« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Judecătoria Satu Mare. Concubinaj în timpul căsătoriei. Prezumția paternității
11.05.2022 | Cristina BLACIOTI

Drept Timisoara
Secţiuni: Drept civil, Dreptul familiei, Jurisprudență, Jurisprudență Judecătorii, Note de studiu, Procedură civilă, RNSJ, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
JURIDICE - In Law We Trust
Cristina Blacioti

Cristina Blacioti

Judecătoria Satu Mare a hotărât că, în ciuda faptului că prezumția paternității îi aparține soțului mamei, aceasta este o prezumție relativă, care poate fi tăgăduită. Astfel, potrivit art. 414 din Codul civil, minorul născut în urma unor relații de concubinaj, în timp ce mama este căsătorită, este prezumat ca avându-l drept tată pe soțul mamei. Însă, reclamantul – concubinul mamei, a intentat acțiune în tăgada paternității, iar raportat la probatoriul administrat – raport de paternitate ADN și  anchetă socială, și cu aplicarea dispozițiilor legale, instanța a constatat că acesta este tatăl biologic al minorului. Instanța i-a acordat reclamantului chiar exclusivitatea exercitării autorității părintești, având în vedere lipsa interesului acordat de către mamă asupra copilului, și a dispus ca minorul să poarte numele tatălui biologic, fiind în interesul superior al acestuia apartenența față de tată. (Sentința civilă nr. 455 din 15 februarie 2021 , pronunțată de Judecătoria Satu Mare, disponibilă pe rolii.ro)

Cristina Blacioti
Studentă, Facultatea de Drept, Universitatea din București

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.