în legătură cu potențiali factori stresori.
Și nu în ultimul rând, motivația de bază a fost a conștientizării efectelor fenomenului de burn-out cu cele trei componente: epuizare profesionale (EP), depersonalizarea (DP) și împlinirea personală (ÎP) și a strategiilor de coping pe care resursa umană le poate implementa, gândite și în perspectiva adoptării unui stil de viață echilibrat pe termen lung.
Totodată, își propune realizarea unui studiu valid și reprezentativ care să poată reprezenta o verigă de legătură către viitoarele studii asupra fenomenului de burn-out, un fenomen ale cărei efecte le resimțim în unele momente mai acut și de care nu suntem conștienți.
Completarea celor trei instrumente de evaluare, instrumente validate științific în literatura de specialitate pe care le-a stabilit cu coordonatorul lucrării de cercetare durează în medie 25-30 de minute.
Link-ul pentru accesul la participare este disponibil aici.