Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Noul regulament de exceptare pe categorii aplicabil acordurilor verticale
10.05.2022 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 10 mai 2022, Comisia Europeană a adoptat noul Regulament de exceptare pe categorii aplicabil acordurilor verticale (Vertical Block Exemption Regulation – „VBER”) împreună cu noile orientări privind restricțiile verticale, în urma unei revizuiri aprofundate a normelor din 2010, potrivit unui comunicat.

Vicepreședinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței: „Regulamentul revizuit de exceptare pe categorii aplicabil acordurilor verticale și orientările privind restricțiile verticale sunt rezultatul unui proces de revizuire aprofundat. Noile norme vor oferi întreprinderilor orientări actualizate, adecvate pentru un deceniu și mai digitalizat care se profilează la orizont. Normele sunt instrumente importante care vor ajuta toate tipurile de întreprinderi, inclusiv întreprinderile mici și mijlocii, să își evalueze acordurile verticale în activitatea lor de zi cu zi.”

Principalele modificări ale normelor revizuite

– restrângerea domeniului de aplicare al zonei de siguranță în ceea ce privește: (i) distribuția duală, și anume atunci când un furnizor își vinde produsele sau serviciile prin intermediul unor distribuitori independenți, dar și direct clienților finali, și (ii) obligațiile de paritate, și anume cele care impun vânzătorului să ofere concurenților săi condiții identice sau mai bune cu cele oferite pe canalele de vânzare ale terților, precum alte platforme, și/sau pe canalele de vânzare directe ale vânzătorului, cum ar fi site-ul său web. Aceasta înseamnă că anumite aspecte ale distribuției duale și anumite tipuri de obligații de paritate nu vor mai fi exceptate în temeiul noului VBER, însă trebuie în schimb să fie evaluate în mod individual în temeiul articolului 101 din TFUE.

– extinderea domeniului de aplicare al zonei de siguranță în ceea ce privește: (i) unele restricții privind capacitatea unui cumpărător de a se adresa în mod activ clienților individuali, și anume vânzările active, și (ii) unele practici legate de vânzările online, și anume capacitatea de a percepe de la același distribuitor prețuri cu ridicata diferite pentru produsele care urmează să fie vândute online și offline și capacitatea de a impune criterii diferite pentru vânzările online și offline în sistemele de distribuție selectivă. Aceste restricții sunt în prezent exceptate în temeiul noului VBER numai dacă sunt îndeplinite toate celelalte condiții pentru exceptare.

Secţiuni: Concurență, Dreptul Uniunii Europene | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO