Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Procedura privind recalcularea din oficiu de către organul fiscal a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate


09.05.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Comunicare profesională, Dreptul muncii, Dreptul securitatii sociale, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 460 din 9 mai 2022 a fost publicată Procedura privind recalcularea din oficiu de către organul fiscal a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Prezenta procedură se aplică, începând cu data de 1 ianuarie 2021, persoanelor fizice prevăzute la art. 180 din Codul fiscal care au optat pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate prin depunerea Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice – capitolul II (denumită în continuare declaraţie unică estimativă) şi care au decedat în cursul aceluiaşi an fiscal/celor 12 luni pentru care datorează contribuţia, după caz.

Procedura nu se aplică persoanelor prevăzute la art. 180 din Codul fiscal, care anterior survenirii decesului şi-au recalculat obligaţia de plată reprezentând contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată pentru anul în curs, întrucât au început să realizeze venituri de natura celor prevăzute la art. 155 din Codul fiscal sau s-au încadrat în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei.

Organul fiscal competent este organul fiscal în a cărui evidenţă este înregistrată persoana fizică ca plătitor de impozite, taxe şi contribuţii, care va realiza recalcularea din oficiu a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate prin intermediul compartimentului cu atribuţii în administrarea impozitului pe venit şi contribuţiilor sociale.

Recalcularea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se face până la data de 31 decembrie a anului fiscal în care contribuabilul a decedat sau ori de câte ori se constată îndeplinirea condiţiilor pentru efectuarea recalculării, potrivit legii.

Intrare în vigoare: 9 mai 2022

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro