« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

CJUE. CAUZA C‑621/21 S.H. împotriva Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Sibiu și Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Braşov
10.05.2022 | Dragoș TÂRȘIA

Drept Timisoara
Secţiuni: Articole, CJUE, Dreptul Uniunii Europene, Fiscalitate, Jurisprudență, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , ,
JURIDICE - In Law We Trust
Dragoș Târșia

Dragoș Târșia

TVA – Directiva 2006/112/CE – Deducere a taxei achitate în amonte în legătură cu achiziţionarea, construirea şi transformarea unor bunuri imobile – Anulare din oficiu a înregistrării unei persoane impozabile în scopuri de TVA – Ajustare a deducerii efectuate iniţial – Răspuns la întrebarea preliminară care poate fi în mod clar dedus din jurisprudenţă

În urma solicitării sesizării Curții de Justiție a Uniunii Europene, adresată de dl. S.H. Curții de apel Alba Iulia (dnul. S.H. fiind reprezentat de avocatul Dragoș Târșia din cadrul SCA Florescu & Târșia – Baroul Sibiu), cerere admisă prin încheierea din 5.10.2021, dosar 1735/85/2021, în cauza C-627/21, S.H. împotriva Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Sibiu și Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Braşov, camera a 7-a CJUE a pronunțat la data de 02.05.2022 o ordonanță preliminară prin care a statuat că:

Articolele 16, 184, 186-188 şi 192 din Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată trebuie interpretate în sensul că se opun unei reglementări şi unei practici naţionale care obligă o persoană impozabilă, a cărei înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată (TVA) a fost anulată pentru o perioadă determinată din cauza neevidenţierii unor operaţiuni impozabile în deconturile sale de TVA depuse timp de şase luni consecutive, să efectueze o regularizare a TVA-ului dedus în amonte în legătură cu achiziţionarea unor bunuri de capital, fără ca respectiva persoană impozabilă să fie autorizată să dovedească faptul că sunt îndeplinite condiţiile de fond pentru a putea beneficia de dreptul de deducere, pentru motivul că există o prezumţie irefragabilă că persoana impozabilă a folosit aceste bunuri pentru alte scopuri decât activităţile economice.

Av. Dragoș Târșia, FLORESCU & TÂRȘIA

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.