
TVA – Directiva 2006/112/CE – Deducere a taxei achitate în amonte în legătură cu achiziţionarea, construirea şi transformarea unor bunuri imobile – Anulare din oficiu a înregistrării unei persoane impozabile în scopuri de TVA – Ajustare a deducerii efectuate iniţial – Răspuns la întrebarea preliminară care poate fi în mod clar dedus din jurisprudenţă
În urma solicitării sesizării Curții de Justiție a Uniunii Europene, adresată de dl. S.H. Curții de apel Alba Iulia (dnul. S.H. fiind reprezentat de avocatul Dragoș Târșia din cadrul SCA Florescu & Târșia – Baroul Sibiu), cerere admisă prin încheierea din 5.10.2021, dosar 1735/85/2021, în cauza C-627/21, S.H. împotriva Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Sibiu și Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Braşov, camera a 7-a CJUE a pronunțat la data de 02.05.2022 o ordonanță preliminară prin care a statuat că:
Articolele 16, 184, 186-188 şi 192 din Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată trebuie interpretate în sensul că se opun unei reglementări şi unei practici naţionale care obligă o persoană impozabilă, a cărei înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată (TVA) a fost anulată pentru o perioadă determinată din cauza neevidenţierii unor operaţiuni impozabile în deconturile sale de TVA depuse timp de şase luni consecutive, să efectueze o regularizare a TVA-ului dedus în amonte în legătură cu achiziţionarea unor bunuri de capital, fără ca respectiva persoană impozabilă să fie autorizată să dovedească faptul că sunt îndeplinite condiţiile de fond pentru a putea beneficia de dreptul de deducere, pentru motivul că există o prezumţie irefragabilă că persoana impozabilă a folosit aceste bunuri pentru alte scopuri decât activităţile economice.
Av. Dragoș Târșia, FLORESCU & TÂRȘIA
Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET JURIDICE utilizează SmartBill