Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Eroii zilelor noastre și dreptatea lor


10.05.2022 | Antonie POPESCU
Secţiuni: Articole, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Antonie Popescu

Antonie Popescu

Este și rămâne un act de eroism a preda limba română și în limba română la Tighina sau la Tiraspol și în celelalte localități din stânga Nistrului aflate sub ocupația separatiștilor și militarilor Federației Ruse!

BRAVO Justiției de la Chișinău că a făcut dreptate profesorului Ion Iovcev, demis mizerabil din postul de director al Liceului românesc de la Tiraspol!

Precizăm că acest dascăl competent și patriot a fost decorat de către Președinții României Emil Constantinescu și Traian Băsescu cu Ordinele Naționale „Serviciul Credincios” (2000), în grad de Comandor, „pentru merite deosebite întru păstrarea valorilor românești în regiunea transnistreană”, și, respectiv, „Steaua României”, în grad de Cavaler (2014), în Decretul Prezidențial nr. 404 din 5 mai 2014 menționându-se faptul că această din urmă decorație i-a fost conferită „în semn de înaltă preţuire şi recunoştinţă pentru contribuţia remarcabilă avută, de-a lungul timpului, la afirmarea şi apărarea identităţii etnice şi culturale a comunităţilor româneşti din vecinătatea ţării noastre, contribuind, pe această cale, la strângerea legăturilor dintre românii de pretutindeni”.

Apreciatul profesor Ion Iovcev este deținătorul celei mai înalte distincții de stat a RepMoldova, Ordinul Republicii (2010), care i-a fost acordată de fostul Președinte interimar Mihai Ghimpu „pentru meritele deosebite în dezvoltarea lingvisticii, contribuţia remarcabilă la promovarea limbii române şi a adevărului ştiinţific şi activitatea metodico-didactică prodigioasă”.

Astfel, vineri, 6 mai 2022, Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani (sectorul Centru) a anulat Ordinul nr. 847-p din 16.06.2021 al ministrului Învățământului din RepMoldova cu privire la încetarea contractului individual de muncă cu domnul profesor Ion Iovcev și s-a dispus restabilirea Domniei Sale în funcția de director interimar al Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol (în prima imagine alăturată, sediul unității de învățământ).

Rușine Miniștrilor Învățământului de la Chișinău care au semnat / aprobat (Igor Șarov) ori tolerat această mizerie în condițiile lipsei de cadre didactice din zonă!

Echipa formată din Ministrul Maiei Sandu, Anatolie Topală, și adjuncții săi, care au tolerat această mizerie, ar trebui să demisioneze sau să fie demiși! Toți!

Pentru că Directorul Ion Iovcev (în partea dreaptă a celei de a doua imagini, surprins în sediul liceului) este un SIMBOL al românilor și al învățământului în limba română, aspecte evidențiate și de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, unde Directorul, Profesorii, Elevii și Părinții au reclamat încălcările drepturilor fundamentale la învățământ în limba maternă, la libertate și la siguranță, iar CEDO le-a făcut dreptate (un interviu VIDEO de referință și recent al profesorului Iovcev poate fi vizionat aici).

Pentru că Liceul Teoretic „Lucian Blaga” de la Tiraspol sau școlile românești de la Tighina, Dubăsari, Grigoriopol, Cocieri ș.cl. reprezintă un puternic SIMBOL în zona unde ocupantul ține steagul rusesc arborat și imprimat pe plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor emise de separatiști în locul “autorităților constituționale”, iar atacarea acestui SIMBOL este mai puternică și mai gravă decât panglica de Colorado!

CEDO a condamnat Federația Rusă și RepMoldova, deopotrivă, dar ministrul de Externe de la Chișinău uită să invoce hotărârile CEDO de la Nistru. Pentru că în judecata “sovieto-rusă” a lui Nicu Popescu, în 1992 la Nistru, ar fi fost un “război civil”, nu o agresiune a forțelor militare regulate ale Federației Ruse, adică un război ruso-român cum este acum cel ruso-ucrainean!

Totodată, se vede de la o poștă că este nevoie de mai multă grijă din partea Departamentului pentru Relația cu RepMoldova de la București, care nu reacționează așa cum s-ar cuveni! 🙁

Domnule Director Ion Iovcev, multă sănătate și putere!

NOTĂ:

În perioada acestei tulburări, profesorul Ion Iovcev a lucrat pentru Parlamentul European, fiind cooptat să lucreze în echipă cu europarlamentarul Eugen Tomac.
Aceasta însă nu i-a impresionat și pe cei din conducerea statalității de la Chișinău, care se declară “prooccidentală”.

***

Ion Iovcev, și-a lansat duminică, 8 mai a.c., la Muzeul Național al Țăranului Român din București, volumul autobiografic „Ostatic în propria țară. Cartea vieții mele” (foto alăturată), potrivit InfoPrut, în memoriile sale, autorul oferind „o imagine neretușată a realităților din ‘Republica Moldovenească Nistreană’, o mărturie directă a practicilor ‘lumii ruse’ așa cum au fost aplicate românilor și copiilor lor”.

Avocat Antonie Popescu

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro