Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Judecătoria Satu Mare. Concubinaj în timpul căsătoriei. Prezumția paternității


11.05.2022 | Cristina BLACIOTI
Secţiuni: Drept civil, Dreptul familiei, Jurisprudență, Jurisprudență Judecătorii, Note de studiu, Procedură civilă, RNSJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Cristina Blacioti

Cristina Blacioti

Judecătoria Satu Mare a hotărât că, în ciuda faptului că prezumția paternității îi aparține soțului mamei, aceasta este o prezumție relativă, care poate fi tăgăduită. Astfel, potrivit art. 414 din Codul civil, minorul născut în urma unor relații de concubinaj, în timp ce mama este căsătorită, este prezumat ca avându-l drept tată pe soțul mamei. Însă, reclamantul – concubinul mamei, a intentat acțiune în tăgada paternității, iar raportat la probatoriul administrat – raport de paternitate ADN și  anchetă socială, și cu aplicarea dispozițiilor legale, instanța a constatat că acesta este tatăl biologic al minorului. Instanța i-a acordat reclamantului chiar exclusivitatea exercitării autorității părintești, având în vedere lipsa interesului acordat de către mamă asupra copilului, și a dispus ca minorul să poarte numele tatălui biologic, fiind în interesul superior al acestuia apartenența față de tată. (Sentința civilă nr. 455 din 15 februarie 2021 , pronunțată de Judecătoria Satu Mare, disponibilă pe rolii.ro)

Cristina Blacioti
Studentă, Facultatea de Drept, Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro