« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel București. Eliminarea unor atribuții din fișa postului nu echivalează cu modificarea CIM
13.05.2022 | JURIDICE.ro

Drept Timisoara
Secţiuni: Dreptul muncii, JURIDICE.ro, Jurisprudență Curți de Apel, Note de studiu, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Apel București a hotărât că enumerarea unor atribuții în fișa postului nu înseamnă neapărat exercitarea tuturor acestor atribuții de către angajat, ci, înseamnă că pe parcursul derulării raporturilor de muncă între angajat și angajator, angajatul poate solicita, în funcție de nevoile acestuia, exercitarea oricărei atribuții acceptate în prealabil de către angajator (art. 40 alin. 1 din Codul muncii: „(1) Angajatorul are, în principal, următoarele drepturi: a) să stabilească organizarea şi funcţionarea unităţii; b) să stabilească atribuţiile corespunzătoare fiecărui salariat, în condiţiile legii; c) să dea dispoziţii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalităţii lor; (…)”. În speță, Curtea a constatat că atribuțiile efectuate de intimat în urma deciziei atacate sunt atribuții la care acesta și-a manifestat consimțământul, nu se poate considera că dispunerea de către angajator a efectuării doar a unora dina ceste atribuții reprezentă o modificare unilaterală a contractului.

”Curtea reiterează că măsura dispusă prin decizia nr. ####/29.12.2020 nu reprezintă o modificarea unilaterală a contractului individual de muncă sub aspectul felului muncă, în sensul avut în vedere de legiuitor la edictarea art. 41 Codul muncii. Astfel, din analiza fișei postului se observă că intimatul are o serie de atribuții, în esență, de control, unele din acestea presupunând și activități de gestiune. Prin faptul că angajatorul a dispus eliminarea temporară a activităților de gestiune, solicitând salariatului sau să desfăsoare numai anumite atributii mentionate în fișa de post nu se poate aprecia însă că a avut loc o modificare a contractului pentru că, pe de o parte, această măsură nu este una permanentă și, pe de altă parte, sarcinile ce revin intimatului în urma acestei decizii sunt atribuții ce sunt deja stabilite prin fișa postului.” (Decizia nr. ### din 24 februarie 2022, pronunțată de Secția a VII-a pentru cauze privind conflicte de muncă și asigurări sociale a Curții de Apel București)

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.